Actualitate Internă Cap de pod

GALERIE FOTO. Unirea face puterea! A fost demarată construcția unei linii electrice aeriene vitale pentru interconectarea sistemului energetic al R. Moldova cu cel al României. Maia Sandu: „Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace”

GALERIE FOTO. Unirea face puterea! A fost demarată construcția unei linii electrice aeriene vitale pentru interconectarea sistemului energetic al R. Moldova cu cel al României. Maia Sandu: „Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace”

Vineri, 29 martie, a fost demarată construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. „Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace”, a declarat președinta Maia Sandu.

Linia electrică, a cărei construcție începe din Congaz, va traversa opt raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești - Arciz, din regiunea Odesa.

„Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară,” a spus șefa statului, prezentă la eveniment.

Maia Sandu a mai spus că acest proiect a fost amânat timp de decenii pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege R. Moldova de șantaj și dependență energetică. „Abia în septembrie 2019, proiectul a fost aprobat de Guvern. Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa opt raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești - Arciz, din regiunea Odesa”, a adăugat președinta.

Interconexiunile fizice cu România și sistemul energetic european înseamnă securitate energetică și aprovizionare sigură cu energie electrică

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, interconexiunile fizice cu România și, respectiv, cu sistemul energetic european, înseamnă securitate energetică și aprovizionare sigură cu energie electrică a R. Moldova.

Parlivoc a anunțat că se mai lucrează la alte linii de interconectare cu România și Ucraina: „Pentru a ne integra în piața europeană a energiei, ne mai propunem alte 3 noi proiecte la care muncim și pe care le avem pe agenda priorităților – sunt 3 linii noi de înaltă tensiune: Strășeni – Gutinaș, Bălți -Suceava și Vulcănești – Arciz”.

„Greutatea integrală a liniei va fi practic similară cu cea a Turnului Eiffel – circa 10 mii de tone, iar capacitatea noii linii va fi de circa 500 MW, o putere ce ar putea asigura circa 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă”, a spus Ruslan Surugiu, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE). Potrivit acestuia, linia electrica Vulcănești – Chișinău va cuprinde circa 500 de piloni.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.