Actualitate Internă

R.Moldova acuză că muncitorii moldoveni sunt abuzați în Israel, fiind trimiși să lucreze inclusiv în zonele de conflict

R.Moldova acuză că muncitorii moldoveni sunt abuzați în Israel, fiind trimiși să lucreze inclusiv în zonele de conflict

Autoritățile moldovene reclamă că Israelul a încălcat în diverse moduri acordul privind angajarea de muncitori moldoveni, prezentând o listă de abuzuri la care ar fi fost supuși aceștia după atacul Hamas din 7 octombrie, când efortul de a „importa” muncitori în Israel s-a intensificat, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Printre abuzurile semnalate de autoritățile de la Chișinău se numără inclusiv angajarea de cetățeni moldoveni în zonele de conflict, punându-le astfel viața în pericol. 

„Urmare a deteriorării situației de securitate în Statul Israel, lucrătorii din Republica Moldova erau angajați să lucreze în zonele de conflict, cu risc ridicat, unor cetățeni le-au fost reținute pașapoartele de către angajatori, au fost înregistrate plângeri cu privire la confiscarea bagajelor lucrătorilor, precum și autoritățile israeliene au realizat activități de recrutare directă a lucrătorilor moldoveni, pe teritoriul Moldovei, ceea ce contravine prevederilor Acordului”, se spune într-un răspuns al Ministerului Muncii și Protecție Sociale la solicitarea de informații depusă de Europa Liberă zilele trecute.

Informația vine după ce la începutul lunii ianuarie, autoritățile moldovene au anunțat anularea unei „runde de recrutare” de muncitori calificați pentru Israel, din decembrie, fără să explice motivele.

Oficialii moldoveni promit acum că recrutarea, gestionată ca de obicei de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), va fi reluată odată ce „neregularitățile” de partea israeliană vor fi eliminate.

Deocamdată, autoritățile israeliene nu au răspuns solicitării de a reacționa la acuzațiile Chișinăului.

Israelul anunța, la începutul acestui an, că intenţionează să aducă aproximativ 70.000 de lucrători străini din China, India şi alte ţări, inclusiv din Republica Moldova, pentru a-şi întări sectorul construcţiilor, blocat după asaltul sângeros al Hamas din 7 octombrie.

Guvernul urma să aprobe, chiar luna asta, un plan de majorare a cotei de lucrători străini la 70.000 de la 50.000 în prezent, a declarat Yehuda Morgenstern, director general în Ministerul construcţiilor şi locuinţei, pentru publicaţia Calcalist.

Această cotă a fost deja majorată în noiembrie la 50.000 de la 30.000 pentru a ajuta sectorul locuinţelor, care se confruntă cu o criză de mână de lucru, în condiţiile în care circa 80.000 de lucrători palestinieni în construcţii nu au mai avut acces pe teritoriul Israelului după atacul mişcării radicale palestiniene Hamas.

Potrivit lui Morgenstern, circa 20.000 de lucrători străini vor fi aduşi în Israel fără acorduri bilaterale cu ţările de origine. Muncitorii vor proveni din China, India, Sri Lanka şi Moldova, circa 10.000 fiind aşteptaţi în primul trimestru al anului, a precizat oficialul israelian.

Acesta a adăugat că venirea de lucrători străini suplimentari ar fi benefică pentru sectorul locuinţelor chiar dacă cei 80.000 de lucrători palestinieni absenţi acum ar reveni la muncă, întrucât timpul necesar construcţiei de locuinţe continuă să crească.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.