Punctul de trecere a frontiere Sculeni a devenit mai modern și mai eficient datorită unui amplu proces de modernizare susținut de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Deschiderea oficială a obiectivului a avut loc joi, 7 martie.
Lista lucrările de infrastructură efectuate pe sensul de ieșire/intrare din/în Republica Moldova:
- 14 piste construite (7 la intrare și 7 la ieșire);
- Pavilioane și copertine construite;
- Drumuri de acces reabilitate;
- Platforme de scanare și pereți de protecție pentru scanerul mobil construite;
- Sistem paratrăsnet construit;
- Stații de purificare a apelor uzate și a apelor pluviale construite;
- Sistem de aprovizionare cu gaze lichefiate construit;
- Sistem de iluminare exterioară reabilitat și modernizat;
- Sistem de marcaj și semnalizare reabilitat;
- Clădire administrativa reabilitată și modernizată.
Totodată, a fost extinsă de două ori suprafața punctului de trecere a frontierei (de la 2,3 la 4,86 ha), ceea ce va spori capacitatea operațională și va asigura o infrastructură adaptată la condițiile actuale - se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.
De asemenea, din banii UE, prin intermediul Organizației Internaționale pentru Migrațiune (OIM), a fost implementat sistemul de supraveghere video și au fost instalate panouri informative LED care vor fi difuza informații pentru călători privind noua legislație vamală și regulile de traversare a frontierei.
Modernizarea PTF Sculeni a costat 135 362 461 de lei (circa 6 944 670 de euro).
PTF Sculeni a fost modernizat în cadrul proiectulului „Reabilitarea și modernizarea punctelor de trecere a frontierei de pe granița România-Moldova”, respectiv PTF Albița-Leușeni, PTF Sculeni-Sculeni și PTF Giurgiulești-Galați (RMCO), finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României.