Actualitate Internă Focus

Referendumul privind aderarea R. Moldova la UE. Maia Sandu, apel către cetățeni: „Trebuie să punem țara la adăpost cât mai repede, întrucât Kremlinul are gânduri proaste! În această toamnă avem de trecut printr-un moment de cotitură. Avantajele aderării la UE sunt evidente!”. Ce spune președinta despre relația cu Kremlinul și rezultatul „alegerilor” prezidențiale din Rusia

Referendumul privind aderarea R. Moldova la UE. Maia Sandu, apel către cetățeni: „Trebuie să punem țara la adăpost cât mai repede, întrucât Kremlinul are gânduri proaste! În această toamnă avem de trecut printr-un moment de cotitură. Avantajele aderării la UE sunt evidente!”. Ce spune președinta despre relația cu Kremlinul și rezultatul „alegerilor” prezidențiale din Rusia

„În această toamnă avem de trecut printr-un moment de cotitură - referendumul va fundamenta în Constituție decizia noastră de a construi acasă pace, bunăstare și libertate”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă în care a vorbit despre importanța referendumului pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului s-a referit totodată la rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale din Rusia, dar și la relația R. Moldova cu țara agresoare.

„E important să facem acum referendum pentru că este o ocazie istorică, așteptată de trei decenii – statele membre ale Uniunii Europene sunt mai deschise ca oricând, avem voința politică necesară pentru acest pas, iar cetățenii noștri doresc să facă parte din UE. Acest lucru trebuie reconfirmat și scris în Constituție, ca oricine ar fi la guvernare, vocea poporului pentru această direcție de dezvoltare să fie obligatorie pentru clasa politică”, a argumentat președinta.

„Referendumul este proiectul și obiectivul întregii țări, al tuturor cetățenilor. Tocmai de aceea, am îndemnat societatea civilă să inițieze un grup de organizare și să-și coordoneze eforturile de promovare a referendumului și aderării la UE. Fiecare efort este crucial”, a declarat Maia Sandu.

„Avantajele aderării la UE sunt evidente și trebuie să comunicăm despre acestea cu cât mai mulți cetățeni în următoarea perioadă”

„În UE pacea va fi garantată; toți cetățenii vor avea venituri mai mari și locuri de muncă mai bine plătite, fapt demonstrat de salariile și pensiile pe care le vedem în România sau în Lituania; vom avea legi și justiție după standardele UE, unde drepturile sunt respectate, oamenii călătoresc liber și toți sunt egali în fața legii; vom primi ajutor financiar mai mare pentru autostrăzi, școli și sisteme de alimentare cu apă; ne vom bucura de bună înțelegere și păstrarea tradițiilor”, a spus șefa statului, menționând că referendumul privind integrarea nu aparține unei persoane, ci reprezintă o alegere care va defini destinul generațiilor viitoare și care va asigura că „Moldova noastră dragă va sta mândră și egală în marea familie europeană. Acest lucru ne unește pe toți”.

Cu această ocazie, a fost lansat site-ul pentru.md.

„Acum, mai mult ca niciodată, este vital să fim uniți”

„Da, în fața noastră sunt și vor fi provocări. Sunt forțe care nu doresc să ne vadă împlinind acest obiectiv. Dar împreună, avem puterea de a depăși orice încercare de destabilizare, orice îndoială sau frică. Acum, mai mult ca niciodată, este vital să fim uniți: partide politice, societate civilă, cetățeni de pretutindeni. Este timpul să demonstrăm că Moldova este pregătită, decisă și capabilă să își asume locul care i se cuvine în familia europeană”, a mai spus șefa statului.

Apel către Parlament

„Vreau să fac un apel către Parlamentului Republicii Moldova să inițieze procesul propriu-zis. Toți cetățenii Republicii Moldova își doresc pace acasă. UE este în primul rând un proiect de pace și astfel putem să consolidăm pacea. Odată devenit stat membru al Uniunii Europene, vom putea beneficia de mult mai multe resurse”, a mai declarat președinta.

Trebuie să punem țara la adăpost cât mai repede, pentru că Kremlinul are gânduri proaste pentru Republica Moldova. Noi cunoaștem ce poate face Kremlinul și cu cine lucrează Kremlinul în R. Moldova. De aceea, instituțiile statului trebuie să fie vigilente și să protejeze cetățenii R. Moldova, iar cetățenii trebuie să fie vigilenți, să nu se lase mințiți, manipulați, să nu ezităm, să nu ne lăsăm înfricoșați de amenințările care vin de la Moscova”, a mai spus Maia Sandu.

„Ne dorim o relație bună cu Rusia, dar vrem să vedem respect pentru integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova”

Cât despre relația cu Federația Rusă, șefa statului consideră că regimul de la Kremlin nu respectă integritatea teritorială, suveranitatea Republicii Moldova, dar nici pe cetățenii moldoveni. Președinta a menționat și amestecul acestei țări în treburile interne ale R. Moldova.

„Noi ne dorim o relație bună cu toate țările, inclusiv cu Federația Rusă, dar vrem să vedem respect pentru integritatea teritorială, pentru suveranitatea Moldovei. Vrem să vedem respect pentru cetățenii noștri, vrem ca Federația Rusă să nu se amestece în treburile noastre interne, așa cum noi nu ne implicăm în treburile interne ale Rusiei. Noi nu putem să avem relații bune cu un regim care ucide oameni nevinovați în fiecare zi, dar asta nu înseamnă că în momentul în care Federația Rusă va deveni țară liberă și va renunța la război, lucrurile nu se vor schimba”, a spus Maia Sandu.



Citiți AICI discursul complet al Maiei Sandu. 

Precizăm că referendumul privind integrarea R. Moldova la UE ar urma să aibă loc în toamna anului 2024. Inițiativa a fost lansată în contextul deciziei Consiliului European din 14 decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

„Nu poate fi vorba despre alegeri libere și corecte”

„Aceasta nu este democrație și nu este alegere conștientă și liberă a cetățenilor”, a comentat Maia Sandu alegerile prezidențiale din Federația Rusă.

„Nu poate fi vorba despre alegeri libere și corecte atunci când oponenți adevărați sunt înlăturați din cursă, atunci când represaliile sunt atât de mari încât oamenilor le este frică să vorbească, asta nu este democrație și asta, mai ales, nu este ceea ce vrem să construim noi, aici, în Moldova. De asta vrem să fim stat membru al UE”, a spus Maia Sandu.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.