Actualitate Internă Focus

„Criminalii se înțeleg bine unii cu alții”. Reacții oficiale de la Chișinău, după ce bașcana-marionetă a lui Șor a dat mâna cu Putin

„Criminalii se înțeleg bine unii cu alții”. Reacții oficiale de la Chișinău, după ce bașcana-marionetă a lui Șor a dat mâna cu Putin

„Mesajele de dezbinare și plecăciunile regulate la kremlin ale reprezentanților grupării criminale șor nu servesc intereselor cetățenilor Republicii Moldova”. Este reacția Guvernului Republicii Moldova după ultima vizită la Moscova a unor reprezentanți ai grupării criminale Șor, în frunte cu Ilan Șor și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Ultima a publicat o fotografie în care-i strânge mâine președintelui rus Vladimir Putin.

„Viziunea noastră este una de pace, stabilitate și prosperitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova în calea noastră de integrare europeană. 

Mesajele de dezbinare și plecăciunile regulate la kremlin ale reprezentanților grupării criminale șor nu servesc intereselor cetățenilor Republicii Moldova”, a comentat purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă.

Potrivit acestuia, autoritățile au avertizat societatea despre intențiile Rusiei și au lansat un apel la vigilență, de a se informa din surse oficiale și de a nu se lăsa manipulați de acțiunile agresive ale Federației Ruse și ale agenților de influență controlați de aceasta.

Vezi și: Alertă la Chișinău! Șeful SIS devoalează planul etapizat al Rusiei de a deturna alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE: „E un nivel fără precedent al intensității acțiunilor!”

„Criminalii se înțeleg bine unii cu alții. A câta oară se confirmă că regimul criminal al lui Putin susține în Moldova principala grupare criminală a țării, în frunte cu Șor, care a furat Miliardul. Putin ar vrea ca țara noastră să fie condusă de niște hoți. Moldovenii nu vor permite asta”, a reacționat deputatul PAS, Radu Marian.

Guțul i s-a plâns lui Putin că Găgăuzia ar fi intimidată de autoritățile centrale, iar Putin i-ar fi promis susținere

Bașcana autonomiei găgăuze a anunțat miercuri seara pe rețelele de socializare că s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Soci. Întrevederea a fost confirmată și de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Evghenia Guțul a mai precizat că i s-a plâns lui Putin că Găgăuzia ar fi intimidată de autoritățile centrale de la Chișinău pentru alegerea sa de a consolida legăturile cu Rusia. Totodată, Guțul pretinde că Putin i-a promis susținere.

„L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile ilegale ale autorităților din Moldova, care se răzbună pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne ia treptat prerogativele, ne limitează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în întreaga țară”, a scris Guțul. Evident, niciuna dintre acuzații nu are temei.

„Liderul rus a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor noastre legitime, atribuțiilor și pozițiilor pe arena internațională”, a adăugat marioneta lui Ilan Șor, oligarhul fugar vizat în frauda bancară, în urma căreia aproape un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar moldovenesc.

Podul precizează că potrivit declarațiilor recente ale șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, parte a planului Rusiei de a destabiliza Republica Moldova și de a prelua controlul asupra acesteia este „generarea mai multor crize cu magnitudini diferite în mai multe domenii ale vieții social-politice, respectiv de a planifica crize în domeniul economic, social, ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetnică, crize de securitate sau ordine publică, inclusiv în Autonomia Găgăuză sau din stânga Nistrului”. Potrivit oficialului, „aceste crize vor fi lansate consecutiv sau paralel, deseori cu acțiuni concertate și cu un suport propagandistic avansat”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.