Actualitate Internă Focus

Proiectul pilot care a pus pe jar opoziția pro-rusă din R. Moldova: Cetățenii moldoveni din SUA și Canada ar putea vota prin corespondență la alegeri. Motivele pentru care pionii Moscovei se opun cu vehemență

Proiectul pilot care a pus pe jar opoziția pro-rusă din R. Moldova: Cetățenii moldoveni din SUA și Canada ar putea vota prin corespondență la alegeri. Motivele pentru care pionii Moscovei se opun cu vehemență

Cetățenii R. Moldova din SUA și Canada ar urma să poată vota prin corespondență la următoarele alegeri. Și asta pentru că autoritățile intenționează să implementeze un proiect pilot în acest sens. Potrivit deputaților PAS, care au propus inițiativa, proiectul va ușura votarea pentru cetățenii aflați în special în țările unde distanțele până la secțiile de vot sunt foarte mari.

„Votul prin corespondență va fi implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite, pentru ca instituțiile statului să se poată asigura că mecanismul protejează votul fiecărui cetățean. În elaborarea acestui proiect de lege au fost luate drept exemplu proiecte de similare din țări ca Austria, Germania, Letonia, Slovacia, Canada, Statele Unite, România”, se arată într-un comunicat al partidului de guvernare.

„Ca deputat care a locuit 20 de ani în diasporă, mi-am dorit foarte mult ca echipa noastră să vină cu acest proiect de lege. Alături de conaționalii noștri aflați peste hotarele țării, am stat zeci de ore la coadă să pot vota și am călătorit sute de kilometri pentru a-mi exercita dreptul  la vot. Mulțumesc cetățenilor din diasporă pentru că de fiecare dată au ieșit la vot. Și pentru că în continuare cer ca noi să asigurăm mecanisme necesare pentru participarea cât mai largă la vot și la procesele care țin de țara lor natală”, a declarat deputata Mariana Lucrețeanu.

„În afară de obligațiile constituționale și de lege, noi avem obligația politică, deoarece PAS în cadrul ultimelor scrutine electorale a făcut un legământ cu cetățenii noștri din diasporă că în afară de metoda obișnuită de participare la vot le va fi acordată și posibilitatea de a vota prin corespondență”, a declarat deputatul Mihail Druță.

Agentura rusă critică, desigur, inițiativa

Motivul pentru care partidele pro-ruse critică inițiativa este simplu: marea majoritate a cetățenilor din diasporă votează partidele pro-europene. Făcând abstracție însă de argumentația autorilor proiectului de lege, Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor, Partidul „Șansă”, PDCM și alte formațiuni sprijinite de regimul de la Kremlin au început să critice inițiativa din punct de vedere al fraudării alegerilor prin discriminarea cetățenilor în funcție de țara de reședință. Culmea, unii au propus pilotarea votului prin corespondență și în Rusia sau Belarus, țări cu regim dictatorial, sau în China, unde numărul votanților moldoveni este, tradițional, extrem de mic.

Așadar, comuniștii și socialiștii au vorbit despre „încercările de a introduce în cadrul alegerilor a votului prin corespondență pentru alegătorii privilegiați ai Sandu, discriminarea cetățenilor Republicii Moldova în ziua alegerilor, în funcție de țara de reședință”.

„Președintele consideră că doar Canada și SUA sunt țări mari, dar nu și Rusia, unde se află una dintre cele mai mari diaspore moldovenești. Și cum rămâne cu cetățenii moldoveni din țările europene, din Belarus, din China? Evident, politologii de curte știu unde mușcă nada peștii mari ai procesului de votare. Nimeni nu poate garanta numărarea legală și corectă a voturilor, care începe cu 20 de zile înainte și se termină cu 3 zile înainte de alegeri”, a comentat Alexei Lungu, președintele partidului-clonă „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor.

„Plus la asta, alegătorul este liber să aleagă metoda de trimitere a plicului cu buletinul de vot. Și vă puteți imagina, cât de obiectivă poate fi prelucrarea scrisorilor cu voturi de către întreprinderea de stat „Poșta Moldovei”, care este subordonată guvernului…

Este clar că lui madam Sandu nu-i pasă de lege sau de drepturile cetățenilor. În numele propriei victorii, ea este gata să depășească orice linie roșie. Iar porunca dată deputaților de a promova rapid legea privind votul prin corespondență este o altă provocare a președintei, care pierde rapid susținerea cetățenilor, ce i-au încredințat fotoliul”, a mai afirmat Lungu, fost jurnalist de curte al lui Plahotniuc și Dodon.

Cum răspunde PAS

„Acea opoziție pro-moscovită, socialisto-comunistă, și tot așa, mereu a fost împotriva diasporei și a dreptului diasporei de a vota. Vă amintiți secții de votare mai puține sau cele deschise în localități în care erau puțini conaționali. Reacția lor nu miră pe nimeni, face parte din același repertoriu. Noi am avut un angajament foarte clar, cred că din 2020, că vom veni cu această oportunitate, cu această metodă de vot pentru diasporă și noi ne ținem de cuvânt”, a declarat președintele PAS și șeful Legislativului, Igor Grosu.

„Unii membri ai opoziției, printre care Chicu - discipolul lui Dodon/ Plahotniuc, cel care a vrut sa pună pe spatele cetățenilor datoria fictivă de 8 miliarde dolari față de Gazprom, dar și Ceban - cel care a protestat împotriva UE, critică proiectul pilot de vot prin corespondență propus de președinta Maia Sandu și anunțat azi de mai mulți deputați PAS. Ei arată că se tem de votul cetățenilor din diaspora. Chicu vrea ca votul prin corespondență să fie pilotat în Rusia – o dictatură în care nu există democrație sau vot secret, sau în China - unde în prezidențiale din 2020 au votat tocmai... 19 moldoveni. Iată așa ei înțeleg democrația”, a comentat deputatul PAS Radu Marian.

Potrivit deputatului, votul prin corespondență/prin poștă este un sistem folosit în peste 50 de țări din lume și în 13 țări din UE: „Este o metodă de folosită la nivel mondial, iar noi urmăm bunele practici în acest domeniu, proiectul incluzând măsuri corespunzătoare de asigurare a securității votului”.

„Noi vrem să testăm mai întâi votul de corespondență în SUA și Canada, pentru că: (1) acolo există foarte mulți cetățeni de-ai noștri; (2) în SUA și Canada distanțele sunt foarte mari și asta descurajează participarea la vot; (3) în aceste țări este o mare tradiție a votului prin poștă și moldovenii de acolo cunosc această modalitate de vot.

Pilotarea/testarea votului prin corespondență în aceste state ne va permite să îmbunătățim procesul și pe viitor, sperăm la parlamentare, să-l aplicăm în toată lumea”, a adăugat parlamentarul.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.