Actualitate Internă Cap de pod

Ministrul Apărării R. Moldova, Anatolie Nosatîi: ”Rusia este cel mai mare pericol la adresa securității noastre”. Războiul hibrid al Kremlinului, trupele de ocupație din așa-zisa Transnistria și agenturile FSB-GRU

Ministrul Apărării R. Moldova, Anatolie Nosatîi: ”Rusia este cel mai mare pericol la adresa securității noastre”. Războiul hibrid al Kremlinului, trupele de ocupație din așa-zisa Transnistria și agenturile FSB-GRU

Ministrul Apărării Republicii Moldova – l-am numit pe Anatolie Nosatîi – a avertizat că Federația Rusă reprezintă unicul și cel mai mare pericol la adresa securității statului românesc de la Est de Prut. 

În prezent, pericolul Rusiei criminale se explică prin războiul hibrid pe care aceasta îl poartă împotriva Republicii Moldova și a cetățenilor săi, dar și prin staționarea ilegală a trupelor ruse pe teritoriul constituțional al Basarabiei din Stânga Nistrului (în așa-zisa ,,Transnistria”)

”Federația Rusă este cea care ne face să avem o situație tensionată în Republica Moldova. Aceste tensiuni se reflectă ca rezultat al războiului hibrid condus împotriva Republicii Moldova, staționarea ilegală a trupelor Federației Ruse în stânga Nistrului, prezența depozitelor de muniții și multe altele. Ceea ce face ca cetățenii să simtă această presiune și, adăugător, contextul războiului din țara vecină” a declarat Anatolie Nosatîi, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1 (detalii AICI). 

Potrivit lui Nosatîi, din cauza acestor amenințări rusești, Republica Moldova este nevoită să-și fortifice și îmbunătățească sistemul de apărare națională. Ministrul a lăsat să se înțeleagă și că Republica Moldova trebuie, în această etapă, să-și poarte singură de grijă, mai ales că are prevăzut în Constituție statutul de așa-zisă ”neutralitate”. Care e o absurditate de proporții când ai trupe rusești de ocupație pe teritoriu, deopotrivă cu o amplă și incisivă agentură a serviciilor secrete rusești. 

”Bugetul pentru anul acesta a fost dublat, ceea ce a constituit 0,55 din PIB-ul național. Bugetul pentru anul viitor va constitui aproximativ două miliarde de lei și va fi o mică creștere, aproape 0,6 din PIB. Ceea ce ne va permite continuarea acestor proiecte inițiate și dezvoltarea altora care sunt doar în beneficiul cetățenilor, în beneficiul dezvoltării sistemului de apărate pentru asigurarea păcii și securității în Republica Moldova” subliniază Nosatîi. 

Ministrul Apărării a reiterat că, prin creșterea bugetului pentru Armata Națională a R. Moldova, se va investi mai mult în securitate, inclusiv în sistemul de supraveghere a spațiului aerian, care până nu demult era inexistent. 

Declarația sa vine în contextul în care, recent, Armata Națională a primit în dotare primul radar, care urmează să devină operațional în următoarele săptămâni, scrie Deschide.md. 

”Am avansat destul de mult. Am avut niște vizite împreună cu specialiștii noștri pentru a determina ce fel de sisteme avem nevoie, câte și unde ar fi mai bine poziționate, ceea ce ne va permite să avem o arhitectură dezvoltată pentru supravegherea spațiului aerian. Aceasta ne-a permis să identificăm și următorul radar de care avem nevoie. Acum, companiile care se ocupă de achiziție sunt în proces de licitație internațională” a adăugat Anatolie Nosatîi (detalii AICI).

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.