Actualitate Internă Focus

Kremlinul și-a mobilizat slugile separatiste și trădătoare din așa-zisa Găgăuzia pentru a speria Chișinăul și a zădărnici parcursul pro-european și pro-românesc dorit de majoritatea basarabenilor. Șor i-a scos pe elevi de la ore pentru a marca așa-zisul referendum din 2014, deși acesta a fost declarat ilegal de autoritățile de la Chișinău

Kremlinul și-a mobilizat slugile separatiste și trădătoare din așa-zisa Găgăuzia pentru a speria Chișinăul și a zădărnici parcursul pro-european și pro-românesc dorit de majoritatea basarabenilor. Șor i-a scos pe elevi de la ore pentru a marca așa-zisul referendum din 2014, deși acesta a fost declarat ilegal de autoritățile de la Chișinău

Vineri, în plină zi de muncă, la Comrat, centrul administrativ al așa-zisei autonomii găgăuze, a avut loc un marș cu lozinci separatiste. Organizatorii rusofili au insistat că sărbătoreau împlinirea a 10 ani de la două referendumuri declarate ilegale de către autoritățile de la Chișinău.

Pentru acest bâlci kremlinopat și profund anti-românesc au fost mobilizate sute de persoane din mai multe localități ale așa-zisei autonomii găgăuze. Au fost aduși până și elevii, majoritatea dintre ei minori, fiind luați de la ore, sub pretextul așa-zisei ,,zile libere”, pentru a fi încolonați la un marș politicianist dorit de Moscova, exact cum se practica pe vremea ocupației sovietice.

Pe 31 ianuarie a apărut un document semnat de șefa Direcției învățământ a zisei autonomii găgăuze, Natalia Cristeva, prin care 500 de profesorii și peste 80 de elevii au fost obligați să participe la bâlciul rusofil de ieri. Ulterior, în urma reacției Ministerul Educației de la Chișinău, Cristeva a semnat un nou ordin, care l-a anulat pe primul. În ciuda acestui fapt, școlile au avut zi liberă, iar elevii au fost organizați pentru marșul din Comrat. 

„Vor urma consecințe”, a avertizat ministrul Educației, Dan Perciun, citat de Jurnal.md (detalii AICI). 

„Noi reiterăm poziția noastră. Acel ordin emis de șefa direcției a fost anulat, ca urmare a circularei Ministerului. Noi încă decidem dacă ne vom adresa CNA-ului sau nu, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, pentru că emiterea din principiu a ordinului era ilegală, acum ei și l-au anulat, așa că, vedem cum catalogăm. Încă o dată spunem, implicarea elevilor în activități politice, într-o manieră forțată, din contul orelor, reprezintă depășirea atribuțiilor de serviciu. Ei zic ca aceea e zi liberă, mai sunt elemente pe care trebuie să le clarificăm”, a precizat ministrul Dan Perciun.

La Comrat, sute de oameni au mărșăluit în piața centrală, marcând 10 ani de la cele două referendumuri separatiste și ilegale din regiune – unul, profund anti-românesc, cu privire la declararea independenței așa-zisei Găgăuzia față de R.Moldova, dacă aceasta își pierde zisa ”suveranitate” (adică, în cazul Reunirii firești cu România), și altul privind ,,aderarea autonomiei la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”.

La bâlciul rusofil au participat toți liderii așa-zisei autonomii găgăuze, în frunte cu bașkana șoristă Evghenia Guțul, adică toți slugoii condamnatului fugar Ilan Șor. Au fost invitați și deputații fostului Partid Șor, Marina Tauber și Vadim Fotescu, ambii fiind de mulți ani marionetele aceluiași kremlinopat Șor. 

„În urmă cu zece ani, am arătat puterea spiritului nostru și pregătirea noastră de a apăra interesele poporului găgăuz și al întregii Moldove. Acum, când în fața noastră stau noi provocări, noi trebuie să fim din nou uniți, la fel ca acum 10 ani”, a amenințat Guțul, o sorcovă pro-rusă.

„Cei din autonomia găgăuză sunt folosiți atât de către forțele din interior, cât și din exterior, pentru a lovi în puterea pro-europeană de la Chișinău. Aceste forțe se folosesc de faptul că minoritatea găgăuză, în toată această perioadă de independență, nu a fost integrată în societatea moldovenească, iar faptul că ei au o altă viziune privind vectorul de dezvoltare care se deosebește de cel al majorității este folosit în cel mai cinic mod, pentru a destabiliza situația social-politică din R. Moldova”, a explicat analistul politic Ion Tăbârță pentru Jurnal.md. 

Amintim că așa-zisul referendum din așa-zisa autonomie găgăuză, pe care autoritățile de la Chișinău l-au declarat ilegal, a avut loc pe 2 februarie 2014. Așa-zisul referendum separatist a fost aplaudat și susținut chiar și de către forțele politice pro-ruse de la Chișinău în frunte cu PSRM. De asemenea, un instigator și susținător de frunte al așa-zisului referendum de la Comrat a fost și actualul primar rusofil al Chișinăului, Ivan Ceban, pe atunci membru al PSRM, dar care astăzi și-a pus căciulă ,,albastră”, jucând, la ordinul Kremlinului, partitura ,,pro-europeană” necesară preluării puterii politice în R. Moldova – detalii AICI

La doar o lună de la evenimentele din regiunea zisă găgăuză, a avut loc un ”referendum” asemănător organizat de forțele pro-ruse în Crimeea. În urma așa-zisului plebiscit, Rusia a ocupat și anexat ilegal, prin forță armată, această peninsulă ucraineană.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.