Actualitate Internă

Vicepremierul Oleg Serebrian: „Conflictul transnistrean nu poate fi soluționat fără demilitarizarea regiunii transnistrene” / Demilitarizarea implică mai mult decât retragerea prezenței militare rusești

Vicepremierul Oleg Serebrian: „Conflictul transnistrean nu poate fi soluționat fără demilitarizarea regiunii transnistrene” / Demilitarizarea implică mai mult decât retragerea prezenței militare rusești

Conflictul transnistrean nu poate fi soluționat fără demilitarizarea regiunii transnistrene, iar momentul propice ar putea să apară atunci când se va clarifica situația în războiul din Ucraina, a declarat vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, într-un interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1,  potrivit  Radio Europa Liberă Moldova.

Demilitarizarea implică mai mult decât retragerea prezenței militare rusești din așa-zisa Transnistria, a explicat oficialul.

Retragerea ar putea însemna „plecarea câtorva ofițeri și a actelor arhivei Statului Major, dar marea majoritate a oamenilor s-ar putea să rămână pe loc”, a spus Serebrian, adăugând că efectivele rusești din regiunea separatistă sunt formate, de fapt, din localnici care dețin și cetățenia rusă.

De la începutul războiului din Ucraina în 2022, Moscova nu mai poate rota militarii săi din Transnistria, de aceea a recurs la recrutarea bărbaților din regiune, unde ar locui circa 200.000 de persoane cu pașapoarte rusești.

„Sunt foarte multe entități militare sau militarizate cu care trebuie să vedem ce facem, pentru că faptul că va pleca drapelul rus al unei unități militare din regiunea transnistreană nu va însemna soluționarea problemei. Momentul propice pentru soluționarea acestei probleme, fără de care nu ne putem mișca înainte în soluționarea politică a conflictului transnistrean, o să apară fără îndoială atunci când se va clarifica, așa cum ne dorim noi, situația în războiul din Ucraina”, a mai spus vicepremierul pentru reintegrare.

Rusia are în regiunea transnistreană aproximativ 1500 de militari – un contingent militar de menținere a păcii și forțe care păzesc depozitele uriașe de armament ale fostei armate ruse a 14-a.

Republica Moldova cere cu regularitate retragerea prezenței militare ruse de pe teritoriul său, în timp ce Moscova refuză să facă acest lucru până la soluționarea politică a conflictului transnistrean.

Vineri, 12 aprilie, vicepremierul Oleg Serebrian (foto jos) a reluat îndemnul la demilitarizarea Transnistriei și retragerea prezenței militare rusești, în timpul unei întrevederi cu preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul de externe al Maltei, Ian Borg, aflat într-o vizită la Chișinău.

 

Într-un interviu pentru Radio Molodova, Serbrian a precizat,  potrivit agenției ipn.md, că, de la declanșarea războiului din Ucraina, în regiunea transnistreană au loc periodic incidente menite să mențină societatea într-o stare de panică și neliniște. Potrivit oficialului, în spatele acțiunilor ar putea sta forțe transnistrene, care au complicitate externă.

„Aceste incidente au un sigur scop, să semene neliniște, să mențină o stare de alertă. Probabil, sunt forțe în stânga Nistrului interesate  să-și demonstreze utilitatea. Să transmită că situația nu este chiar sub control, e neliniște, e nevoie de mai mulți bani pentru finanțarea instituțiilor. Sunt diverse ipoteze despre cine stă în spatele multiplelor incidente produse începând cu anul 2022. Părerea noastră este că sunt forțe din partea stângă a Nistrului, cu o complicitate externă. Pe de o parte, miza este de a semăna panică, pe de altă parte, mai există interesul celor care dețin controlul „de facto” al regiunii transnistrene să explice de ce e nevoie de controale excesive când se trece peste Nistru, de ce e nevoie de o situație excepțională și de așa-numitul cod galben. Toate astea trebuie să aibă o argumentare și argumentarea lor este că e neliniște”, a spus rebrian în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Oficialul de la Chișinău spune că instituțiile statului monitorizează situația din stânga Nistrului și atenționează periodic populația în privința unor eventuale provocări.

„Acum câteva săptămâni, într-un comunicat al Biroului am prevenit că astfel de incidente mai pot avea loc. Și au mai fost. După incidentul cu elicopterul, s-a mai produs un incident la baza de la Râbnița, dar a avut o rezonanță mediatică mai mică. Trebuie să evităm informațiile care pot panica societatea, dar totodată trebuie să spunem sincer că pot exista anumite probleme, să recunoaștem că situația nu e liniștită, avem nevoie de prudență, trebuie să înțelegem că țara vecină e în război, iar noi avem o prezență militară rusă, străină, pe teritoriul nostru. Dar autoritățile competente sunt atente la aceste lucruri”, a mai precizat vicepremierul pentru Reintegrare.

SURSE: Moldova Radio Europa Liberă, IPN.md

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.