Actualitate Internă Focus

Șoc la Moscova: Acord în domeniul apărării semnat la Paris între Franța și R. Moldova. Macron anunță deschiderea unei misiuni permanente la Chișinău

Șoc la Moscova: Acord în domeniul apărării semnat la Paris între Franța și R. Moldova. Macron anunță deschiderea unei misiuni permanente la Chișinău

Republica Moldova și Franța au semnat un Acord de cooperare în domeniul apărării, care prevede, printre altele, deschiderea la Chișinău a unei misiuni franceze permanente. Anunțul a fost făcut de președintele francez Emmanuel Macron în cadrul întrevederii avute la Paris cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Deschiderea, în următoarele luni, a unei misiuni permanente de apărare la Chișinău ne va permite, de asemenea, să lucrăm mai eficient la consolidarea relațiilor noastre în domeniul instruirii, al educației și al interoperabilității forțelor noastre armate. Acesta este doar primul pas, care va fi completat de o cooperare ulterioară, de exemplu în domeniul combaterii dezinformării și a atacurilor cibernetice, toate domeniile în care ne-am dezvoltat competențele și ne-am consolidat împreună capacitățile pentru a ține cont de amenințări”, a declarat Emmanuel Macron.

Acordul a fost semnat de ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Legornu, și ministrul Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi.

Noul acord de cooperare în domeniul apărării vine să actualizeze documentul semnat în 1998 și acoperă domenii importante pentru sistemul de apărare precum sunt politici de apărare, participarea în misiuni și operațiuni internaționale, tehnologiile informaționale și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară - se arată într-un comunicat al Președinției de la Chșinău.

A fost semnat și un Acord de cooperare economică

„Foaia de parcurs privind cooperarea economică pentru 2024 - 2029 prevede acțiuni comune care vin să încurajeze creșterea investițiilor și a comerțului între țările noastre. Mai mult de două sute de companii franceze activează în Republica Moldova, aducând beneficii ambelor economii. Pe măsură ce ne apropiem de Uniunea Europeană, lucrăm pentru a atrage și mai multe investiții franceze”, se arată în același comunicat.

Maia Sandu, la Paris: Franța și președintele Macron sunt printre cei mai fermi susținători

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu se află în Franța în perioada 7-8 martie, într-o vizită de lucru, la invitația omologului său francez. Șefa statului a declarat că Franța și președintele Macron, personal, sunt printre cei mai fermi susținători ai Moldovei, ai securității noastre, ai dezvoltării economice și ai parcursului european. 

„Astăzi am discutat despre viitorul Moldovei în Uniunea Europeană și pașii pe care îi facem în acest sens, un parcurs deplin sprijinit de Franța. De asemenea, am vorbit despre inițiative concrete pentru a stimula dezvoltarea economică a Moldovei, dinamiza comerțul și încuraja investițiile franceze în țara noastră. O atenție aparte am dedicat-o proiectelor comune care fac Moldova mai puternică, mai capabilă să facă față provocărilor de securitate, iar achiziționarea unui radar performant de la partenerii francezi este un recent exemplu al cooperării în acest domeniu”, a declarat șefa statului.

„Regimul de la Moscova încearcă să-mi controleze țara”

„Noi, în Moldova, știm că obiectivele expansioniste ale Kremlinului se întind dincolo de Ucraina. Acțiunile agresive ale Rusiei de subminare a democrației din Moldova sunt o dovadă în acest sens. Regimul de la Moscova încearcă să-mi controleze țara prin șantaj energetic, sponsorizarea protestelor, desfășurarea unor campanii de dezinformare, lansarea de atacuri cibernetice, intervenția în alegerile noastre, infiltrarea banilor murdari și chiar încercarea de lovitură de stat”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței comune de presă.

„Întâlnirea noastră cu președintele Macron are loc în contextul unei încercări reînnoite a Rusiei și a reprezentanților săi de a pune presiune suplimentară asupra țării mele. Dar noi stăm drepți. Moldovenii au dreptul de a-și decide singuri viitorul, iar acest viitor se află în Uniunea Europeană. Sunt recunoscătoare pentru sprijinul constant și neclintit al președintelui Macron în timpul Președinției Franței la Consiliul European în prima jumătate a anului 2022 și la summitul din decembrie de la Bruxelles, care a aprobat începerea negocierilor de aderare”, a adăugat șefa statului.

Sandu și Macron și-au oferit cele mai înalte disctincții ale statelor lor

De asemenea, Maia Sandu și-a exprimat profunda recunoștință președintelui Emmanuel Macron pentru susținerea fermă a drumului european al Moldovei, dar și al Ucrainei - cea care apără pacea noastră și a întregii Europe - se arată în comunicatul Președinției.

„În semn de înaltă apreciere a contribuției deosebite la consolidarea relațiilor de prietenie și cooperare moldo-franceze, pentru susținerea activă a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și pentru eforturile dedicate restabilirii păcii pe continentul european, i-am conferit astăzi Excelenței Sale, Emmanuel Macron, cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”, a declarat șefa statului.

În același timp, Emmanuel Macron i-a acordat Maiei Sandu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez.

În cadrul vizitei, cei doi președinți au semnat o declarație comună. Discursul integral al Maiei Sandu în cadrul conferinței de presă de la Paris poate fi citit AICI.



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.