Actualitate Internă Cap de pod

Bucuria amară. SA Bucuria, pe care basarabenii o consideră un fel de mândrie națională, aparține de fapt RUȘILOR. Rolul lui Plahotniuc. Cum s-a ajuns aici

Bucuria amară. SA Bucuria, pe care basarabenii o consideră un fel de mândrie națională, aparține de fapt RUȘILOR. Rolul lui Plahotniuc. Cum s-a ajuns aici

Președintele Partidului Național Moldovenesc – l-am numit pe medicul Dragoș Galbur – punctează, pe Facebook, modul în care SA Bucuria, considerată un soi de mândrie națională în stânga Prutului, a ajuns să aparțină rușilor, oligarhul fugar Plahotniuc jucând și el un rol esențial în toată această tărășenie cu gust amar. Vă prezentăm comentariile lui Dragoș Galbur: 

”Bucuria amară

Am citit ieri o informație precum că S.A. Bucuria, pe care o consideram un fel de mândrie națională aparține de fapt rușilor. După o simplă căutare online, am constatat cu tristețe că așa și este. Însă lucrurile sunt mult mai complicate decât credeam. 

66,46%, adică pachetul majoritar al fabricii de bomboane Bucuria aparține Trade House Valday, o companie rusească condusă de un oarecare Evghenii Triakin. Această companie este și proprietara unei întreprinderi de patiserie din Federația Rusă. Triakin a cumpărat pachetul majoritar prin intermediul companiei AL SAQR S.Z.E din Emiratele Arabe Unite, companie ce are fabrici de bomboane în Ucraina și Belgia, și care se consideră că are legătură cu Petro Poroșenko, ex-președintele ucrainean. 

Al doilea cel mai mare pachet de acțiuni, adică 12,67% din capitalul Bucuria aparține companiei Legenda Invest SRL, al cărei fondatoare cu 75% este Rimma Triakina, iar celelalte 25% aparțin aceluiași Evghenii Triakin, directorul Trade House Valday din Rusia. Compania e înregistrată în Chișinău, sec. Buiucani, str. Coroban Vasile, 47/2, ap. 58.

La moment, administrator al S.A. Bucuria, oficial, este Ecaterina Cechina, persoana de încredere a lui Evghenii Triakin, cel care conduce Consiliul de administrație a companiei. 

Site-ul renumitului brand de bomboane Bucuria e mort și nu oferă nicio informație oficială despre organigrama companiei și nu publică rapoartele financiare de câțiva ani. Iar faptul că practic toată informația este publicată în limba rusă în general e ca sarea pe rană.

În culisele politicii moldovenești se vorbește că Bucuria a fost cumpărată de Plahotniuc de la Poroșenko. Interesant este și faptul că soția lui Triakin, Rimma Triakina este și fondatoarea unui SRL pe nume Sun Shine Enterprise, care are aceeași adresă juridică ca și General Media Group Corp., al cărei fondator cu 100% este chiar Vladimir Plahotniuc.

În 2015, când Plahotniuc controla tot ce mișcă în Republica Moldova, Bucuria s-a împrumutat cu 200 milioane de lei punând în gaj proprietățile companiei. Nu se mai știe nimic de continuitatea achitării acelui credit, dar miroase tare urât, mai ales că oricum erau pe plus la capitolul profit”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.