Actualitate Internă Focus Featured

Podul.md solicită EVACUAREA tancului rusesc expus în centrul orașului Bălți și înființarea unui muzeu în aer liber dedicat victimelor ocupației rusești și a regimului comunist. Ce crede Primăria Bălți despre această inițiativă

Podul.md solicită EVACUAREA tancului rusesc expus în centrul orașului Bălți și înființarea unui muzeu în aer liber dedicat victimelor ocupației rusești și a regimului comunist. Ce crede Primăria Bălți despre această inițiativă

La sfârșitul anului trecut, în centrul orașului Bălți a fost instalat monumentul poetului național al românilor de pretutindeni – Mihai Eminescu –, cel care a fost și un mare unionist îndrăgostit de Basarabia noastră, pe care o dorea întoarsă la glia strămoșească a românimii, locul de care aparține istoric și de drept, de unde a fost smulsă prin rapt și genocid de Rusia. 

Monumentul a fost amplasat în fața pinacotecii „Antioh Cantemir” și în imediata apropiere a rușinosului și puțin spus grotescului vestigiu bolșevic – tancul ocupanților sovietici (adică, ruși) – mai multe detalii AICI

La acel moment au fost numeroase reacții din partea cetățenilor R. Moldova pe rețelele de socializare. Cea mai sugestivă a venit din partea unionistului Dragoș Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc. „Disonanța cognitivă, explicată printr-o imagine. Eminescu și tancul sovietic”, a punctat unionistul (detalii AICI).

Urmare a acestei situații, dar și a faptului că e profund anormal ca în Basarabia, care s-a proclamat independentă de Rusia, moștenitoarea Imperiului Sovietic, să mai avem asemenea orori ale ocupației rusești pe post de monumente publice, Podul.md a solicitat Primăriei Municipiului Bălți să ne explice ce părere are despre inițiativa îndepărtării tancului sovietic. 

Mai exact, am cerut Primăriei, deopotrivă cu subdiviziunile sale de urbanism, să pună pe ordinea de zi a comisiilor și să analizeze următoarele propuneri:

- Evacuarea tancului ocupanților sovietici din acel loc, adică din centrul orașului Bălți;

- După modelul altor state post-sovietice care au urmat programe de decomunizare și desovietizare, să se înființeze un muzeu în aer liber al ,,vestigiilor” sovietice la periferia orașului Bălți, și să se transporte acest tanc acolo;

Răspunsul Primăriei Municipiului Bălți 

Primăria a examinat solicitarea noastră și, judecând după răspunsul primit, soluția ar fi undeva la mijloc, pe principiul ,,nu ne asumăm, dar nici nu răspundem noi de asta”.

,,Procesul descris, pe lângă cheltuieli semnificative, o perioadă lungă de implementare, mai implică și consultarea opiniei publice. În conformitate cu legislația în vigoare, decizia cu privire la strămutarea tancului aflat în registrul monumentelor de importanță locală nu ține de competența Primăriei mun. Bălți”, ni s-a comunicat. 

Podul.md va mai reveni la acest subiect, după ce vom întreba Ministerul Culturii despre posibilitatea scoaterea tancului așa-zișilor eliberatori ai orașului Bălți (adică, al ocupanților sovietici) din lista monumentelor de importanță locală din Bălți. Radierea tancului sovietic din acea listă ar putea fi un prim pas ce ar permite înlăturarea sa fizică fără prea multe acte și birocrație suplimentară. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.