Astăzi se împlinesc 15 ani de la revolta anticomunistă a tinerilor și studenților basarabeni împotriva regimului dictatorial al lui Vladimir Voronin. Pe 7 aprilie 2009, basarabenii au reușit să înlăture de la putere Partidul Comunist din R.Moldova, precum și regimul dictatorial și neo-sovietic al acestuia.
Cu acest prilej, Președinția R.Moldova organizează o expoziție de fotografii care reconstituie evenimentele din acea zi, totodată prezentând chipurile luminoase și pline de speranțe ale generației ”7 aprilie”, cea care și-a dorit să trăiască în libertate, democrație, și nu în ultimul rând, într-o Românie Reîntregită.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că data de 7 aprilie 2009 ”va rămâne ca o rană neînchisă a consecințelor unui regim autoritar, care își pune în închisoare tinerii ce gândesc liber”.
Sandu apreciază că 7 aprilie 2009 va rămâne în istoria R.Moldova și ca un simbol al rezistenței, al curajului și puterii poporului:
”Datorită tinerilor azi nu trăim într-un stat închis, unde oamenilor le este frică să gândească și să vorbească liber. Azi Republica Moldova rămâne a fi un stat democratic, unde drepturile sunt respectate și puterea este în mâinile poporului”, a punctat Sandu (detalii AICI).
Cum a început revolta
Protestele spontane ale tinerilor basarabeni de la 7 aprilie 2009 au început în urma fraudării alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 de către Partidul Comuniștilor (PCRM). În urma acestor ilegalități, PCRM ”a obținut” 60 de mandate din 101. Revoltați, tinerii și-au exprimat indignarea mai întâi pe rețelele de socializare, și tot acolo au reușit să anunțe și să mobilizeze oamenii la proteste stradale (detalii AICI).
Inițial pașnice, demonstrațiile din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) au degenerat în acțiuni violente, atunci când protestatarii au pătruns în principalele clădiri ale statului, Parlamentul și Președinția, devastându-le.
În noaptea de după proteste, sute de tineri au fost reținuți, judecați arbitrar și maltratați în stil sovietic pe străzi sau în comisariatele întunecate ale poliției. Cel puțin un tânăr, Valeriu Boboc, a murit, conform așa-zisei ”versiuni oficiale” (detalii AICI).
Conform unor surse bine informate ale Podul.md conectate la Poliție, oameni din sistem au plătit o sumă mare de bani unei familii a cărei fiu a fost ucis de milițieni în timpul protestelor, pentru a păstra tăcerea. Astfel, prin mituire și șantaj, s-a reușit ”canonizarea” versiunii oficiale privind o singură victimă, Valeriu Boboc. În realitate, cel puțin 3 tineri au fost omorâți atunci.
Anterior, Podul.md a scris despre acuzațiile mincinoase împroșcate la adresa României de șandramaua comunistă Vladimir Voronin privind revolta anticomunistă de la 7 aprilie 2009, și încercările caraghioase ale acestuia de a distorsiona evenimentele de atunci, găsind așa-ziși ”vinovați” și ”dușmani” din exterior, deși nemulțumirile veneau din interiorul R. Moldova, aflată sub dictatura lui Voronin. (detalii AICI)