Actualitate Internă

Scriitorul și publicistul Nicolae Negru: „Orice funcționar al R.Moldova trebuie să cunoască limba română” / UTA Găgăuzia este o creație a KGB

Scriitorul și publicistul Nicolae Negru: „Orice funcționar al R.Moldova trebuie să cunoască limba română” / UTA Găgăuzia este o creație a KGB

„Limba română este oficială în Republica Moldova și orice funcționar din Republica Moldova trebuie să posede limba română. Depinde de cine a guvernat. S-a întâmplat că limba română nu mai era folosită nici măcar la Chișinău. A fost o bună perioadă când limba română a fost formal oficială. Neoficial, era limba rusă”, a declarat scriitorul și publicistul Nicolae Negru, editorialist al publicației Ziarul Național, în cadrul unei emisiuni a TVR Moldova dedicată „autonomiei Găgăuziei și noului context de securitate” determinat de războiul rusesc neprovocat.

„Problema principală este că nu a fost creat un mecanism prin care, pas cu pas, să mergem înainte în ce privește folosirea limbii române în Republica Moldova”, a mai spus Negru, opinând că lipsa unui asemenea program a fost cauzat și de faptul că unii politicienii așteptau să vină „ai lor” (la putere, n.red.). VIDEO integral la finalul textului!

„Cum spunea Igor Dodon - „ai noștri sunt aproape”. Situația limbii române era îngreunată de faptul că majoritatea oamenilor de afaceri și șefi ai întreprinderilor de stat erau de etnie rusă sau nu posedau limba română”, a explicat Nicolae Negru.

În ceea ce privește situația din UTA Găgăuzia, deputatul PAS Oazu Nantoi atrage atenția că există mai ales un grup de provocatori, finanțați de Federația Rusă, care ar putea destabiliza situația din regiune în interesul Kremlinului.

„În UTA Găgăuzia sunt exploatate aceleași lozinci, xenofobe, românofobe, anti-UE, care determină procesele politice interne. Cetățenii noștri de etnie găgăuză au devenit ușor manipulabili de către Kremlin, iar eu sunt conștient că este un segment de oameni responsabili, dar situația este manipulată de demagogi finanțați de Rusia”, a arătat deputatul PAS Oazu Nantoi. 

El l-a invocat drept exemplu pe Ilan Șor care, după alegerile pentru funcția de bașcan, a declarat s-a împăunat că el este adevăratul câștigător al scrutinului din UTA Găgăuzia.

„S-a creat o situație anormală și alarmantă, în care Ilan Țor, aflat la Moscova, încearcă să utilizeze autonomia în scopuri antistatale. Nu este cazul să intrăm în panică, dar trebuie să înțelegem că acest grup de provocatori nu reprezintă autonomia”, a spus Oazu Nantoi.

Nicolae Negru a arătat că autonomia UTA Găgăuzia a fost o creație a unor politicieni care aveau legătură directă cu KGB-ul, deși până și reprezentanți ai Occidentului spuneau, la acea vreme, că se întrec anumite limite. Și deși „autonomia” votată în Parlamentul R.Modlova a fost atacată la vremea respectivă la Curtea Constituțională, judecătorii au zis că e în regulă. Însă președintele de atunci al Curții era și el conectat cu KBG, mai arată Nicolae Negru.

„Această autonomie este o creație directă a anumitor servicii. Autonomia este și folosită, nu numai că există. Uneori este apăsat butonul Tiraspol, altădată este apăsat butonul Comrat. Vedem cum se pun în mișcare..Și exemplul cel mai elocvent este anul 2014, anul așa-zisului referendum, înainte de referendumul din Crimeea. Avem deci tot temeiul să spunem că este creată o structură prin care se numește legarea Republicii Moldova de centura Rusiei. (…) Tot ce se întâmplă acolo trebuie privit în acest context mai general al efortului rusesc de a menține Moldova în sfera sa de influență, de a avea drept de veto asupra politicii externe a R.Moldova”, a punctat Nicolae Negru.



 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.