Actualitate Internă Cap de pod

Victorie finală! Curtea Constituțională de la Chișinău a consfințit sintagma "limba română" în legislația R. Moldova, spre disperarea pionilor Moscovei care țineau cu dinții de reminiscența sovietică a așa-zisei "limbi moldovenești"

Victorie finală! Curtea Constituțională de la Chișinău a consfințit sintagma "limba română" în legislația R. Moldova, spre disperarea pionilor Moscovei care țineau cu dinții de reminiscența sovietică a așa-zisei "limbi moldovenești"

Legea cu privire la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația R. Moldova, inclusiv în Constituție, a fost declarată constituțională printr-o decizie de luni, 11 martie, a Curții Constituționale (CC). A fost declarată astfel drept inadmisibilă sesizarea deputaților Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi și Vlad Batrîncea.

„Curtea a confirmat respectarea exigențelor jurisprudenței constituționale în formularea textului art. 13, aliniat 1, din Constituție. Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcționând pe baza grafiei latine”, a declarat președinta CC, Domnica Manole, într-un briefing de presă.

Curtea a admis parțial sesizarea deputaților și a declarat neconstituțional un singur articol din Legea 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale, din 16 martie 2023. Este vorba despre articolul nr. 2, care prevede: „Se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” de la articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova și a textului „în baza grafiei latine” de la articolul 6 alineatele (2) și (3) din Legea nr.173/2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului (Transnistria)”. În acest caz, CC a constatat că Parlamentul și-a depășit competența din art. 72 din Constituție.

Judecătorii Serghei Țurcanu și Vladimir Țurcanu au avut opinii separate. Ultimul menționat este fost fruntaș al Partidului Socialiștilor, ai cărui deputați au formulat sesizarea.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.