Actualitate Internă Cap de pod

Primele reacții ale jurnaliștilor basarabeni care au fost declarați indezirabili pe teritoriul Federației Ruse. R.Moldova are obligația să se asigure că securitatea acestora nu este pusă în pericol

Primele reacții ale jurnaliștilor basarabeni care au fost declarați indezirabili pe teritoriul Federației Ruse. R.Moldova are obligația să se asigure că securitatea acestora nu este pusă în pericol

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat miercuri, 10 ianuarie, la Ministerul rus de Externe. Diplomatul a fost înștiințat despre faptul că 12 cetățeni ai Republicii Moldova, majoritatea jurnaliști, au primit interdicție de a intra pe teritoriul Federației Ruse. 

„Ambasadorului i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu acțiunile neprietenoase ale Chișinăului. S-a precizat că dacă aceste acțiuni vor continua, partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns suplimentare”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de jurnal.md. 

Iată lista persoanelor interzise pe teritoriul Federației Ruse: Adrian Băluțel, șef al cabinetului Preşedintelui Republicii Moldova, membru al Consiliului Suprem de Securitate; Olga Roșca, consilier al Președintelui Republicii Moldova pentru afaceri externe și comunicare strategică; Artur Mija, secretarul general al Guvernului Republicii Moldova; Ruslan Mihalevschi, membru al Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova; Alexandru Manoli, coordonator al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării; Adrian Buraga, director general Jurnal TV; Tudor Ioniță, jurnalist al portalului Deschide.md; Denis Dermenzhi, jurnalist la Europa liberă Moldova; Lorena Bogza, jurnalistă și prezentatoare la Pro TV Chișinău; Petru Beșleaga, redactor șef al portalului informațional diez.md; Stela Untilă, adjunctul redactorului-șef al portalului Newsmaker.md; Mihai Conțiu, jurnalist al revistei „Moldova Suverană”.

La aflarea veștii că sunt indezirabiliîn statul criminalului de război Putin, câțiva dintre jurnaliștii basarabeni vizați au comentat situația pe Facebook: 

Tudor Ioniță: ,,Ehh, nu mai ajung eu în Tuapse. MID-ul rus m-a declarat indezirabil, așa că mama Rusie mi-e închisă. Dar, dacă serios, m-aș fi simțit ofensat, după toată munca depusă, să nu ajung și eu pe listele lor”.

Denis Dermenzhi: ,,Ce pot spune... Da, sunt și eu vizat în acea decizie a MFA din Federația Rusă. Sunt în lista persoanelor cărora le este interzis accesul în Federația Rusă.  Și cred că sunt unică persoană din acea listă, care este afectată de decizia rușilor. Părinții mei sunt cetățeni ai Federației Ruse și de zeci de ani sunt stabiliți acolo.  Eu sunt aici. Aici și voi rămâne.  Succese colegilor care la fel se regăsesc în acea listă”.

Lorena Bogza: ,,Indezirabilă în Rusia!”

Petru Beșleaga: ,,Am aflat în această seară o noutate – „autoritățile“ de la Kremlin m-au inclus în lista persoanelor cărora le este interzis accesul în Federația Rusă. Marii „democrați“ cu ambiții imperialiste se simt deranjați de presa din Moldova și se vor simți astfel și în continuare”.

Mihai Conțiu: ,,Știre halucinantă - Mihai Conțiu interzis, oficial, de către (S)Krem-lin, să intre în Țara lui Adolf Putin! Băi, amețiților criminali, dar cînd, ciuperca vostră venerică!, v-ați imaginat că eu mi-aș dori să vizitez sfîrșitul lumii? Ca să înțelegeți și mai bine de ce criminalii de la SKremlin sunt niște cioflingari inculți: Băi,, asasinilor, interzicîndu-mi să intru în Rusia, asta înseamnă că, legal, nu ar trebui să mă capturați și să mă trimiteți în Siberia, însă, băi, intelectualilor SKremliniști, eu sunt un jurnalist mediocru, dar de ce, alcoolicilor apriorici, mă puneți în aceeași listă cu președintele SUA? Treziți-vă, primitivilor, și faceți diferențele de rigoare!”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.