Actualitate Internă Cap de pod

INTERVIU EXCLUSIV Unirea R. Moldova cu România. Deputatul Daniel Gheorghe, mesaj adresat partenerilor europeni ai Bucureștiului: "Suntem aceeași națiune! Trebuie să înțelegem că NU există o contradicție între integrarea europeană și Unire! Nu mai merge acest balet cu Rusia!". Cum vede liberalul rezolvarea diferendului transnistrean

INTERVIU EXCLUSIV Unirea R. Moldova cu România. Deputatul Daniel Gheorghe, mesaj adresat partenerilor europeni ai Bucureștiului: "Suntem aceeași națiune! Trebuie să înțelegem că NU există o contradicție între integrarea europeană și Unire! Nu mai merge acest balet cu Rusia!". Cum vede liberalul rezolvarea diferendului transnistrean

Pe parcursul primei zile a Congresului PPE, eveniment desfășurat la București, președintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, deputatul PNL Daniel Gheorghe, a acordat un amplu interviu pentru Podul.md în care a vorbit despre traiectoria pro-europeană adoptată de actuala guvernare de la Chișinău, respectiv cât este de important ca forțele pro-ruse să piardă alegerile din 2024 și 2025, despre rezolvarea problemei reprezentate de așa-zisa Transnistria, despre importanța strategică a rezistenței ucrainenilor împotriva hoardelor ruse, cât și despre idealul Reunirii Basarabiei cu România. 

"Suntem aceeași națiune, deși în state diferite!", a subliniat Daniel Gheorghe, pledând pentru Unirea R. Moldova cu România și transmițând în acest sens că partenerii externi trebuie să înțeleagă că "nu există o contradicție între integrarea europeană a Republicii Moldova și Unire". 

În acest context, Daniel Gheorghe a mai precizat că "partenerii ar trebui să înțeleagă că nu mai merge acest balet cu Rusia pe care unii l-au practicat și pe care îl practică", iar astfel să conștientizeze că "readucerea Republicii Moldova în lumea liberă europeană este mai importantă decât ne imaginăm astăzi și vizează inclusiv protejarea Europei de tot ceea ce înseamnă tendințele unei Rusii care nu a învățat nimic din istorie și mă tem că nu știe cum să mai facă pentru a o repeta". 

"Este o unificare pe care eu o văd pe modelul reunificării Germaniei, în virtutea dreptului internațional, în virtutea unei proceduri democratice legitime", a continuat deputatul liberal, criticând de altfel abordarea populistă a partidului AUR, care se pretinde unionist, dar în realitate nu face decât să compromită idealul Unirii. 

Tot ca mesaj adresat partenerilor externi, Daniel Gheorghe a transmis că aceștia trebuie să înțeleagă faptul că "aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu poate fi condiționată de Transnistria", mai precis de rezolvarea diferendului transnistrean. 

De asemenea, deputatul PNL a reliefat că, în viziunea sa, problema reprezentată de așa-zisa Transnistria trebuie să fie rezolvată pașnic, iar regiunea separatistă să se reintegreze astfel în cadrul Republicii Moldova. 

Cu privire la alegerile ce vor avea loc în 2024 și 2025 în R. Moldova, Daniel Gheorghe le-a atras atenția moldovenilor că este vital ca forțele pro-ruse să piardă scrutinele electorale în cauză, pentru ca parcursul pro-european pe care îl parcurge actuala guvernare de la Chișinău să devină unul ireversibil. Vorbind despre procesul de integrare europeană, deputatul PNL a scos în relief importanța apropierii R. Moldova de România, trecând în revistă pe această temă o serie de proiecte comune ce trebuie întreprinse de cele două state și care vor avea drept rezultat consolidarea parcursului pro-european. 

Referitor la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, Daniel Gheoghe și-a exprimat convingerea că forțele ucrainene vor rezista, iar astfel trupele ruse nu vor reuși să cucerească sudul țării invadate pentru a face joncțiunea cu așa-zisa Transnistria. 

Podul.md: Ați întreprins pași importanți în discuțiile bilaterale ce au dus la renunțarea oficială în Republica Moldova la sintagma sovietică "limba moldovenească". Care sunt următorii pași esențiali ce trebuie parcurși pe termen scurt pentru apropierea celor două state, luând în calcul inclusiv războiul din proximitate?

Daniel Gheorghe: În primul rând, în acest context general, România trebuie să susțină necondiționat Republica Moldova. Suntem aceeași națiune, deși în state diferite. România este obligată să angajeze Republica Moldova pe toate palierele și pe toate nivelele, pornind de la nivelul politico-diplomatic, până la nivelul implicării economice, sociale, culturale, religioase. Și subliniez aici importanța Mitropoliei Basarabiei, care joacă un rol fundamental în ceea ce reprezintă păstrarea identității românești pe celălalt mal al Prutului. Totodată, evidențiez importanța colaborării în cadrul mediului de afaceri, al celui academic și al societății civile. Consider că este nevoie de un parcurs de integrare reciprocă între cele două maluri ale Prutului. Și am convingerea că e esențial, nu doar ca România să fie principalul promotor al integrării europene a Republicii Moldova, ci să avem și capacitatea de a crea organisme comune, de a crea instituții comune, de a face ca această graniță de la Prut să dispară în mod natural și într-un mod firesc. 

Podul.md: Iar astfel să refacem pregnantă identitatea românească în întreaga R. Moldova. 

Daniel Gheorghe: Refacerea identității românești este un proces de durată, un proces în legătură cu care observăm tot mai multe semnale pozitive. Vedem că Republica Moldova a înțeles că este parte din ceea ce reprezintă marea civilizație europeană, că în cadrul acestei mari civilizații europene suntem cu toții o singură națiune română care poate fi orientată doar către Occident, către lumea liberă. Și cred că e foarte important ca noi, românii, atunci când mergem la frații noștri de dincolo de Prut, să subliniem faptul că România reprezintă adevăratul sprijin și susținătoarea numărul unu, necondiționată și ireversibilă a Republicii Moldova în aceste timpuri deosebit de dificile pe care le parcurgem cu toții pe fondul agresiunii criminale pe care Rusia o desfășoară în Ucraina. 

De altfel, vreau să subliniez importanța susținerii proiectelor administrației publice din Republica Moldova, a susținerii dezvoltării la nivel local a comunităților din Republica Moldova. Infrastructura este fundamentală. Refacerea podurilor de pe malurile Prutului, care au fost distruse în timpul celui de-al Dolea Război Mondial, mi se pare extrem de importantă. 

Totodată, simplificarea sistemului vamal și transfrontalier ar trebui să reprezinte o prioritate. Știm cu toții ce dificultăți se întâmpină la vămile dintre cele două state românești. 

Nu în ultimul rând, trebuie să gândim totul în paradigma unui spațiu economic comun și a unui spațiu cultural comun românesc, subliniez românesc. Tot ceea ce face România trebuie să meargă în această direcție, indiferent dacă vorbim de sprijin financiar, dacă vorbim de investiții publice ori private în Republica Moldova, dacă vorbim de susținerea societății civile și a proceselor de democratizare din Republica Moldova, dacă vorbim de aceste proiecte de infrastructură și proiecte de dezvoltare locală în R. Moldova. Toate aceste lucruri trebuie să meargă în direcția menționată, să facă parte dintr-un ansamblu mai larg de viziune și strategie pe care noi suntem datori față de moșii și strămoșii noștri să-l ducem până la capăt. 

Podul.md: Pe de altă parte avem o piatră de moară în ceea ce privește apropierea celor două state și anume așa-zisa Transnistria. Cum vedeți rezolvarea problemei transnistrene?

Daniel Gheorghe: În acest moment, Transnistria este folosită de Moscova în politica de șantaj a Chișinăului. Cred că lucrurile în Transnistria sunt ușor diferite față de cum erau în urmă cu 20-30 de ani. Foarte mulți cetățeni din Transnistria au înțeles că direcția e către Occident. Sunt mulți cetățeni moldoveni din Transnistria care astăzi călătoresc în România și Uniunea Europeană. Și să nu uităm că în Transnistria un segment semnificativ din populație este românească. Acest segment vorbește limba română și are dreptul fundamental la învățământ, la cultură și la exprimare în limba română. Astfel, în mod evident, este o populație ce nu e atât de permeabilă la ceea ce reprezintă propaganda rusească și ceea ce prezintă dinamica regimului de la Moscova. Cu privire la Transnistria eu cred într-o reintegrare pe cale pașnică a Transnistriei în cadrul Republicii Moldova. 

Podul.md: Ce se poate face în cazul trupelor ruse staționate în așa-zisa Transnistria? 

Daniel Gheorghe: Evident, trupele staționate acolo trebuie să se retragă în baza prevederilor dreptului internațional. Trupele rusești din Transnistria trebuie să părăsească teritoriul Transnistriei. Transnistria este recunoscută la ONU drept parte integrantă a Republicii Moldova. Iar eu consider ca fiind foarte important faptul că se înțelege tot mai mult în prezent, nu doar pe malurile Prutului, Răutului, ci și pe malurile Nistrului, că minciuna rusească nu mai poate să continue la infinit. Se înțelege că nici Republica Moldova, nici națiunile din cadrul UE, nici România, nu au niciun fel de interese obscure, oculte ori care pot fi vreodată comparate cu interesele pe care estul expansionist le-a avut în tot acest spațiu al Europei. Pe acest subiect, eu cred că e foarte important de subliniat un aspect și anume ca liderii europeni să înțeleagă faptul că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu poate fi condiționată de Transnistria. Avem un precedent în Europa. Este cazul Ciprului, unde e o situație mai grea decât în Transnistria din anumite puncte de vedere, chiar dacă contextul geopolitic este total diferit. Ciprul, reprezentat de Guvernul de la Nicosia, este țară membră a Uniunii Europene. Așadar, dacă cineva ar veni să încerce să condiționeze aderarea europeană a Republicii Moldova de problema Transnistriei nu ar face decât să ridice o minge la fileu incredibilă lui Putin și regimului său criminal, respectiv totalitar. Nu mai vorbim de autoritarism. Vorbim despre totalitarism, luând în considerare ceea ce am văzut în Rusia în ultimii 2 ani. S-a trecut la etapa următoare. Și, cum v-am spus, eu cred într-o reintegrare pașnică a Transnistriei în Republica Moldova, mai ales ținând cont că inclusiv cetățenii din Transnistria realizează tot mai mult că nu au niciun interes să se implice în război, nu au niciun interes să propage o ideologie care nu le poate face bine și, totodată, observă faptul că Moldova s-a dezvoltat. Deși Rusia Sovietică a încercat să construiască întreaga infrastructură industrială a Moldovei pe malurile Nistrului, în așa măsură încât să țină sub control Chișinăul, astăzi, decalajul economic dintre Chișinău și Tiraspol este cel mai mare înregistrat vreodată de la ocupația rusească de după cel de-al Doilea Război Mondial asupra Basarabiei. E un decalaj care se observă, iar oamenii aceia simpli din Transnistria care nu vor nici război, nu vor nici dictatură, nu au interese geopolitice de niciun fel, atunci când călătoresc la vecinii lor din satele învecinate, cu care sunt rude, cu care sunt prieteni, cu care se cunosc de generații, observă diferența. Ei văd că acele drumuri din Basarabia, cândva de pământ și pline de gropi, sunt astăzi drumuri moderne construite cu bani românești, cu bani europeni. Ei văd că acele sate, care nu aveau niciun fel de utilități, au început astăzi să strălucească, să se lumineze, iar oamenii au început să dezvolte afaceri private. Iar acest lucru începe să se simtă și contează enorm. Eu consider totodată că Guvernul de la Chișinău gestionează foarte bine problema Transnistriei.

Podul.md: Au fost o serie de poziționări ale Kyivului, oficialii ucraineni transmițând că sunt gata să intervină în așa-zisa Transnistria dacă puterea de la Chișinău o cere. 

Daniel Gheorghe: Nu cred în această variantă. Cum v-am spus, eu cred într-o reintegrare pe cale pașnică a Transnistriei în interiorul Republicii Moldova. Și spun acest lucru deoarece Transnistria în prezent nu mai reprezintă acea forță de șantaj care era în anii 90. Evident că Rusia permanent va încerca, permanent va monta anumite diversiuni. 

Podul.md: Depinde mult și de desfășurarea războiului din sudul Ucrainei. 

Daniel Gheorghe: Eu am încredere că Ucraina va câștiga acest război. Am convingerea că rușii nu vor reuși să străpungă frontul la Nipru dincolo de Herson și să se apropie de două puncte strategice, Nicolaev și Odesa, care sunt foarte aproape nu doar de Republica Moldova, ci și de România propriu-zisă, vizând Gurile Dunării. Am convingerea că ucrainenii vor rezista și este foarte important ca noi să fim solidari cu ucrainenii, iar ținerea la distanță a armatei agresoare a lui Putin reprezintă, să spunem așa, inclusiv cheia stabilității regionale. De aceea, e foarte important ca noi toți să acordăm suportul nostru pentru Ucraina în acest moment foarte dificil. Și țin să felicit Guvernul de la Chișinău pentru felul în care a reușit să gestioneze dezinformările legate de Transnistria din ultima perioadă și nu s-a lăsat antrenat în anumite curse pe care Moscova a încercat să le întindă. Eu cred, în mod sincer, în stabilitate și într-un proces, e drept anevoios, dar într-un proces benefic de soluționare a problematicii din regiune. Și vă spun că inclusiv astăzi Republica Moldova a luat-o pe un drum pe care eu îl consider ireversibil și e foarte important să-și mențină această politică în continuare.

Podul.md: Dar care ar fi riscul să avem, în urma alegerilor din 2025, un Parlament al R. Moldova controlat de forțele pro-ruse? 

Daniel Gheorghe: Ar fi un dezastru! Ar fi un dezastru pentru că victoria forțelor pro-ruse la Chișinău ar însemna oprirea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și, în același timp, ruperea punților create cu România, țara mamă. Legătura între cele două state românești din ultimii 2 ani este la cel mai înalt nivel de la dobândirea independenței Republicii Moldova în 1991, independență care fusese gândită fix în paradigma pregătirii reunificării, respectiv a readucerii Republicii Moldova în statutul său legitim, istoric, tradițional de partea României. Este o unificare pe care eu o văd pe modelul reunificării Germaniei, în virtutea dreptului internațional, în virtutea unei proceduri democratice legitime. Acum sunt tot felul de populiști care agită spiritele și care cred că Unirea se face cu țipete, cu urlete, ori cu comportamente complet deplasate. Ar fi bine ca zona respectivă să nu fie asociată cu acest proiect legitim, deschis tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de etnie.

Podul.md: Ne transmiteți practic că AUR intoxică mișcarea unionistă. 

Daniel Gheorghe: Fenomenul unionist trebuie ținut foarte departe de populism. În primul rând, unionismul este un ideal național al poporului român. El nu poate fi subordonat niciunui partid politic. Apoi, unionismul nu poate să fie contra, unionismul nu poate să separe, să divizeze, ci aduce oamenii aproape. Unionismul creează o energie pozitivă comună. Unionismul găsește soluții și răspunsuri la marile întrebări. Eu așa văd unionismul. Eu sunt unionist, cred în Unire și vă spun sincer că Unirea nu se face pornind de la discursuri nihiliste, agresive sau care încearcă să divizeze populația, că vorbim de cetățenii României ori de cetățenii Republicii Moldova. Proiectul unionist e un proiect care ține de dezvoltare, de libertate, de democrație, de drepturi, de un viitor sănătos și armonios pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de origine, de opțiuni, de etnie, limbă și religie. Unionismul se adresează tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Nu se adresează unui grup delimitat de anumite partide ori de anumite zone de interese. Și eu cred că este foarte important ca forțele pro-europene, și inevitabil forțele pro-românești de la Chișinău, să reușească să genereze o majoritate stabilă guvernamentală, care să ducă mai departe procesele către aderarea europeană, dat fiind faptul că R. Moldova și-a câștigat statutul de stat candidat la integrarea în Uniunea Europeană, iar reformele necesare, legile ce trebuie adoptate știm câți nervi pot provoca pe bună dreptate. Știm cât de greu ne-a fost nouă, în România, în ceea ce privește procesul de definitivare a aderării. 

Podul.md: Partenerii externi ai României înțeleg obiectivul Unirii sau mai avem de întreprins eforturi diplomatice? 

Daniel Gheorghe: Eu cred că partenerii ar trebui să înțeleagă că nu mai merge acest balet cu Rusia pe care unii l-au practicat și pe care îl practică: Ungaria, Austria, iar lista poate continua... Trebuie depășită odată această fază! Nu se mai poate în această manieră! Toată lumea trebuie să înțeleagă că Putin și regimul său constituie principalul adversar al lumii libere al libertății, al democrației, al vieții normale. Am văzut cu toții ceea ce se întâmplă în Ucraina, am văzut cu toții cum civilii sunt uciși în bombardamente cu rachete. E absolut abominabil și greu de descris în cuvinte! Nu mai poate fi continuat acest joc la mai multe capete! Este timpul să înțelegem că proiectul readucerii Republicii Moldova în lumea liberă europeană este mai important decât ne imaginăm astăzi și vizează inclusiv protejarea Europei de tot ceea ce înseamnă tendințele unei Rusii care nu a învățat nimic din istorie și mă tem că nu știe cum să mai facă pentru a o repeta. De aceea, trebuie să fim uniți și să înțelegem că nu există o contradicție între integrarea europeană a Republicii Moldova și Unire. Iar pentru ca integrarea Republicii Moldova să devină un proces ireversibil, este nevoie de un Guvern pro-european la Chișinău. Încă 4 ani de reforme, încă 4 ani de proces administrativ, legislativ, socio-economic în ansamblu, către aderarea la Uniunea Europeană fac acest proces să fie ireversibil și nimeni care ar mai veni atunci la guvernare la Chișinău nu ar mai putea să întoarcă lucrurile și să le readucă în paradigma anterioară. Aceasta este cea mai importantă chestiune. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.