Valeriu Pașa, activist civic și expert al comunității WatchDog.md, a criticat atitudinea pesimistă larg răspândită, inclusiv în presa occidentală, potrivit căreia "Rusia câștigă războiul împotriva Ucrainei". În acest sens, Valeriu Pașa a reiterat o serie de elemente ce reflectă faptul că "Rusia, astăzi, nu are nicio capacitate să desfășoare operațiuni ample". Precizările au fost făcute pe parcursul unei ediții recente a emisiunii #raport, realizată de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația Podul.md.
Pentru a sublinia cele spuse, Valeriu Pașa a amintit că rușii aveau drept obiectiv major cucerirea întregului sud al Ucrainei pentru a crea joncțiunea cu așa-zisa Transnistria. Însă, într-un final, ucrainenii au oprit ofensiva rusă în orașul Voznesensk, în lupta respectivă fiind asigurată inclusiv securitatea Republicii Moldova, a reliefat Valeriu Pașa.
"Eu cred că se fac niște accente greșite. Pentru că nu a mers contraofensiva ucraineană așa cum s-a dorit deja îți prezintă că «Rusia câștigă războiul». Stați oleacă... Ce câștigă Rusia? Deci pentru Rusia victorie însemna ocuparea în termen de zile sau săptămâni a întregului teritoriu al Ucrainei, impunerea unui regim marionetă și preluarea controlului de facto asupra întregului teritoriu al Ucrainei. Drept rezultat, Rusia și-a pierdut jumătate din armată, are pierderi umane, morți și răniți de jumătate de milion de oameni și a pierdut două treimi din tehnica performantă de luptă de teren, a pierdut flotă ca niciodată. Astfel de pierderi n-au mai fost de la al Doilea Război Mondial. Niciodată, nicio țară mare nu a pierdut atâta flotă militară. Nu are nicio capacitate să desfășoare operațiuni ample. Așadar iată că astăzi noi discutăm despre faptul că rușii de jumătate de lună încearcă să încercuiască un orășel care se numește Avdiivka, în regiunea Donețk. Eu vă aduc aminte că în primele trei luni de război, când, printre altele, s-au retras rușii din Kyiv, noi vorbeam despre operațiunea în Donbas, când încercau din două direcții, dinspre sud și dinspre est, să încercuiască un teritoriu cu o rază de vreo 700 de kilometri, dacă nu mai mult. Adică practic ei încercau dinspre Harkiv să ocupe orașul Harkiv și dinspre sud să ocupe și să ajungă într-un final la orașul Zaporojie, iar toată regiunea de sud a Ucrainei să fie în felul acesta cucerită. Iar ei vorbeau despre câteva săptămâni. Despre o asemenea amplitudine se vorbea atunci.
Acum noi vorbim despre un orășel de dimensiunea Ungheniului. Așa-numita mare armată rusă, care scoate de la conservare tancuri produse în anii 1950. Desigur, Rusia are această capacitate de a trimite noi și noi forțe pe front în luptă. De ce? Pentru că nu numără pierderile umane. Deci pentru Putin o mie de oameni omorâți azi nu înseamnă nimic, nu are nicio problemă cu asta. El în acest sens gândește, exact cum gândeau Stalin și Hitler. Dar Ucraina nu-și poate permite aceleași pierderi și așa este corect să se întâmple. Însă, cu privire la aceste discuții care se pornesc - că «iată că nu a mers ofensiva ucraineană lângă regiunea Zaporojie» sau că «rușii au ocupat o porțiune de jumătate de kilometru lângă Avdiivka», iar astfel «gata, aproape că Ucraina pierde războiul», trebuie spus că Rusia, astăzi, nu are capacitatea de a câștiga acest război în sensul în care îl înțeleg ei.
Și asta eu cumva nu înțeleg, inclusiv în presa occidentală, și mă refer la acest pesimism. Astăzi, iată noi de aici, din Republica Moldova, putem sta relativ liniștiți. Noi știm că nu se poate întâmpla ca în câteva săptămâni sau zile tancurile ruse să poată fi la frontiera cu Republica Moldova, la Tiraspol. Și vă aduc aminte că în martie 2022 despre asta vorbeam. Singura direcție de ofensivă de succes pentru ruși a fost în sudul Ucrainei, atunci când ei au reușit rapid să traverseze râul Nipru către vest, au ocupat orașul Herson și au ocupat regiunea dintre râul Nipru și până la Mariupol și, mai departe, până la zonele care erau ocupate din 2014 în regiunea Donețk. Iar acea ofensivă mergea foarte clar spre Odesa. Dar ei s-au oprit, n-au putut să treacă peste râul Bug, iar într-un final a fost oprită ofensiva rusă într-un orășel numit Voznesensk, unde s-a dat o luptă pentru ocuparea unui pod strategic prin care armata rusă ar fi putut să-și continue cursul. Ei ocoliseră orașul Nicolaev dinspre nord, încercau să-l încercuiască dinspre nord, dar nu puteau să treacă râul. Iată că acolo, în acea luptă, s-a asigurat securitatea Republicii Moldova. Apropo, în acea luptă un rol foarte important l-au avut voluntarii de pe loc din acel orășel.
Astăzi nu poate fi vorba despre niciun fel de forțare a râului Nipru de către ruși, nu poate fi vorba despre ocuparea niciunui oraș mare. Deci nici Harkiv, niciun oraș mare ei nu-l vor putea ocupa. Dar chiar și orașe mult mai mici, cum ar fi același Bahmut, l-au ocupat după ce l-au făcut una cu pământul. Același lucru teoretic se poate întâmpla în Avdiivka, dar vedem că ei pentru un orășel mic au pierdut, după diferite calcule din surse deschise, vreo 500 de unități de tehnică blindate, tancuri, automobile, artilerie, ar fi murit în jur de 5000 de oameni și răniți încă în jur de vreo 10000. Asta pentru un orășel mic", a explicat expertul comunității WatchDog.md.
Vedeți video de la minutul 9:09: