Actualitate Internă Featured

Magnatul fugar Ilan Șor, condamnat în R.Moldova în dosarul „furtului miliardului”, se află la Moscova! R.Moldova solicită Rusiei arestarea lui

Magnatul fugar Ilan Șor, condamnat în R.Moldova în dosarul „furtului miliardului”, se află la Moscova! R.Moldova solicită Rusiei arestarea lui

Magnatul fugar Ilan Șor, condamnat în contumacie la 15 ani de închisoare în dosarul „furtului miliardului”, a părăsit Israelul pe 1 februarie și se află acum la Moscova. Biroul Interpol în R. Moldova a solicitat Rusiei arestarea lui.

Șeful Interpol R. Moldova, Viorel Țentiu, a anunțat ieri seara, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, că Șor a părăsit Israelul în dimineața zilei de 1 februarie, folosind un pașaport israelian, și că se află acum în capitala rusă, scrie Europa Liberă (detalii AICI). 

După ce jurnalistul Alex Cozer a dezvăluit că Ilan Șor se află în Rusia, iar apoi, însuși oligarhul a confirmat că se află pe teritoriul statului agresor, postând mai multe imagini și clipuri video de la așa-zise ,,întâlniri politice” cu oficiali ruși (și inevitabil FSB-iști), R. Moldova a făcut o solicitare repetată către autoritățile ruse, cerând arestarea lui. 

Interpol R. Moldova știa că Șor a părăsit Israelul pe 1 februarie cu un avion privat. Israelul a refuzat să ofere informații autorităților de la Chișinău despre numărul zborului și numărul de înregistrare a aeronavei, cât și despre direcția de deplasare a acesteia.

Pe 7 februarie seara, postul rus de propagandă Russia Today a publicat pe Telegram mai multe secvențe video cu Ilan Șor discutând, la Moscova, cu președintele comitetului Dumei de Stat pentru CSI, Leonid Kalașnikov. 

La acea întâlnire, oligarhul rusofil Ilan Șor a spus că „unica salvare” pentru R. Moldova ar fi aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, o idee promovată și de către alți politicieni pro-ruși și rusofili de la Chișinău afiliați lui Șor/Dodon.

Vorbind despre referendumul pro-european care va avea loc în R.Moldova în toamna acestui an, fugarul Ilan Șor a spus că el și susținătorii săi „vor câștiga”, iar forțele pro-europene „vor pierde”.

„Eu cred că noi vom putea construi o Moldovă fericită și prosperă, în strânse legături de prietenie și rudenie cu Rusia”, a debitat Șor, aflat la Moscova, într-un interviu pentru propagandiștii de la TASS. (detalii AICI)

Șeful Interpolului de la Chișinău a precizat pentru Europa Liberă că instituția a întrebat autoritățile ruse dacă Ilan Șor se află la moment pe teritoriul Rusiei, dar acestea au răspuns că Șor nu a intrat în Rusia din 2014. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.