Legea cu privire la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația R. Moldova, inclusiv în Constituție, a fost declarată constituțională printr-o decizie de luni, 11 martie, a Curții Constituționale (CC). A fost declarată astfel drept inadmisibilă sesizarea deputaților Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi și Vlad Batrîncea.
„Curtea a confirmat respectarea exigențelor jurisprudenței constituționale în formularea textului art. 13, aliniat 1, din Constituție. Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcționând pe baza grafiei latine”, a declarat președinta CC, Domnica Manole, într-un briefing de presă.
Curtea a admis parțial sesizarea deputaților și a declarat neconstituțional un singur articol din Legea 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale, din 16 martie 2023. Este vorba despre articolul nr. 2, care prevede: „Se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” de la articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova și a textului „în baza grafiei latine” de la articolul 6 alineatele (2) și (3) din Legea nr.173/2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului (Transnistria)”. În acest caz, CC a constatat că Parlamentul și-a depășit competența din art. 72 din Constituție.
Judecătorii Serghei Țurcanu și Vladimir Țurcanu au avut opinii separate. Ultimul menționat este fost fruntaș al Partidului Socialiștilor, ai cărui deputați au formulat sesizarea.