Actualitate Internă Cap de pod

Regina Maria în locul lui Pușkin! Unionistul Dragoș Galbur, liderul Partidului Național Moldovenesc, a depus o petiție la Primăria Chișinău prin care cere redenumirea străzii ce îi poartă numele poetului rus, notoriu pentru românofobie și antisemitism

Regina Maria în locul lui Pușkin! Unionistul Dragoș Galbur, liderul Partidului Național Moldovenesc, a depus o petiție la Primăria Chișinău prin care cere redenumirea străzii ce îi poartă numele poetului rus, notoriu pentru românofobie și antisemitism

Liderul Partidului Național Moldovenesc – l-am numit pe medicul Dragoș Galbur – a depus o petiție la Primăria Municipiului Chișinău, prin care cere redenumirea străzii  ”A. Pușkin” (poet rus notoriu pentru românofobie și anti-semitism) în Strada ”Regina Maria”.   

Petiția lui Galbur a adunat aproximativ 1.100 semnături – detalii AICI

,,Propunerea are la bază diversitatea istorică și culturală a orașului, oferind oportunitatea de a îmbogăți nomenclatorul stradal și de a aduce un omagiu memoriei Reginei Maria, personalitate cu semnificație deosebită pentru neamul nostru românesc. O stradă ce îi poartă numele ar contribui la consolidarea identității naționale și la diversificarea peisajului urban, fără a afecta prezența existentă a numelui Pușkin, deja onorat prin denumirea străzii Colina Pușkin. Mingea e în curtea lui Ion Ceban. Hai să-l vedem cât de român este”, a precizat Dragoș Galbur. 

Cum i-a umilit Pușkin  pe basarabeni 

Dincolo de versurile sale, puțini cunosc că Pușkin a fost și un notoriu antisemit, rasist și românofob. El a debordat de românofobie, insultându-i în special pe basarabeni, atunci când a fost exilat de autoritățile imperiale rusești în provincia românească anexată de Rusia la 1812. 

Aflat în Basarabia, Pușkin a compus o poezie în care i-a numit ”țigani” pe toți românii basarabeni. De asemenea, individul i-a numit pe românii de la Est de Prut și ,,maimuţe”, ,,măgari proşti”,,,tâmpiţi”. 

Iată ce scria Puşkin despre români, când se afla în surghiun în Basarabia (1820-1823): 

Între obraznicele ţigănci sunt ca un Orfeu între zeiţele vinului şi ale chefului,

Sunt ca un zeu între moldovencele cochete şi proaste,

Dar între triştii moldoveni

Nu sunt ca cerbul între ei,

Ci ca un leu între maimuţe,

Sunt un cal arab Alimadan

Într-o turmă de măgari – AICI puteți consulta varianta în limba rusă. 

Antisemitismul lui Pușkin

Autorul și jurnalistul rus Petr Lyukimson, care a cercetat minuțios operele lui Pușkin, consideră că antisemitismul poetului rus e de netăgăduit. Este suficient, spune jurnalistul, să ne amintim de "evreul josnic" din opera "Șalul negru" sau de imaginea cămătarului din "Cavalerul avar", care e etichetat pur și simplu drept "JID", deși are un nume ("evreul blestemat, onorabilul Solomon"). Dar, în același timp, într-o epigramă despre Bulgarin, Pușkin scria: "Fii un JID - și asta nu e o problemă!". Această replică are cu siguranță nuanțe antisemite, consider Lyukimson.

Apoi, să ne amintim că moștenirea lăsată de Pușkin include și poemul antisemit "Hristos a înviat, Rebeca mea!", care e impregnat de  umor obscen:

Hristos a înviat, Rebekah a mea!

Astăzi, urmând cu sufletul meu

Legea omului dumnezeiesc,

Te sărut, îngerul meu.

Și mâine, la credința lui Moise

Pentru un sărut nu mă voi sfii

Sunt gata, evreică.

Îți voi da și asta,

cu care să distingi evreul credincios

De cel ortodox.

Poemul este datat 1821 - în primăvara acelui an, poetul a locuit la Chișinău, în Basarabia ocupată de Imperiul Rus, unde întâlnea nu numai ,,țigani” (cum îi numea pe români), ci și evrei. Citiți AICI întreaga analiză a lui Petr Lyukimson. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.