Tuesday, May 14, 2024
Actualitate Internă Focus

Un pas important spre Reunificare: R.Moldova și România și-au interconectat rețelele de gaze și energie

Un pas important spre Reunificare: R.Moldova și România și-au interconectat rețelele de gaze și energie

Autoritățile de la Chișinău și București au semnat astăzi un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică între cele două maluri ale Prutului. Înțelegerea ar fi o punte strategică majoră, care va lega definitiv Basarabia de România din dreapta Prutului în privința aprovizionării cu energie și gaze, reprezentând și un pas uriaș în perspectiva Reunificării legitime a celor două state românești. 

„România este pe pragul de a atinge independența energetică, fiind în acest an exportator net de energie electrică și bazându-se doar pe gazele produse intern. Cât privește securitatea energetică, ne-am bucurat să vedem în ultimii ani investiții în infrastructură, ce permit diversificarea surselor de aprovizionare, și planificăm pașii următori. Energia este inima economiei și poate fi folosită ca instrument de șantaj sau ca instrument de dezvoltare, iar Republica Moldova poate conta oricând pe sprijinul României”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei din România, cu ocazia semnării Memorandumului de înțelegere. 

Burduja a precizat că Transelectrica va anunța în curând licitația privind construcția liniei de tensiune înaltă Suceava-Bălți, aceasta urmând a fi gata în 2, maxim 3 ani, și că a solicitat OPCOM să accelereze procesul de lansare a activității în R.Moldova, scrie jurnal.md – detalii AICI.  

Memorandumul semnat astăzi prevede posibilitatea creșterii capacităților de transport a gazelor naturale și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte suplimentare de transport a gazelor - Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031. De asemenea, va fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și construcția unui nou depozit la Fălticeni – detalii AICI

În contextul recentei sincronizări a sistemului electroenergetic al R.Moldova cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrice ENTSO-E, în domeniul energiei electrice, Memorandumul vizează Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara, scrie jurnal.md. 

Totodată, Memorandumul va asigura condițiile desemnării „OPCOM” SA în temeiul legislației R.Moldova în calitate de operator al pieței de energie electrică în R.Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din R.Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene prin cuplarea piețelor.

La modul practic, „Moldelectrica” urmează să se integreze în Piața de Echilibrare administrată de către CNTEE „Transelectrica” SA. Ulterior, ar urma a fi stabilite procesele de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice de echilibrare și serviciilor de sistem prin accesarea de către ÎS „Moldelectrica” a Pieței de Echilibrare și Pieței Serviciilor Tehnologice de Sistem, administrate de către CNTEE „Transelectrica” SA, mai precizează jurnal.md. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.