Actualitate Internă Cap de pod

Istoricul și profesorul universitar Anatol Petrencu: Introducerea leului românesc în Basarabia ar putea însemna un prim pas concret spre Reîntregirea cu România

Istoricul și profesorul universitar Anatol Petrencu: Introducerea leului românesc în Basarabia ar putea însemna un prim pas concret spre Reîntregirea cu România

Doctor habilitat în științe istorice și profesor universitar, Anatol Petrencu consideră că, după numirea senatoarei bucureștene Anca Dragu în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), ar trebui înfăptuiți pași concreți spre Unirea Republicii Moldova cu România, iar un astfel de pas ar putea fi introducerea leului românesc în Basarabia. 

De asemenea, istoricul Anatol Petrencu a găsit câteva similitudini în modul în care ex-guvernatorul BNM – Octavian Armașu – a fost demis brusc din această funcție și obiceiul regelui Carol I al României, prin care își anunța miniștrii că sunt demiși: 

,,Se spune că primul și cel mai longeviv rege al românilor, Carol I, avea obiceiul să invite la Palat (la Sinaia) miniștri cu care se întreținea amabil, îi întreba de succese, insuccese, sănătate etc. și la ieșirea din cabinet le zicea că sunt demiși din funcțiile ocupate. Istoria se repetă. La 21 decembrie, deputații moldoveni l-au demis pe dl Octavian Armașu din funcția de guvernator al BNM. Specialiștii juriști, comentatorii politici, oamenii politici, mass-media etc. deja au atras atenția asupra gravelor încălcări ale legislației RM privind acest caz. Curioasă atitudinea opoziției: care a fost oare interesul ei să voteze cu deputații Puterii (81 voturi „pentru” demitere, unanim)? Știm care: cu cât mai rău pentru guvernare, cu atât mai bine pentru ea”, a remarcat Anatol Petrencu pe pagina sa – detalii AICI

,,A doua zi, la 22 decembrie, Parlamentul RM, de data aceasta cu 58 de voturi, au înscăunat-o pe dna Anca Dragu, ex-ministrul Finanțelor din România, în funcția de guvernator al BNM. Deși vinovăția dlui Octavian Armașu nu a fost demonstrată convingător, totuși, odată demis, nu s-a găsit oare o persoană integră, competentă, cunoscătoare a situației interne din BNM, dar și a sistemului bancar republican? De ce anume așa?”, se întreabă istoricul. 

Profesorul consideră că modelul german, prin care a fost introdusă marca germană a Republicii Federale Germane în RDG, contribuindu-se astfel la reunificarea Germaniei, ar poate fi de bun augur și pentru români:

,,După înfrângerea Germaniei naziste, în zonele de ocupație (americană, engleză, sovietică și franceză) a circulat o unică valută – marca de ocupație. Odată cu unirea zonelor occidentale de ocupație și constituirea Republicii Federale a Germaniei aici a fost introdusă marca vest-germană, ceea ce a însemnat despărțirea de zona sovietică de ocupație, devenită la 7 octombrie 1949 Republica Democratică Germană (RDG). În 1990, odată cu implozia RDG, marca vest-germană a devenit valuta utilizată în fosta RDG, contribuind esențial la Unirea celor două părți ale Germaniei”.

Anatol Petrencu crede că misiunea Ancăi Dragu la BNM trebuie să fie introducerea leului românesc în Basarabia

,,Concluzia se impune de la sine: dna Anca Dragu are menirea inventarierii rezervelor de aur și valută liber-convertibilă ale BNM, a masei de lei din RM și, respectiv – să retragă Leul Moldovenesc, introducând concomitent Leul Românesc. Ar fi un pas concret, real înainte și spre reîntregirea națională, și spre integrare RM în Uniunea Europeană. Majoritatea cetățenilor RM asta își doresc (reîntregirea națională și integrarea în familia unită a popoarelor europene). Asta este misiunea istorică a acestei Doamne, Anca Dragu. În așa caz Maiei Sandu i se vor ierta toate încălcările privind demiterea dlui Octavian Armașu (până la urmă și dumnealui se va împăca cu gândul că a fost demis pentru o cauză nobilă), iar Ancăi Dragu i se vor aduce multiple mulțumiri”, a conchis istoricul.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.