Actualitate Internă Focus

Maia Sandu, după întrunirea găștii separatiste de la Tiraspol: „Propaganda rusă și-a făcut efectul. Asta face Kremlinul și va face acest lucru de acum încolo, mai ales că avem un an electoral”. Ce spune președinta R. Moldova despre formatul 5+2: „Nu funcționează și nu poate să funcționeze”

Maia Sandu, după întrunirea găștii separatiste de la Tiraspol: „Propaganda rusă și-a făcut efectul. Asta face Kremlinul și va face acest lucru de acum încolo, mai ales că avem un an electoral”. Ce spune președinta R. Moldova despre formatul 5+2: „Nu funcționează și nu poate să funcționeze”

„Propaganda rusă și-a făcut efectul și a răspândit această sperietoare”. Astfel a comentat președinta Maia Sandu zvonul inițial, potrivit căruia regimul de la Tiraspol va cere alipirea la Federația Rusă la așa-zisul „congres al deputaților de toate nivelurile”, desfășurat pe 28 februarie.

„Asta face Kremlinul și va face acest lucru de acum încolo, mai ales că avem un an electoral, să îi sperie pe moldoveni. Federația Rusă, sau mai bine zis Kremlinul, ne vrea speriați, ne vrea fără caracter, ne vrea conduși de oameni corupți ca să poată să se înțeleagă cu ei cumpărând politicieni cum au făcut-o mulți ani. Noi nu putem să permitem acest lucru. Trebuie să ținem la pacea noastră, iar pacea noastră depinde de unitate și de capacitatea noastră să nu ne lăsăm mințiți. Noi am pierdut prea mult timp. Trebuie să mergem pe calea noastră a păcii și bunăstării”, a declarat șefa statului, joi seara, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Regimul de la Tiraspol a cerut niște bani, am văzut că s-a adresat și Moscovei, am văzut că s-a adresat și la alte entități și organizații internaționale. Între timp, propaganda rusă și-a făcut efectul și a răspândit această sperietoare”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului mai precizează că formatul „5+2” „nu funcționează și nu poate să funcționeze având în vedere că doi membri din acest format sunt în război”. „Evident că Ucraina nu vrea să participe la acest format. Noi facem ceea ce este bine pentru cetățenii noștri, iar pentru ei este bine să reîntregim țara și să întreprindem pași mici în diferite domenii care ar duce la acest lucru, ca să beneficiem cu toții de procesul de integrare europeană. Stânga Nistrului trebuie să se conformeze unor rigori ale Uniunii Europene, așa vom continua de acum încolo. Noi suntem în siguranță, Ucraina rezistă, da are niște probleme cu munițiile și ajutoarele pe care trebuie să le primească, dar acestea o să vină.  Ucraina rezistă și va rezista. Nu există niciun pericol iminent pentru noi. Rusia va încerca să ne destabilizeze de la distanță, dar depinde de noi cum ne protejăm și cum facem să nu ne lăsăm manipulați. Nu ei trebuie să ne determine soarta”, a adăugat Maia Sandu.


Amintim că Tiraspolul a aprobat pe 28 februarie o „Rezoluție” prin care îi cere Federației Ruse „să apere” regiunea separatistă transnistreană de „presiunea tot mai mare din partea Republicii Moldova”. Documentul a fost votat pe parcursul așa-numitului „congres al deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului, convocat la inițiativa liderului separatist Vadim Krasnoselski. Evenimentul a avut loc în contextul zvonurilor din ultima perioadă potrivit cărora regimul secesionist va cere alipirea regiunii la Rusia.

Expert: Faptul că Putin nu a menționat regiunea transnistreană în discursul său demonstrează că optica de la Moscova este diferită față de cea de la Tiraspol

„Faptul că Putin nu a menționat, în discursul său, evenimentele din ultima săptămână de la regiunea transnistreană demonstrează că optica de la Moscova este cel puțin diferită față de cea de la Tiraspol”, a declarat expertul IPRE, Mihai Mogâldea, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Mihai Mogâldea a precizat că agenda de la Tiraspol este setată de niște reprezentanți ai regimului separatist care au propriile lor priorități: 

„S-ar putea ca unele lucruri care se întâmplă acolo să nu fie coordonate cu Moscova, mai ales dacă acestea țin de supraviețuirea economică a unor personaje precum Gușan și Krasnoselski”.

Potrivit expertului, discursul lui Putin din data de 29 februarie a fost unul electoral, mai ales în contextul morții opozantului Alexei Navalnîi: „Discursul a avut menirea de a liniști puțin apele, de a loializa electoratul pe o agendă setată de Kremlin. Nu am văzut lucruri noi menționate de Putin, ci este o continuare a aceluiași discurs pe care îl auzim de la izbucnirea războiului din Ucraina”.

CITIȚI ȘI: 

DOCUMENT Așa-zisa Transnistria a votat o „Rezoluție” prin care cere Rusiei să o „apere” de „războiul economic” pe care l-ar desfășura autoritățile moldovene. Cum au reacționat Moscova și Chișinăul

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.