Actualitate Internă

Șeful SIS recunoaște oficial: R.Moldova e plină de agenturile Rusiei. Kremlinul a declanșat războiul hibrid în spațiul dintre Prut și Nistru. Securitatea R.Moldova e în pericol

Șeful SIS recunoaște oficial: R.Moldova e plină de agenturile Rusiei. Kremlinul a declanșat războiul hibrid în spațiul dintre Prut și Nistru. Securitatea R.Moldova e în pericol

Într-un interviu oferit pentru Radio Chișinău, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al R.Moldova – l-am numit pe Alexandru Musteață – recunoaște oficial ceea ce de altfel era de domeniul evidenței: în R.Moldova activează numeroase agenturi ale Rusiei, spațiul dintre Prut și Nistru aflându-se sub auspiciile unui război hibrid decis de la Kremlin. 

Securitatea Republicii Moldova este în pericol”, punctează șeful SIS. 

Musteață precizează că agenții Moscovei se află în toate departamentele vieții politice și sociale, dar trece sub tăcere gradul de infiltrare al SIS de către FSB și GRU, acest serviciu fiind căpușat dintotdeauna de ruși.  

Agenții de influență. Și războiul neconvențional  

„Intensitatea războiului a crescut foarte mult, pe mai multe paliere, pornind de la cel informațional, unul extraordinar de agresiv și pe larg utilizat: manipulare, falsuri cu o intensitate foarte mare.  În același timp activizarea a ceea ce numim noi agenți de influență. Sunt persoane din sectorul socio-politic care încearcă să influențeze opinia publică prin utilizarea acelor falsuri și manipulări. Din ceea ce cunoaștem și știm deja vedem cum toate lucrurile sunt coordonate dintr-un singur centru, de la Moscova. Atunci când toate aceste lucruri sunt coordonate dintr-un singur centru, ne dăm seama că este un război hibrid dus pe teritoriul Rep. Moldova. Prin urmare, Federația Rusă nu are nevoie de un război convențional aici. Are foarte mulți agenți de influență, din păcate, pe care noi, o bună parte îi cunoaștem și lucrăm în vederea prevenirii și contracarării acestor riscuri pe teritoriul nostru”, a menționat Musteață.

Vulnerabilitatea energetică 

Totodată, șeful SIS, a subliniat că în actualele condiții, sectorul energetic al țării noastre este unul din cele mai vulnerabile.

„Din cauza războiului convențional avem efectele secundare asupra infrastructurii energetice, și a noastră și a Ucrainei. Se fac foarte multe eforturi pentru a preveni ca țara să rămână în întuneric, dar ca și risc, el rămâne. Trebuie să ne dăm seama foarte clar de unde vine acest pericol - din cauza acelor rachete rusești care zboară și cad în Ucraina, asupra infrastructurii critice”, a precizat Musteața.

Rachetele Rusiei 

Șeful SIS, a remarcat că, din păcate, războiul din țara vecină lasă amprente vizibile pe mai multe domenii de activitate din R. Moldova, precum cel economic, energetic, social, dar și socio-politic. Evocând recentele, dar și eventuale atacuri cu rachete, lansate de Rusia asupra Ucrainei, Musteață a declarat că efectele negative nu pot fi prevenite. 

„Războiul rămâne principalul risc, pentru că este un război convențional, cu arme, cu rachete, muniții care zboară și, din păcate, cad și pe teritoriul R. Moldova și acest lucru este în afara controlului nostru. Atunci când unele rachete cad și explodează pe teritoriul nostru, sau doar tranzitează, este o responsabilitate doar într-un singur punct - cel al Federației Ruse”, a punctat Musteața.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.