Actualitate Internă

CURAJUL Maiei Sandu a făcut posibilă interzicerea televiziunilor rusești și acordarea statutului de stat-candidat la UE pentru R.Moldova. O întoarcere la putere a infractorilor rusofili va duce la măsuri VIOLENTE. Concluziile consultantului politic Cristian Hrițuc

CURAJUL Maiei Sandu a făcut posibilă interzicerea televiziunilor rusești și acordarea statutului de stat-candidat la UE pentru R.Moldova. O întoarcere la putere a infractorilor rusofili va duce la măsuri VIOLENTE. Concluziile consultantului politic Cristian Hrițuc

Redutabil cunoscător al realităților dintre Prut și Nistru, consultantul politic Cristian Hrițuc subliniază, pe Facebook, curajul președintei pro-europene Maia Sandu, care iată că a făcut posibilă ridicarea licențelor de funcționare pentru televiziunile rusești din R.Moldova pe perioada stării de urgență. Orice s-ar spune, e un început, având în vedere că despre interzicerea propagandei rusești se vorbește, fără vreun efect, cât de mic, de mai bine de 10 ani.  

De asemenea, punctează Hrițuc, curajul Maiei Sandu a fost evident și în momentul în care a solicitat primirea statutului de stat-candidat la UE pentru R.Moldova, deși asupra Ucrainei ploua cu rachete rusești. 

Toate aceste gesturi presupun o serie de riscuri mari, explică Hrițuc: 

”O întoarcere la putere a partidei pro-ruse va duce la măsuri violente. Nu trebuie să îi cunoști foarte bine ca să îți dai seama că vor răspunde direct proporțional și cu aceeași duritate. Trebuie să fii naiv să crezi că vor avea vreo apăsare să nu utilieze orice mijloc în lupta post-alegeri. Nu se vor sfii să facă dosare penale, să încerce să îi bage la pușcărie pe cei care sunt astăzi la putere. Nu va conta dacă vor fi probe sau nu. În Republica Moldova nu se desenează doar sondaje electorale, ci și dosare penale”.

Podul.md vă prezintă concluziile lui Cristian Hrițuc: 

”Curajul Maiei Sandu este de apreciat. Cred că de cel puțin 10 ani se vorbește în Republica Moldova de interzicerea propagandei ruse. În sfârșit, s-a luat decizia și posturile care fac propagandă vor avea licența suspendată pe perioada stării de urgență. Este un prim pas.

Maia Sandu a avut curaj și când primele bombe cădeau în Ucraina a depus cererea privind primirea statului de țară candidat la aderarea la UE.

De asemenea, președinta Republicii Moldova a dat liber la lupta anti-corupție și am văzut că fostul președinte Igor Dodon, cel care primea bani în pungă, a fost luat și s-a început urmărirea penală cu el în arest.

Sunt pași pe un drum care însă nu este ireversibil. De-a lungul ultimilor ani, mai toate marile puteri au ajutat cu tot ce s-a putut pentru ca Maia Sandu și partidul ei să câștige lupta împotriva partidei pro-ruse. Dar lupta nu se oprește aici și sper ca Marile Puteri să nu lase Republica Moldova în ‹zona gri›, să nu o lase în offside pe cea care a fost vârf de lance. 

O întoarcere la putere a partidei pro ruse va duce la măsuri violente. Nu trebuie să îi cunoști foarte bine ca să îți dai seama că vor răspunde direct proporțional și cu aceeași duritate. Trebuie să fii naiv să crezi că vor avea vreo apăsare să nu utilieze orice mijloc în lupta post-alegeri. Nu se vor sfii să facă dosare penale, să încerce să îi bage la pușcărie pe cei care sunt astăzi la putere. Nu va conta dacă vor fi probe sau nu. În Republica Moldova nu se desenează doar sondaje electorale, ci și dosare penale. Vorba aia, Curtea Constituțională a dat și o hotărâre că un fost premier nu mai poate fi premier.

Toți cei care au sprijinit demersurile și lupta Maiei Sandu trebuie să rămână angajați în această luptă și să nu ‹defecteze› invocând ‹argumente› pe care le-au invocat și în privința refuzului României de a intra în Schengen. Altfel, o vor avea pe conștiință, dar n-ar fi prima dată când la ‹masa verde› au mai fost unii folosiți ca monedă de schimb”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.