Actualitate Internă Focus

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul moldovean pentru a-i transmite protestul Moscovei față de „acțiunile ostile” ale Chișinăului / Lui Lilian Darii i s-a pus în vedere că Rusia consideră „inacceptabilă” antrenarea militarilor ucraineni de către NATO pe teritoriul R.Moldova

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul moldovean pentru a-i transmite protestul Moscovei față de „acțiunile ostile” ale Chișinăului / Lui Lilian Darii i s-a pus în vedere că Rusia consideră „inacceptabilă” antrenarea militarilor ucraineni de către NATO pe teritoriul R.Moldova

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii (foto sus), căruia i-a transmis un protest faţă de „actele ostile” ale Chişinăului şi i s-a comunicat decizia autorităţilor de a interzice intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse mai multor oficiali şi jurnalişti din Republicii Moldova. 

Totodată, Moscova a pus în vedere Chişinăului că este „îngrijorată” şi ar considera „inacceptabil” dacă Republica Moldova ar permite antrenarea militarilor ucraineni de către NATO pe teritoriul său, relatează Reuters şi NewsMaker, citate de news.ro.

Decizia interzicerii intrării în Rusia a mai multor cetăţeni ai Republicii Moldova a fost motivată ca fiind o „replică la acţiunile conducerii moldoveneşti”, fără a fi date alte detalii.

Igor Zaharov, secretarul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, a declarat că printre oficialii cărora li s-a interzis intrarea la Moscova se numără un membru al personalului prezidenţial, oficiali guvernamentali şi jurnalişti. NewsMaker, care prezintă lista cu aceste 12 persoane, precizează că inclusiv redactorul său şef adjunct este vizat de interdicţie, alături de alţi şase jurnalişti de la instituţii de presă proeminente din Republica Moldova. 

Un comunicat al MAE rus denunţă „caracterul sistematic” al acţiunilor moldoveneşti despre care susţine că ar fi îndreptate împotriva cetăţenilor ruşi. Printre acestea se numără „persecuţia motivată politic” a jurnaliştilor ruşi şi de limbă rusă. „Conducerea Moldovei continuă să aibă manifestări agresive împotriva Rusiei”, se arată în declaraţia MAE rus.

„Ambasadorului i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu acţiunile ostile ale Chişinăului. S-a subliniat că în cazul continuării acestor acţiuni, partea rusă îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns suplimentare. Printre aceste acţiuni ostile se numără fapte de persecuţie motivată politic împotriva mass-media ruseşti şi a celor de limbă rusă, care contravin angajamentelor internaţionale ale Chişinăului de a proteja libertatea de exprimare şi drepturile jurnaliştilor. Au devenit sistematice cazurile de discriminare a cetăţenilor ruşi care intră în Moldova, iar refuzurile nejustificate de a permite traversarea frontierei au devenit mai frecvente. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declaraţii agresive de natură anti-rusească”, se arată în comunicatul ministerului condus de Serghei Lavrov.

Pe de altă parte, Moscova a transmis că este „îngrijorată” de informaţiile apărute în presă despre „planurile Republicii Moldova de a asista la instruirea forţelor armate ucrainene pe teritoriul moldovean cu participarea instructorilor din ţările NATO”.

„A fost subliniat faptul că un astfel de sprijin, care ar duce la erodarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova şi la implicarea directă a acesteia în ostilităţi de partea regimului de la Kiev, este inacceptabil”, se menţionează în final comunicatul MAE rus.

Este cea mai recentă evoluţie dintr-o serie de gesturi diplomatice ostile în contextul accentuării tensiunilor dintre Moscova şi Chişinău pe fondul deciziei autorităților moldovenești de urma parcursul european și de a contracara ferm acțiunile destabilizatoare ale Kremlinului prin marionetele politice din Moldova.

Reamintim că preşedinta Maia Sandu, aflată în funcție din 2020, a luat o serie de măsuri pentru scoate Moldova din sfera de influență toxică a Rusiei şi pentru a o orienta spre Europa. A denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a acuzat Moscova că a încercat să intervină în alegerile locale din noiembrie anul trecut din Republica Moldova, inclusiv printr-o lovitură de stat (eșuată) pentru a o înlătura de la putere. Luna trecută, parlamentul moldovean a aprobat o nouă strategie de apărare care identifică Rusia şi corupţia ca fiind cele mai mari două ameninţări la adresa securităţii ţării. Tot luna trecută, UE a acceptat să deschidă negocieri cu Moldova şi Ucraina pentru aderarea lor la UE.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.