Actualitate Internă Cap de pod

EXCLUSIV. Banca Națională a României (BNR) oferă detalii despre colaborarea cu Banca Națională a Moldovei (BNM). BILANȚUL: cum au evoluat relațiile dintre cele două bănci surori în anul 2023. Ideea introducerii leului românesc în stânga Prutului încă nu e discutată

EXCLUSIV. Banca Națională a României (BNR) oferă detalii despre colaborarea cu Banca Națională a Moldovei (BNM). BILANȚUL: cum au evoluat relațiile dintre cele două bănci surori în anul 2023. Ideea introducerii leului românesc în stânga Prutului încă nu e discutată

Urmare a unei solicitări Podul.md, Banca Națională a României (BNR) a oferit detalii despre colaborarea cu omologii săi de la Banca Națională a Moldovei (BNM). Publicația noastră a solicitat un sumar al relațiilor de colaborare dintre cele două bănci surori în anul 2023, dar și direcțiile actuale de parteneriat. 

Conform BNR, sprijinul și asistența consistentă pe care aceasta i-l oferă BNM se reflectă nu doar la nivelul sistemului financiar-bancar basarabean, ci și la nivelul progreselor și reformelor R.Moldova pe plan european. Totodată, sprijinul venit din partea BNR pentru BNM se reflectă și asupra palierului academic superior basarabean, BNR fiind un intermediar de programe de colaborare și dezvoltare între ASE (Academia de Studii Economice din România) și ASEM (Academia de Studii Economice din R. Moldova). 

Podul.md: Cum au evoluat relațiile de colaborare dintre cele două bănci naționale în anul 2023 și ce presupune colaborarea în prezent?

BNR: ”Relațiile de colaborare dintre Banca Națională a României (BNR) și Banca Națională a Moldovei (BNM) au continuat să se dezvolte și pe parcursul anului 2023, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul Acordului de Cooperare dintre BNM și BNR semnat la data de 11 iunie 2021 și al proiectului de twinning „Strengthening supervision, corporate governance and risk management in the financial sector” – MD 20 ENI FI 01 21R2 (MD/36). Astfel, în perioada ianuarie 2023 – martie 2024, BNR a furnizat asistență tehnică BNM în cadrul proiectului de twinning „Strengthening supervision, corporate governance and risk management in the financial sector” – MD 20 ENI FI 01 21R2 (MD/36) dedicat sectorului financiar din Republica Moldova. Proiectul se derulează pe parcursul a doi ani și șase luni (în perioada 18 octombrie 2021 – 17 aprilie 2024), cu sprijinul consorțiului format din BNR – lider de proiect, Banca Centrală a Olandei, Banca Centrală a Lituaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România cu finanțarea Uniunii Europene (UE). Un alt beneficiar al proiectului a fost Comisia Națională a Pieței Financiare din Republica Moldova. 

Proiectul a avut ca obiectiv general sprijinirea Republicii Moldova în implementarea unor reforme legate de Acordul de asociere dintre UE și Moldova/Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și Agenda de Asociere, iar ca obiectiv specific, consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarea riscurilor în sectorul financiar. Pe parcursul proiectului au fost implementate un număr de 139 misiuni de asistență tehnică ale experților pe termen scurt, inclusiv sesiuni de training derulate pe parcursul a aproximativ 1000 de zile de lucru și 15 vizite de studiu în România și Lituania.

În cadrul conferinței de închidere a proiectului din data de 19 martie 2024, organizată la Chișinău, au fost prezentate cele mai importante rezultate, respectiv:

– Elaborarea și aprobarea unei noi strategii de politică macroprudențială;

– Elaborarea cadrului privind modelul de testare macroprudențială la stres;

– Îmbunătățirea calității Raportului de Stabilitate Financiară al BNM; 

– Elaborarea cadrului primar și a celui secundar privind asigurările și reasigurările și a celui privind asigurările de răspundere civilă auto, în conformitate cu Directivele UE privind Solvabilitate II și privind asigurarea de răspundere civilă auto (MTPL);

– Elaborarea reglementărilor necesare supravegherii sectorului organizațiilor de creditare nebancară (OCN);

– Instruirea personalului BNM responsabil de supravegherea OCN;

– Elaborarea și aprobarea reglementărilor BNM privind activitatea de monitorizare a infrastructurilor pieței financiare și a plăților inclusiv amendarea a patru legi pentru alinierea la cele mai bune practici internaționale și la acquis-ul UE;

– Instruirea personalului BNM responsabil de activitatea de monitorizare a infrastructurii pieței financiare și a sistemelor de plăți;

– Pregătirea dosarului de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA) care a fost înaintat spre evaluare către Comitetul European de Plăți la data de 30 ianuarie 2024.

Proiectul de twinning a acordat o atenție sporită instruirii angajaților și schimbului de experiență cu experții pe termen scurt, conducând atât la perfecționarea cunoștințelor în domeniu, precum și la preluarea celor mai bune practici ale UE. 

Un alt pilon important al cooperării îl reprezintă Acordul de Cooperare dintre BNM și BNR semnat la data de 11 iunie 2021, la București, în scopul dezvoltării și extinderii colaborării dintre cele două bănci centrale, inclusiv prin schimbul de informații, în vederea promovării siguranței și a bunei funcționări a sistemelor financiar-bancare din Republica Moldova și din România. În baza acestui Acord, pe parcursul anului 2023 au fost adresate solicitări de schimb de informații, atât din partea BNM, cât și din partea BNR, și s-au desfășurat două vizite de studiu ale reprezentanților BNM la sediul BNR, având în vedere sprijinul constant acordat BNM pentru alinierea la standardele și practicile UE în toate domeniile de activitate.

Mai mult, BNR acordă asistență tehnică în domeniul serviciilor financiare pentru BNM, Comisia Națională a Pieței Financiare și pentru Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul unui Consilier la nivel înalt al Uniunii Europene în Republica Moldova, în perioada decembrie 2023 – decembrie 2024. Totodată, începând cu anul 2023, BNR și BNM colaborează și pe palierul academic, alături de Academia de Studii Economice din București (ASE) și de Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) în vederea organizării cu o frecvență bianuală a programului „Școala finanțelor moderne”, care se adresează studenților și masteranzilor ASEM. Primele două ediții s-au desfășurat în lunile iulie și septembrie ale anului 2023, participanții împărtășind cunoștințele acumulate în cadrul programului prin intermediul unor prezentări pe teme financiar-bancare susținute în localitățile rurale din Republica Moldova.

Relațiile fructuoase de colaborare dintre BNR și BNM continuă și pe parcursul anului 2024. Astfel, în luna ianuarie a.c. o delegație BNM, condusă de către doamna Guvernator Anca Dragu, a desfășurat o vizită de lucru la sediul BNR în scopul preluării celor mai bune practici în domeniul financiar-bancar în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la UE, având loc inclusiv o întrevedere cu guvernatorul Mugur Isărescu. De asemenea, în luna aprilie a.c. o delegație BNM a desfășurat o vizită de lucru la sediul BNR în scopul promovării interconectării piețelor de capital din Republica Moldova și România, discuțiile dintre reprezentanții BNR și BNM vizând, printre altele, supravegherea și reglementarea operațiunilor bursiere care implică active bancare. 

Podul.md: În cazul în care autoritățile R.Moldova, împreună cu Banca Națională a Moldovei (BNM) vor lua hotărârea de a introduce leul românesc drept monedă națională în R.Moldova, Banca Națională a României este pregătită și dispusă să-și ofere suportul în acest sens omologilor săi de la Chișinău?

BNR: ”Menționăm faptul că această temă nu se regăsește între subiectele ce fac obiectul colaborării dintre BNR și BNM”.

Amintim că, la sfârșitul anului 2023, Anca Dragu – româncă din dreapta Prutului, ex-ministru al Finanțelor din România și ex-președinte al Senatului României – a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). 

(Sursa foto deschidere: sursa foto: bnm.md)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.