Actualitate Internă Focus

Politruk consiliat de FSB, rusofilul Ivan Ceban folosește ipocrit asasinarea lui Navalnîi pentru a o ataca pe Maia Sandu. Evident, Ceban NU spune nimic despre asasin – Vladimir Putin –, dar îi face jocurile. Moartea lui Navalnîi acționează ca o hârtie de turnesol în privința politicienilor din R.Moldova. Concluziile consultantului politic Cristian Hrițuc

Politruk consiliat de FSB, rusofilul Ivan Ceban folosește ipocrit asasinarea lui Navalnîi pentru a o ataca pe Maia Sandu. Evident, Ceban NU spune nimic despre asasin – Vladimir Putin –, dar îi face jocurile. Moartea lui Navalnîi acționează ca o hârtie de turnesol în privința politicienilor din R.Moldova. Concluziile consultantului politic Cristian Hrițuc

Atât președintele Maia Sandu cât și forțele autentic pro-europene și pro-românești au exprimat poziții legitime, clare și tranșante privind asasinarea opozantului Alexei Navalnîi, fără a se codi să-l arate cu degetul pe asasin – dictatorul Vladimir Putin, cel care a inițiat și menține războiul rusesc genocidar din Ucraina vecină. 

La polul opus, în frunte cu Igor Dodon, oamenii Moscovei din R.Moldova au tăcut mâlc, cu o unică excepție. E vorba despre cel mai important pion politic al Rusiei din stânga Prutului: Ivan Ceban, primarul rusofil al Chișinăului, personaj consiliat de agenți FSB. 

Acesta a postat, succint, o propoziție lacunară din care ar reieși că ar regreta moartea lui Navalnîi, dar fără a puncta că e vorba despre o crimă și (important!) fără a-l nominaliza pe asasin. Având în vedere păpușarii ruși care-l scot pe interval, ar trebui să fie clar pentru oricine de ce are Ceban ”granițele” astea. Imediat după propoziția în cauză, ce să vezi?, Ivan lansează un atac virulent la adresa Maiei Sandu, ceea ce arată că nu-l interesează cu adevărat de cazul Navanlîi, ci se folosește mizerabil de o asasinarea unei victime nevinovate pentru a-și regla conturile politice. 

Redutabil cunoscător al realităților dintre Prut și Nistru, consultantul politic Cristian Hrițuc explică, pe Facebook, comportamentul lui Ivan Ceban: 

”Moartea lui Navalnîi a indignat toată lumea civilizată. Era un opozant al regimului Putin care a ales să lupte până la capăt, știind ce sacrificiu face.

Liderii din Lumea Liberă au condamnat gestul ucigaș făcut de regimul Putin. 

În Republica Moldova, toți liderii apropiați de regimul Putin au tăcut mâlc. Niciun semn. Ultima postare a lui Dodon este despre faptul că trebuie ”să revenim la dialog cu Rusia”

Ilan Shor se afișează la Moscova și probabil își zâmbește în barbă. Cum reușește el să fenteze cu ajutorul lui Putin legislația internațională.

Irina Vlah nu a scos niciun cuvânt. Păstrează tăcerea. Nu își poate deranja curatorul.

Până acum, toți liderii care sunt oficial în portofoliul lui Putin, manevrați și sponsorizați nu au rostit niciun cuvânt. Ei așteaptă ”să vină ai noștri”-ca să îl parafrazez pe Dodon, care vrea ca Rusia să treacă de Ucraina și să îl instalaze președinte la Chișinău.

Pe lângă acești lideri care sunt oficial în portofoliul Moscovei, în Republica Moldova mai avem un lider care a încercat în ultimii ani să se desprindă de Kremlin, să pară european și să joace un alt rol, Ion Ceban.

Acesta a transmis condoleanțe familiei, dar nu a spus niciun cuvânt în privința ucigașului, a regimului Putin. Într-o postare pe Facebook, trece de condoleanțe familiei Navalnîi la un atac politic la adresa Maiei Sandu. 

Niciun cuvânt despre crimă, despre regimul Putin, pentru că ”desprinderea” de Moscova nu înseamnă și libertate totală. E doar o desprindere tactică, o trecere la o strategie mai subtilă. Dacă mesajele cu ”jandarmul român” nu au funcționat, o să funcționeze cele cu ”cameleonul” blând și democrat.

Moartea lui Navalnâi acționează ca o hârtie de turnesol în privința politicienilor din Moldova. Se poate vedea foarte ușor cine este adeptul libertății și al valorilor vestului și cine sprijină în continuare un regim care își omoară opozanții”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.