Actualitate Internă Cap de pod

Ce spune ambasadorul Ucrainei în R.Moldova despre zvonurile privind posibila "aderare" a așa-zisei Transnistria la Rusia: "Nu cred într-o asemenea evoluție". Mesajul adresat autorităților de la Chișinău în legătură cu rezolvarea problemei transnistrene: "Propunerea noastră rămâne în vigoare"

Ce spune ambasadorul Ucrainei în R.Moldova despre zvonurile privind posibila "aderare" a așa-zisei Transnistria la Rusia: "Nu cred într-o asemenea evoluție". Mesajul adresat autorităților de la Chișinău în legătură cu rezolvarea problemei transnistrene: "Propunerea noastră rămâne în vigoare"

Deși consideră că acțiunile regimului de la Kremlin nu pot fi anticipate cu precizie, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, nu pune preț pe zvonurile privind o posibilă „aderare” a regiunii transnistrene la Federația Rusă. Afirmațiile au fost făcute în contextul planificării, la 28 februarie, a așa-numitului congres al „deputaților” din stânga Nistrului, for despre care circulă zvonuri că ar putea solicita Moscovei anexarea la Federația Rusă.

Marko Șevcenko a declarat că dacă acest lucru se va întâmpla, Ucraina va acționa doar după discuțiile cu autoritățile moldovene. Totodată, dacă acestea o vor cere, Ucraina este gata să apere Republica Moldova.

„Dacă vorbim de acțiunile Federației Ruse, trebuie să înțelegem că nu pot fi prognozate 100%. Nimeni nu știe care va fi decizia finală a lui Putin, pentru că de mai multe ori prognozele bazate pe logica simplă nu s-au îndeplinit. Chiar în ceea ce privește agresiunea împotriva Ucrainei, pe de o parte. Pe de altă parte, eu nu cred într-o asemenea evoluție, pentru că liderii din Transnistria nu au făcut acest lucru în primăvara anului 2022, când prognozele arătau că Rusia ia Kievul în 3 zile. Ei (n. red. - liderii separatiști) au păstrat distanța față de război. Nu cred că în prezent, când situația este clară și fiecare persoană înțelege că rușii nu pot veni până la Transnistria, pentru că nimeni nu o să permită acest lucru, ei vor proclama independența sau îi vor cere lui Putin să-i accepte în cadrul Federației Ruse. Dar repet, presiunea lui Putin asupra Transnistriei, controlul direct de la Moscova asupra pacificatorilor ruși, a serviciului secret din această regiune, rămân niște opțiuni pe care vor încerca să le realizeze”, a spus ambasadorul ucrainean în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Diplomatul a afirmat că propunerea Ucrainei, făcută la începutul războiului, privind implicarea în rezolvarea conflictului transnistrean, rămâne în vigoare.


Amintim că așa-zisul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a convocat pentru 28 februarie congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului.

La scurt timp, autoritățile constituționale au reacționat spunând că urmăresc cu atenție situația din stânga Nistrului și că în prezent „nu există temei” care să indice că lucrurile s-ar putea deteriora. Totodată, Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că temerile opozantului transnistrean Ghenadie Ciorba, precum că Tiraspol ar putea cere anexarea la Federația Rusă, nu și-ar găsi confirmare în prezent.

Soția ambasadorului ucrainean: „Cea mai dificilă perioadă tocmai a început”

„După doi ani de război, înțelegem că cea mai dificilă perioadă tocmai a început. Cele mai grele bătălii au loc pe linia frontului. Noi pierdem cei mai buni oameni, în fiecare zi. Noi avem un război cu una dintre cele mai mari armate din lume. Iar pentru oamenii care locuiesc în țările unde nu sunt sunete de alarme, e greu de înțeles cum trăiesc oamenii în Ucraina, cum copiii învață în școli în subsoluri. Dar s-au adaptat să trăiască în condiții atât de grele”, a declarat Olesea Șevcenko într-un interviu pentru RFI.

„În Moldova, uneori oamenii uită cum arată, de fapt, războiul și tot ce este legat de el. Doar într-o zi, zeci de notificări îmi vin pe telefon despre alarmele de raid aerian din Ucraina. Dacă ați fi în Ucraina, deja de zece ori trebuia să mergeți să vă ascundeți în subsol”, a mai spus soția ambasadorului ucrainean.

Potrivit acesteia, acum crește o generație nouă, foarte afectată de război: „Unii cred că acest război este departe, departe, dar vorbim de două ore până la granița cu Ucraina. Este foarte aproape de noi acest război. Le spun celor care au obosit de război și care au obosit să ofere ajutor ucrainenilor că, în zilele acestea nimeni nu poate spune că suntem în siguranță. Acum luptăm pentru ziua de mâine. Doar cu ajutorul țărilor europene și din lume, putem învinge inamicii noștri. Trebuie să continuăm, să fim puternici, să avem un viitor pentru copiii noștri. Trebuie să facem tot posibilul să oprim agresorul”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.