Președinta Maia Sandu s-a aflat, miercuri, într-o vizită în UTA Găgăuzia, unde s-a întâlnit cu profesorii și studenții de la Universitatea de Stat din Comrat.
Câteva sute de persoane, cel mai probabil stimulate financiare de gruparea infracțională Șor, au protestat împotriva președintei și a aderării R.Moldova la Uniunea Europeană.
La unul din geamurile universității au fost agățate drapelele autonomiei găgăuze, R. Moldova și Uniunii Europene, stârnind și mai mult „nemulțumirea” protestatarilor, scrie Radio Europa Liberă.
Protest la Comrat, sursa foto: gaguznews.md
În discursul său ținut în limba rusă, Maia Sandu le-a vorbit studenților și profesorilor Universității din Comrat despre avantajele integrării europene, inclusiv pentru minoritățile etnice. Detalii mai jos.
Aflată, într-o vizită la Moscova, guvernatoarea/bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, care a fost înaintată în această funcție și este susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, i-a reproșat Maiei Sandu că a venit la Comrat tocmai atunci când ea este plecată. Despre vizita lui Guțul la Moscova, PODUL.md a scris AICI.
Ulterior, pentru a arăta cât de apreciată este marioneta Guțul de poporul găgăuz, infractorul Ilan Șor a trimis un grup de „suporteri” cu flori la Aeroportul din Chișinău. Vizita liderei de la Chișinău i-a agitat atât de tare pe putiniști încât postările de pe canalele lor de Telegram și paginile din rețelele de socializare sunt numai despre Maia Sandu.
Bașcana: „De ce nu a spus numele meu pe parcursul interviului?”
„Noi, găgăuzii, suntem oameni primitori. De ce președintele nu vine oficial, dar pe furiș? Ea nu a invitat la întâlnire bașcanul, ci doar oameni aleși”, a mai scris Guțul pe Facebook.
Maia Sandu a explicat pe pagina sa oficială de Facebook motivele deplasării sale în Găgăuzia: „În primul rând, am vorbit despre relațiile dintre noi. În ultimii doi ani, am făcut eforturi mari pentru a păstra liniștea și pacea în țara noastră și în continuare avem nevoie de unitate.
Cei care încearcă să semene discordie și să destabilizeze autonomia și țara au un singur obiectiv - să readucă grupările corupte la cârma țării. Scopul nostru este să păstrăm pacea, să continuăm lupta împotriva corupției și să construim împreună condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii Moldovei, indiferent unde locuiesc și ce limbă vorbesc.
În al doilea rând, am adus dovezi clare despre faptul că autoritățile centrale investesc în localitățile din Găgăuzia și realizează proiecte importante pentru locuitorii autonomiei.
Din bugetul de stat și din fonduri europene și ale altor parteneri de dezvoltare se finanțează lucrări de reparație a drumurilor, construcție a apeductelor și sistemelor de canalizare, se repară cămine culturale, grădinițe, școli, serealizează proiecte de eficiență energetică.
De asemenea, toate impozitele colectate în Găgăuzia rămân în bugetul autonomiei, în comparație cu alte localități din țară care varsă o parte din impozitele colectate în bugetul de stat.
Am discutat și despre avantajele integrării europene și despre faptul că avem nevoie de claritate și de curaj ca să mergem hotărât înainte și să reușim mai multe decât am reușit în ultimele trei decenii.
La final, i-am îndemnat pe tineri să participe la acțiunile de împădurire. În Găgăuzia doar 6 procente din terenuri sunt împădurite. Trebuie să avem mai multă grijă de pământul nostru”.