Actualitate Internă

Buget record pentru apărarea R.Moldova. Chișinăul va investi în securizarea spațiului aerian, urmând să achiziționeze în cel mai scurt timp un sistem antirachetă performant

Buget record pentru apărarea R.Moldova. Chișinăul va investi în securizarea spațiului aerian, urmând să achiziționeze în cel mai scurt timp un sistem antirachetă performant

Parlamentul de la Chișinău a aprobat în prima lectură legea bugetului pentru anul 2023 cu alocări suplimentare pentru principalele instituții de stat, cea mai mare creștere bugetară fiind obținută de Ministerul Apărării, în contextul războiului din Ucraina care a făcut ca, de mai multe ori, rachete sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul R. Moldova. 

Asfel, bugetul armatei a fost majorat cu 68% comparativ cu anul 2022 și va constitui 1.697,1 milioane lei moldovenești, ceea ce reprezintă 0,55% din Produsul Intern Brut al țării, scrie Deutsche Welle. 

Oricum este insuficient, a opinat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi (foto sus, centru). Potrivit acestuia, pentru a asigura o schimbare în domeniul apărării naționale, este nevoie de alocații financiare echivalente cu 2% din PIB. 

„Buget militar normal ar trebui să fie de 1-2 la sută din PIB, timp de 5-7 ani la rând, ca să putem face schimbări vizibile. Dacă credem că un adaos de 0,3% din PIB la alocațiile anterioare de 0,3% poate schimba lucrurile, greșim”, a menționat ministrul Apărării.

El susține că neutralitatea costă: „Atâta timp cât suntem neutri, trebuie să avem grijă și să investim în securitatea noastră”. Banii alocați în plus în 2023 vor fi investiți  în apărarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Dar dacă alocăm azi banii pentru un sistem antiaerian, îl vom primi cel mai devreme peste un an și jumătate”, a mai explicat ministrul Nosatîi la Forumul de integrare europeană desfășurat la Chișinău. 

Șeful de la Apărare a mai atenționat că amenințările de securitate în plan intern vizează regimul separatist de la Tiraspol, prezența trupelor ruse în Transnistria, precum și uriașul depozit de armament de la Cobasna (tot din regiunea transnistreană). De asemenea, el a vorbit despre riscul declanșării unui conflict intern, de către forțe ghidate din exterior, interesate de destabilizarea țării. Este vorba de mai mulți politicieni care au jefuit Moldova în ultimii ani și care au fugit din țară după schimbarea guvernării, s-au conectat la anumite grupări politico-mafiote rusești și alimentează financiar niște proteste absurde organizate la Chișinău împotriva guvernării pro-europene.Mai multe detalii AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.