Tiraspolul a aprobat miercuri, 28 februarie, o „Rezoluție” prin care îi cere Federației Ruse „să apere” regiunea separatistă transnistreană de „presiunea tot mai mare din partea Republicii Moldova”. Documentul a fost votat pe parcursul așa-numitului „congres al deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului, convocat la inițiativa liderului separatist, Vadim Krasnoselski. Evenimentul a avut loc în contextul zvonurilor din ultima perioadă potrivit cărora regimul secesionist va cere alipirea regiunii la Rusia.
Rezoluția conține șapte puncte și face un apel către OSCE, CSI, Parlamentul European, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Secretarul General al ONU să influențeze conducerea Republicii Moldova „să revină la un dialog adecvat și să oprească încălcarea drepturilor și libertățile locuitorilor din Transnistria”. Documentul acuză autoritățile de la Chișinău de declanșarea unui „război economic” împotriva regiunii transnistrene, dar și de blocarea deliberată a negocierilor cu Tiraspolul.
REZOLUȚIE
Cele 7 puncte ale „Rezoluției” separatiste: Rusia și cei „peste 220 de mii de cetățeni ruși”, în capul listei
1. Adoptarea unui apel către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu rugămintea de a proteja Transnistria în fața presiunii crescânde din partea Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc permanent în regiune, precum și având în vedere experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană.
2. Adoptarea unui apel adresat Secretarului General al ONU cu solicitarea de a lua în considerare drepturile inalienabile ale „poporului transnistrean”, garantate de normele internaționale, pentru a stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului și pentru a preveni provocările ce conduc la escaladarea tensiunii.
3. Adoptarea unui apel către participanții la procesul de negocieri în formatul „5+2”.
4. Adoptarea unui apel către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) cu solicitarea de a influența administrația la Chișinău să revină la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri și pentru a asigura condiții în vederea soluționării civilizate a conflictului.
5. Adoptarea unui apel către Adunarea Interparlamentară a CSI cu solicitarea de a interveni în vederea neadmiterii escaladării situației la Nistru.
6. Adoptarea unui apel către Parlamentul European cu solicitarea de a determina Chișinăul să înceteze presiunile și încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor.
7. Adoptarea unui apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu solicitarea de a garanta condiții pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din stânga Nistrului. (traducere preluată de la zonadesecuritate.md)
Cum a reacționat Moscova
Oficialii ruși afirmă că cererea regiunii transnistrene va fi discutată în Duma de Stat a Rusiei. „Apelul, de îndată ce va fi primit, va fi examinat în fond. Nu sunt acum pregătit să garantez pentru Consiliul Dumei de Stat, care, bineînțeles, va discuta totul la acest subiect și, bineînțeles, va face acest lucru pe baza consultărilor cu președintele și Ministerul de Externe”, a declarat Konstantin Zatulin, citat de Novaya Gazeta Evropa.
Iar deputatul Viktor Vodolațki, citat de aceeași sursă, a confirmat recepționarea apelului. „Îl vom lua în considerare. Aici nu ne putem lipsi de Consiliul de Securitate, pentru că aici este ridicată o serie întreagă de probleme. În orice caz, suntem obligați să ne protejăm cetățenii. Cetățenii Rusiei nu ar trebui să sufere de pe urma acțiunilor maniacale ale Maiei Sandu şi ale acoliților săi care vor să destabilizeze situația”.
Într-un comentariu pentru agenția de stat RIA Novosti, Ministerul rus de Externe a declarat că „protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, compatrioților noștri, este una dintre priorități. Toate cererile sunt întotdeauna analizate cu atenție de către departamentele relevante din Rusia”.
Reacția Chișinăului
„Biroul pentru politici de reintegrare respinge declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol, amintind că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”, se arată într-un comentariu al Biroului pentru politici de reintegrare, în legătură cu declarațiile lansate de către Tiraspol.
Așa-numitul congres a avut totodată loc în contextul în care joi, 29 februarie, președintele rus Vladimir Putin va susține un discurs în Duma de Stat de la Moscova.
Așa-zisul „congres al deputaților de toate nivelurile” este al șaptelea eveniment de acest fel din stânga Nistrului, ultimul având loc în 2006. Atunci a fost decisă organizarea unui referendum pentru aderarea la Rusia, care a avut loc în același an. Peste 90% dintre alegători ar fi votat atunci pentru aderare.
Zvonul despre o eventuală cerere de alipire la Rusia a stârnit îngrijorări în ultimele zile
Informația potrivit căreia la așa-numitul congres de la Tiraspol urma să se ceară acceptarea regiunii separatiste în componența Federației Ruse a apărut săptămâna trecută și a fost lansată de opozantul din stânga Nistrului, Ghenadie Ciorba.
Potrivit zdg.md, acesta a declarat că scopul Rusiei este de a implica R. Moldova în război prin anexarea regiunii transnistrene. Astfel, Moscova ar dori să provoace autoritățile de la Chișinău și Kiev și să obțină o reacție din partea lor, pentru a putea responsabiliza ulterior R. Moldova și Ucraina pentru acțiunile ce ar putea urma: „Rusia face totul pentru a începe un război aici. Recunoscând această regiune (n. red. - transnistreană) drept teritoriul său, toate acțiunile autorităților de la Chișinău cu referire la Tiraspol vor fi declarate drept acțiuni ale Chișinăului împotriva Rusiei. Astfel, ei vor avea, după părerea lor, dreptul juridic de a ataca teritoriul R. Moldova”.
În ajunul evenimentului, așa-zisa vicepreședintă a Consiliului Suprem de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, i-a numit „provocatori” pe cei care au lansat această informație.
„Trebuie să construim relații pașnice și să păstrăm pacea pe teritoriul nostru pentru a asigura toate drepturile și libertățile cetățenilor noștri. Congresul poate avea loc în așa fel încât să atragem atenția asupra acestui lucru, să arătăm că nu vom permite astfel de presiuni”, a spus Antiufeeva.
„Unica tensiune a zilei de astăzi este ziua posomorâtă de afară”
În dimineața zilei de astăzi, purtătorul de cuvânt al Guvernului moldovean, Daniel Vodă, a declarat că „nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației în regiunea transnistreană a țării noastre”.
„Este o altă campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol. E un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin.
Nu vedem pericole de destabilizare. Urmărim foarte atent și reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivul de pace și securitate. Iar ce se întâmplă la Tiraspol este eveniment propagandistic, o scamatorie care nu-și merită live-urile jurnaliștilor străini sau titlurile tensionate din buletinele de știri. Unica tensiune a zilei de astăzi este ziua posomorâtă de afară”, a spus Daniel Vodă.
Înainte de eveniment, și Biroul de Reintegrare de la Chișinău a lansat un apel la calm, precizând că „nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora”.
Un oficial american de rang înalt a fost la Tiraspol în ajunul așa-numitului congres
Pe 27 februarie, adică în ajunul evenimentului, secretarul adjunct pentru Europa de Est, Politici și Afaceri Regionale în Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite, Christopher Smith, a vizitat Tiraspolul, unde a avut o întrevedere cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, vizita a fost programată din timp și nu are legătură cu așa-zisul congres al „deputaților” din stânga Nistrului: Potrivit lui Vodă, astfel de vizite „sunt sistematice și programate, inclusiv reprezentanți din formatul 5+2 participă la astfel de reuniuni, iar astfel nu este niciun element de noutate”.
Înainte de a merge la Tiraspol, Christopher Smith a avut întrevederi la Chișinău cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.