Actualitate Internă

FSB anunță arestarea unui cetățean din R.Moldova în cazul tentativei de asasinat de la Moscova a fostului ofițer ucrainean Vasili Prozorov, considerat „trădător” de către Kiev

FSB anunță arestarea unui cetățean din R.Moldova în cazul tentativei de asasinat de la Moscova a fostului ofițer ucrainean Vasili Prozorov, considerat „trădător” de către Kiev

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că a reținut un bărbat cu dublă cetățenie (moldo-rusă) în legătură cu tentativa de asasinare de săptămâna trecută a lui Vasili Prozorov (foto sus), fost ofițer al Serviciului de Securitate al Ucrainei, considerat „trădător” și vândut Rusiei de către Kiev.

Potrivit Radio Europa Liberă Moldova care citează surse rusești, moldoveanul este suspectat că ar fi introdus în Rusia substanțele explozive folosite în explozia care a aruncat în aer, la Moscova, în 12 aprilie,  mașina de teren în care se afla  Prozorov, rănit ușor în urma atentatului. 

Bomba, controlată prin radio, a fost plasată sub mașina lui Prozorov, o Toyota Land Cruiser, explotând când acesta a pornit motorul.

 

Potrivit Interfax, FSB afirmă că moldoveanul, născut în anul 1994, ar fi adus în Rusia substanțele folosite în atentat, camuflate ca „produse pentru manichiură și coafură”, trecându-le prin mai multe țări din Europa Centrală și de Est.

FSB mai susține că ordinul uciderii lui Prozorov, în vârstă de 48 de ani, a fost dat de Vasili Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU).

Agenția rusă de stat TASS susține că moldoveanul reținut ar fi mărturisit că a adus încărcătura explozivă, predând-o celui suspectat de a fi autorul atacului, un rus a cărui arestare a fost anunțată marți.

Ca și moldoveanul, rusul și-ar fi mărturisit vina, susține FSB, fără a preciza numele cetățeanului din R.Moldova.

La câteva ore după atentatul din 12 aprilie, după ce a primit îngrijiri medicale, Prozorov a publicat pe rețele un video în care a afirmat că este sănătos și a acuzat regimul de la Kiev de „terorism”.

„Sunt viu și voi continua să dau în vileag crimele autorităților ucrainene”, a spus Prozorov.

 

Vasili Prozorov a lucrat pentru SBU-ul ucrainean din 1999 până în 2018. 

Într-o conferință de presă din 2019 la Moscova, Prozorov a declarat că a colaborat cu Rusia „din motive ideologice" încă din aprilie 2014 până la plecarea sa din agenție. În cadrul aceluiași eveniment, el a acuzat autoritățile ucrainene că sunt responsabile de doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines în 2014. (În realitate, doi cetățeni ruși și un cetățean ucrainean care au condus forțele separatiste din regiune, susținute de Rusia, au fost găsiți vinovați de doborârea avionului de către un tribunal olandez în 2022).

SBU a declarat că l-a concediat pe Prozorov „pentru conduită profesională necorespunzătoare", inclusiv „consumul sistematic de alcool la locul de muncă". Agenția l-a numit pe fostul ofițer un trădător și un mincinos.

De asemenea, potrivit unor relatări recente din presa ucraineană, Prozorov (foto jos) a jucat un rol important în a face o legătură între Ucraina și masacrul de la sala de concerte Crocus din Moscova, revendicat, în realitate, de ISIS.

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.