Sunday, May 12, 2024
Actualitate Internă Focus

Autoritățile din R.Moldova, în alertă! SIS: Un grup de persoane, printre care foști ofițeri de informații, vor să relanseze „campanii de dezinformare și manipulare cu scopul de a destabiliza societatea și securitatea regională”

Autoritățile din R.Moldova, în alertă! SIS: Un grup de persoane, printre care foști ofițeri de informații, vor să relanseze „campanii de dezinformare și manipulare cu scopul de a destabiliza societatea și securitatea regională”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță că a intrat în posesia unor date despre relansarea campaniilor de dezinformare și manipulare cu scopul de a destabiliza societatea din Republica Moldova și securitatea regională. 

Potrivit instituției, țintele noii etape ale campaniei de dezinformare și manipulare sunt:

- compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene;

- scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina;

- reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.

„Astfel, conform datelor obținute, un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public al narațiunii prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene. Printre membrii grupului respectiv se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine. De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate”, se arată într-un comunicat al SIS.

„Reiterăm că scopul campaniei de dezinformare și manipulare este de a afecta relațiile dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina și a diminua intensitatea cooperării la toate nivelele. Asemenea acțiuni se încadrează în setul de instrumente ale războiului hibrid dus de Federația Rusă contra Republicii Moldova având pe aspectul dat un caracter țintit, de discreditare a eforturilor autorităților naționale și ale fiecărui cetățean al țării noastre întru păstrarea păcii și securității în regiune.

SIS atrage atenția asupra faptului că frecvența și amploarea unor astfel de manifestări va crește pe durata anilor 2024-2025 fiind țintite procesele de reformă, cele electorale care se vor desfășura în Republica Moldova, dar mai ales procesul de negocieri pentru aderarea la UE”, mai precizează comunicatul SIS, care recomandă cetățenilor să fie vigilenți și să se informeze din surse oficiale și credibile.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.