Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV Istoricul Octavian Țîcu avertizează PSD: "Dacă Ciolacu consideră că Ivan Ceban poate fi românizat, greșește!"

EXCLUSIV Istoricul Octavian Țîcu avertizează PSD: "Dacă Ciolacu consideră că Ivan Ceban poate fi românizat, greșește!"

Unionistul Octavian Țîcu, doctor în istorie și fost deputat, a avertizat PSD, principalul partid de guvernare din România, că primarul Chișinăului, Ivan Ceban, nu poate fi în niciun fel românizat, respectiv îndepărtat de influența Kremlinului. 

Octavian Țîcu a dat de înțeles că Moscova nu iartă niciun fel de trădare și va căuta să se răzbune.  

"Din momentul în care ai băgat mâna în sacul Kremlinului, pedeapsa va fi iminentă pentru fiecare dintre ei", mai precis pentru cei care încearcă să trădeze tabăra pro-rusă, a explicat istoricul. 

Istoricul Octavian Țîcu a precizat recent aceste chestiuni pe parcursul emisiunii #raport, realizată de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația Podul.md. 

Nicolae Chicu: Se discută în spațiul public despre o aliniere sau o "unire" între Ivan Ceban și PSDE, care e susținut la rândul său de PSD-ul din România. Se vorbește că Ceban ar fi agreat de Ciolacu la București. Au avut și întâlniri, unele mai secrete, altele mai publice. Ce înseamnă asta pentru curentul unionist? Pentru că asta l-ar lovi și mai mult după trădarea cu Roșca.

Octavian Țîcu: Curentul unionist, ca să fie clar, nu a fost niciodată asociat cu PSD. PSD are un anumit rol în politica românească și el este important, are o anumită pondere și a avut-o întotdeauna. Sunt riscuri mari, evident, pentru că este un partid aflat la guvernare și e un partid care încearcă să reabiliteze un om care se află în legături strânse cu Kremlinul. Dacă Ciolacu, sau altcineva la București, consideră că Ivan Ceban poate fi românizat, greșește! Acest lucru va duce de fapt la compromiterea oricărei formațiuni politice, iar atunci când acest lucru se va întâmpla în Parlament, el va acționa în favoarea lui Șor și a lui Dodon, nu în favoarea partidelor pro-europene. Moscova nu iartă asemenea trădări, iar Ceban știe asta foarte bine, precum oricare alt lider din R. Moldova. Din momentul în care ai băgat mâna în sacul Kremlinului, pedeapsa va fi iminentă pentru fiecare dintre ei (dintre cei care încearcă schimbe tabăra - n.red.). 

Vedeți video de la 1:05:25:



Discuția are loc atât în contextul în care se vorbește din ce în ce mai intens despre o fuziune dintre partidul lui Ivan Ceban, MAN, și PSDE, formațiune politică din R. Moldova susținută de PSD-ul românesc, cât și al întâlnirilor frecvente dintre primarul pro-rus al Chișinăului și premierul României, Marcel Ciolacu. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.