Actualitate Internă Focus

Pentru concerte alocă bani cu nemiluita, pentru educație nu: Ivan Ceban i-a lăsat pe părinții și elevii din Chișinău fără grupe cu program prelungit. Apoi, după ce a încercat să paseze responsabilitatea către Guvern, a făcut-o pe salvatorul venind cu o "soluție" prin care tot părinții sunt cei ce vor plăti. Consilieră PAS: "Sunt colectări de fonduri ilicite!"

Pentru concerte alocă bani cu nemiluita, pentru educație nu: Ivan Ceban i-a lăsat pe părinții și elevii din Chișinău fără grupe cu program prelungit. Apoi, după ce a încercat să paseze responsabilitatea către Guvern, a făcut-o pe salvatorul venind cu o "soluție" prin care tot părinții sunt cei ce vor plăti. Consilieră PAS: "Sunt colectări de fonduri ilicite!"

Luna ianuarie a fost marcată în capitala Republicii Moldova de un scandal politic artificial creat de primarul de Chișinău, Ivan Ceban. Acesta a anunțat, la început de an, că grupele cu program prelungit pentru elevii din clasele primare din municipiul Chișinău vor fi închise. Edilul și-a motivat decizia prin lipsa banilor, deși municipalitatea alocă, an de an, resurse financiare în acest scop. Ceban nu a ratat ocazia de a acuza guvernarea PAS de toate relele, în pofida faptului că în bugetul pentru anul 2024 au fost alocați mai mulți bani pentru Primăria Chișinău, iar responsabilă de asigurarea funcționalității acestor grupe este anume municipalitatea. Luni, 22 ianuarie, primarul a venit cu o soluție, încercând să iasă învingător politic din acest scandal, după ce săptămâni la rând a creat probleme părinților care nu aveau cu cine să-și lase elevii de clasele primare ore întregi. Propunerea presupune ca părinții să achite pentru ca copiii lor să revină la grupele cu program prelungit. „Este o ilegalitate. Sunt colectări de fonduri ilicite”, au declarat cei de la PAS.

Primăria a anunțat că nu va putea finanța activitatea grupelor cu program prelungit pentru elevii din clasele primare

În primele zile ale anului 2024, Primăria Capitalei a anunțat că nu va putea finanța activitatea grupelor cu program prelungit pentru elevii din clasele primare. Primarul Ivan Ceban a acuzat guvernarea că lasă municipalitatea fără bani.

La scurt timp, Ministerul Finanțelor a precizat că bugetul municipiului Chișinău pentru 2024 a fost majorat cu circa 39,5 milioane de lei, respectiv nu s-a micșorat, așa cum afirmase Ceban.

Între timp, consiliera municipală de la PAS, Zinaida Popa, afirma că părinții sunt nevoiți să achite din banii proprii activitatea grupelor cu program prelungit: „Suntem bombardați cu mesaje din partea părinților disperați, care sunt impuși să achite taxe lunare pentru aceste grupe de 400-500 de lei. Acesta este un prilej de corupție, stimați chișinăuieni”.

Ministrul Educației, Dan Perciun, l-a acuzat pe edil de gestionarea proastă a bugetului municipal și susține că orele de după program ale elevilor au fost mereu achitate din bugetul municipal. Perciun l-a acuzat pe Ceban de politizarea activității Primăriei și a adăugat că bugetul planificat repartizat pentru școli și grădinițe pentru anul 2024 s-a majorat cu 86 de milioane față de 2023, de la 13.007 miliarde la 13.093 miliarde.

Proteste și critici în adresa Primăriei

Decizia municipalității a provocat proteste (aici și aici) la Primărie, iar mai multe organizații au cerut autorităților locale să-și revizuiască de urgență decizia. A fost lansată și o petiție online prin care se solicita restabilirea grupelor cu program prelungit din școli, intitulată „Economisiți pe concerte, NU pe siguranța și viitorul copiilor!”.

„Este o rușine pentru Primăria municipiului Chișinău, care are un buget anual de circa 7 miliarde de lei, să nu poată aloca 60-70 de milioane pentru grupele cu program prelungit. Această decizie va înrăutăți considerabil situația familiilor social-vulnerabile și a celor cu mulți copii. Chiar de vor fi instituite grupe cu program prelungit cu plată, părinților le va fi complicat să facă față cheltuielilor”, a declarat președinta executivă a asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco.

„Chișinăul cheltuiește o groază de bani pentru concerte, luminițe și decor, dar economisește dintr-un buget care nici nu a fost aprobat. Economisește pe grupele cu program prelungit. Astfel, timp de câteva ore, copiii noștri se vor afla fără supraveghere”, a spus activistul Leo Ogariov de la inițiativa civică „Primăria Alternativă”.

Ceban încearcă să dreagă busuiocul

Luni, 22 ianuarie, Ivan Ceban și șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Păvăloi, au anunțat identificarea unei soluții.

Potrivit noii propuneri a Primăriei, părinții elevilor urmează să achite lunar câte 360 de lei pentru 3 ore de program prelungit sau 690 de lei – pentru 6 ore. Potrivit lui Andrei Păvăloi, elevii din familii social-vulnerabile vor putea beneficia gratuit de grupele cu program prelungit, în baza unei cereri pe care o vor depune părinții, iar sumele necesare în acest scop vor fi acoperite din bugetul municipal.

PAS: Sunt colectări de fonduri ilicite

Consiliera municipală PAS, Zinaida Popa, consideră că taxele fixe stabilite pentru părinții care vor să-și lase copiii în grupele cu program prelungit sunt ilegale, la fel ca decizia de a pasa responsabilitatea finanțării grupelor către părinți.

„Astăzi l-am văzut pe Ion Ceban cum a făcut primul pas spre a lucra și a încercat să coboare cu picioarele pe pământ. Dar chiar și ceea ce a propus primarul, cu privire la colectarea de bani pentru grupele cu program prelungit, la etapa actuală este o ilegalitate. Sunt colectări de fonduri ilicite. Această decizie cu privire la colectarea banilor de la părinți pentru grupele cu program prelungit trebuie să fie luată de Consiliul Municipal Chișinău. Sunt foarte curioasă, cine din consilieri va ridica mâna pentru ca acest serviciu să fie plătit de părinți”, a declarat consiliera, adăugând că fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău susține ca acest serviciu să fie în continuare finanțat din bugetul municipal.

În clasele primare din municipiul Chișinău sunt înscriși aproape 39.000 de elevi.

Bani pentru elevi - ba, milioane pentru concerte - da!

Lipsa finanțării municipale pentru grupele cu program prelungit din școli contrastează puternic cu cheltuirea de zeci de milioane de lei din bugetul capitalei pentru concerte atât în capitală, cât și peste hotarele Republicii Moldova (!).

Pentru concertul dedicat Revelionului 2024, municipalitatea a plătit onorarii semnificative artiștilor care au urcat pe scena din Piața Marii Adunări Națională. Potrivit TV8, care a analizat contractele de achiziție încheiate de Direcția Cultură a Consiliului Municipal Chișinău, 30 de minute de Carla’s Dreams în noaptea dintre ani au costat 586.050 de lei. Onorarii de peste 400 de mii de lei au mai fost plătite și trupei Holograf, dar și interpretului Ștefan Bănică Junior. 442.200 de lei a costat prezența artistului la festivitatea de inaugurare a pomului de Crăciun, organizată pe 23 decembrie 2023.

În iulie 2023, Primăria Chișinău a organizat manifestări artistice la Milano și Barcelona, la așa-numitele zile ale Chișinăului.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.