Actualitate Internă

Așa-zisa Transnistria va participa la realegerea lui Vladimir Putin, în ciuda protestelor și criticilor R.Moldova. Ministrul Oleg Serebrian crede că buletinele de vot au fost tipărite chiar de către separatiști. „Sunt ilegale! Vor să arate că nu respectă legile naționale!”

Așa-zisa Transnistria va participa la realegerea lui Vladimir Putin, în ciuda protestelor și criticilor R.Moldova. Ministrul Oleg Serebrian crede că buletinele de vot au fost tipărite chiar de către separatiști. „Sunt ilegale! Vor să arate că nu respectă legile naționale!”

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, care se ocupă de relaţia Chişinăului cu Tiraspolul, le-a declarat, miercuri, jurnaliștilor prezenți la Guvern, că este ilegală calea prin care buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale din Rusia vor ajunge în regiunea transnistreană, subliniind și că însăși organizarea alegerilor este ilegală.

„Cel mai probabil, buletinele de vot au fost tipărite pe loc, pentru a se evita tracerile prin punctele de frontieră. Referitor la modalitatea cum vor ajunge în Rusia este greu de spus. Frontierele Republicii Moldova sunt controlate, iar căi legale de ducere a acestor buletine de vot nu există”, a declarat ministrul. 

Serebrian, care este responsabil de "reintegrarea" regiunii separatiste, a declarat că tipărirea buletinelor de vot în Transnistria a fost menită să arate Republicii Moldova că regiunea nu respectă legile naţionale.

„Ceea ce este important aici este desfăşurarea procesului electoral în sine", a subliniat vicepremierul.

PODUL a scris AICI despre faptul că, încălcând grav suveranitatea R.Moldova, Rusia și-a anunțat intenția de a deschide cel puțin șase secții de votare în așa-zisa Transnistria (fără acordul Chișinăului), Convocat la MAE, ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasențov, a răspuns arogant că oricum sunt mult mai puține decât în 2020-2021 când au fost deschise 27 de secții în regiune.

Ruşii votează la alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, în cadrul cărora actualul preşedinte Vladimir Putin este sigur de victorie în faţa a trei contracandidaţi-marionetă.

CITEȘTE ȘI: Cine ține în viață așa-zisa Transnistria?

CITEȘTE ȘI: Rusia nu renunță la intenția de a deschide cel puțin șase secții de votare în regiunea transnistreană, încălcând grav suveranitatea R.Moldovei / Reacția obraznică a ambasadorului Oleg Vasnețov, convocat la sediul MAE de la Chișinău

„Oare pe unde vor ajunge la Moscova buletinele de vot care vor fi ștampilate în așa-zisa Transnistria, cu prilejul realegerii lui Putin? Nu cumva, chiar prin Aeroportul Internațional Chișinău, cu un așa-zis zbor ”diplomatic” al Ambasadei Rusiei din același Chișinău? Pe unde altundeva? Vă asigur că nu prin Ucraina sau pe deasupra Ucrainei. Iar Rusia nu a inventat teleportarea, deși s-ar putea ca propaganda să anunțe și asta. 

Și dacă procesul de vot va fi coordonat prin intermediul internetului, așa cum se laudă separatiștii Rusiei de la Tiraspol, oare cine asigură furnizarea de internet pentru malul stâng al Nistrului? Chișinăul, desigur. Una dintre cele mai mizerabile și mai anti-românești platforme de propagandă ale Kremlinului – Rossia Segodnea –, deopotrivă cu așa-zisele ”centre de cercetare” de la Tiraspol își procură internetul de la operatori din R.Moldova. De ce? Și cu ce rezultate? ”, întreabă jurnalistul Răzvan Gheorge într-un editorial-analiză despre relațiile etern dubioase dintre Tiraspol și Chișinău care poate fi citit integral AICI.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.