Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV: Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate oferă noi detalii în cazul FSB-istului Alexandr Kalinin, fondatorul așa-zisului batalion de mercenari ,,Dnestr”, gândit pentru a lupta în Ucraina și apoi în Basarabia noastră, la ordinele Moscovei. Kalinin e acuzat de mercenariat, propaganda războiului și instigare la acțiuni violente

EXCLUSIV: Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate oferă noi detalii în cazul FSB-istului Alexandr Kalinin, fondatorul așa-zisului batalion de mercenari ,,Dnestr”, gândit pentru a lupta în Ucraina și apoi în Basarabia noastră, la ordinele Moscovei. Kalinin e acuzat de mercenariat, propaganda războiului și instigare la acțiuni violente

Urmare a unei solicitări a Podul.ro, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) oferă noi detalii cu privire la politrukul rus Alexandr Kalinin, cel care desfășoară activități de sprijinire a trupelor rusești din Ucraina, vizitându-i regulat pe invadatori în teritoriile ucrainene ocupate.

Podul.ro a avertizat încă din 2021 că numitul Alexandr Kalinin este, în realitate, un agent al serviciilor secrete rusești – mai multe detalii AICI. Recent, Kalinin a fost lipsit de cetățenia R.Moldova. 

Am întrebat PCCOCS, instituția responsabilă de investigarea lui Kalinin, dacă retragerea cetățeniei sale moldovenești ar putea presupune și o eventuală răspundere penală pentru acesta, așa cum de altfel merită cu vârf și îndesat. 

,,Faptul retragerii cetățeniei Republicii Moldova nu poate constitui temei pentru înlăturarea răspunderii penale”, au precizat procurorii moldoveni.

De asemenea, am întrebat PCCOCS dacă ia în calcul o eventuală adresare a unei cereri de extrădare a lui Kalinin din Federația Rusa. 

,,La moment, o cerere de asistență juridică internațională pe cazul dat nu a fost formulată. Însă în cazul în care persoana vizată va continua să se eschiveze de a se prezenta conform citației, vor fi inițiate acțiunile necesare pentru căutarea învinuitului”, au explicat procurorii. 

Întrebată de ce așa-zisul batalion de mercenari ,,Dnestr” (fondat de Alexandr Kalinin) nu este încă declarat drept terorist și interzis pe teritoriul R.Moldova, ni s-a comunicat că, în acest moment, procurorii din cadrul PCCCOS desfășoară acțiuni pentru documentarea și prevenirea infracțiunilor aflate în curs de desfășoare. Cât privește lista persoanelor, grupurilor şi entităţilor implicate în activităţi teroriste, aceasta se decide și se actualizează la nivelul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), ulterior fiind publicată în Monitorul Oficial al R.Moldova.

Amintim că Alexandr Kalinin anunțase, la sfârșitul anului 2023, despre intenția sa de a forma un pluton de mercenari moldoveni și ruși care ar urma să lupte în Ucraina, iar mai apoi în R.Moldova. Este vorba despre așa-zisul batalion ”Dnestr”, care, conform lui Kalinin, ar fi urmat să recruteze circa 20.000 de mercenari – detalii AICI

Ca urmare a acestor declarații, Kalinin a fost citat pentru audieri la PCCOCS în vederea atribuirii statutului procesual-penal – detalii AICI

Amenințările agentului FSB-ist au venit la numai câteva zile de la semnarea de către președintele R.Moldova, Maia Sandu, a decretului prin care i se retrăgea cetățenia R.Moldova – detalii AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.