Actualitate Internă Focus

Rusia își protejează pionul din politica moldovenească încălcând grosolan statutul Interpol prin refuzarea extrădării lui Șor. Reacția premierului Dorin Recean: „Se pregătesc de noul sezon politic”

Rusia își protejează pionul din politica moldovenească încălcând grosolan statutul Interpol prin refuzarea extrădării lui Șor. Reacția premierului Dorin Recean: „Se pregătesc de noul sezon politic”

Federația Rusă a refuzat cererea Republicii Moldova de a-l extrăda pe oligarhul fugar Ilan Șor, care s-a aflat recent la Moscova. 

„Este o interpretare greșită a statutului Interpol. Instituțiile noastre deja au scris o reclamație la acest răspuns”, a declarat premierul Dorin Recean.

„Există anumite mecanisme, în cadrul Interpolului, pentru a responsabiliza Rusia pentru neexecutare a unei solicitări din partea unei alte țări, cum ar fi în acest caz Republica Moldova”, a comentat Dorin Recean, invitat la emisiunea „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău.

„Ilan Șor a avut mai multe călătorii la Moscova, este clar deja. Ei se pregătesc de noul, să spunem așa, sezon politic. În acest sens, credem că sarcina principală va fi, în continuare, să discrediteze parcursul european al Republicii Moldova, să atace referendumul și să încerce să corupă alegerile prezidențiale, dar și referendumul din toamnă”, a mai spus Recean luni, 19 februarie.

Premierul a adăugat că R. Moldova continuă să aibă parte de „provocări interne legate de războiul hibrid pe care Rusia îl conduce prin dezinformare prin atacuri cibernetice, dar și prin finanțarea grupărilor criminale, gen Șor, care se implică în politic, încearcă să corupă alegătorul și să creeze destabilizări”, adăugând că „Kremlinul întotdeauna va promova niște narative care să divizeze societatea noastră”.

Refuz „aberant” și „absurd”

Autoritățile moldovene au anunțat că au primit oficial refuzul de la autoritățile ruse, după ce a trimis un demers la Moscova și la Lyon (sediul central Interpol), solicitând reținerea și extrădarea oligarhului fugar.

S-a întâmplat la scurt timp după ce jurnaliștii au scris despre faptul că Șor a zburat cu un avion privat din Israel spre Rusia. De altfel, Șor însuși nu a ascuns vizita de la Moscova, anunțând întrevederile pe care le-ar fi avut cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov, și cu președintele Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosaciov.

Biroul Interpol din Rusia susține că Șor este președinte al Partidului „Șor” și că, în conformitate cu articolul 3 din Constituția Interpol, organizația nu are dreptul să se implice în activități cu caracter politic, militar, religios și rasial. Asta în pofida faptului că în iunie 2023, Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat formațiunea neconstituțională, aceasta fiind radiată deja din Registrul de stat al persoanelor juridice.

Șeful biroului Interpol din R. Moldova, Viorel Țențiu, consideră că răspunsul autorităților de la Moscova este „aberant” și „absurd” și a cerut intervenția Secretariatului general Interpol de la Lyon. Acesta a menționat că autoritățile moldovene l-au anunțat în căutare internațională pe Ilan Șor nu pentru activitatea sa politică, ci în baza unei condamnări definitive. 

„Anterior, Rusia spunea că Șor a ieșit ultima oară din această țară în 2014. După, însă, Ilan Șor a spus că este în Federația Rusă. Având și acest ultim răspuns putem spune că Federația Rusă nu-și onorează obligațiile în calitate de stat membru al organizației”, a adăugat Viorel Țentiu.

Sandu: „Este clar că Kremlinul vrea să îl folosească în continuare pe Șor”

„Este clar că Kremlinul vrea să îl folosească în continuare pe Șor și toată gruparea lui coruptă pentru a destabiliza Republica Moldova, pentru a submina instituțiile țării și pentru a lucra împotriva intereselor cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu, urmare a deciziei autorităților ruse.

„Instituțiile responsabile vor continua să depună eforturile pentru ca acest personaj și toți cei care participă în aceste activități să răspundă, să fie sancționați conform legii pentru toate lucrurile pe care le-au făcut și pe care continuă să le facă.

Aceste acțiuni de destabilizare, folosind banii unui stat străin, care are o atitudine agresivă în raport cu Republica Moldova, evident că sunt abuzuri și acțiuni care trebuie pedepsite, care sunt interzise de lege”, a mai spus Maia Sandu.

Expert: Rusia nu îl va extrăda pe Șor, instrumentul folosit pentru a dirija interesele Moscovei în R. Moldova

„Rusia nu îl va extrăda pe Ilan Șor. Acesta este un instrument folosit pentru a dirija interesele Moscovei în interiorul Republicii Moldova, interese legate de destabilizarea situației inclusiv prin intermediul viitoarelor alegeri”, a declarat expertul IPRE, Mihai Mogâldea, la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Mogâldea, oligarhul fugar este partenerul numărul 1 al Rusiei în Republica Moldova. 

„Ilan Șor este cel care face toate tranzacțiile între Moscova și partidele pe care le controlează în Republica Moldova. Asta înseamnă că Rusia și Ilan Șor trebuie să coopereze cât mai strâns ca să își atingă scopurile. Aflarea lui Ilan Șor la Moscova este necesară pentru ca planurile pentru viitoarele alegeri parlamentare și prezidențiale să fie cât mai bine coordonate”, a spus expertul.

Șor, cu un trecut marcat de corupție, este unul dintre pilonii Kremlinului în politica moldovenească

Ilan Șor a fost condamnat definitiv în R. Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari. Din 2019, atunci când Vlad Plahotniuc a pierdut puterea la Chișinău, Ilan Șor s-a stabilit în Israel, el fiind și cetățean al acestei țări. Autoritățile moldovene au cerut de mai multe ori Israelului extrădarea acestuia, dar fără rezultat. Ilan Șor este supus sancțiunilor SUA, UE și a Canadei. Mai multe documente secrete obținute de serviciile de informații ucrainene, consultate de către jurnaliștii de la „The Washington Post”, arată că FSB-ul rusesc îl sprijină activ pe Ilan Șor pentru a răsturna puterea din R. Moldova și a readuce țara în sfera de influență a Rusiei.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.