Ministrul de Externe al Rusiei a rostit o serie de falsuri și narațiuni ale Kremlinului într-un interviu oferit propagandistei Margarita Simonian și publicat vineri, 19 aprilie. Serghei Lavrov a mințit în special în legătură cu Găgăuzia și Transnistria, inventând lucruri și învinuind absolut nejustificat autoritățile moldovene, în încercarea de a impune pe agenda publică punctul de vedere al Kremlinului și de a crea iluzia că autoritățile pro-europene ale R. Moldova discriminează cele două regiuni cu viziuni majoritar pro-ruse.
Falsurile lui Lavrov
Lavrov a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar încerca să transforme Transnistria într-un „focar de tensiune” și că ar îndemna la atacarea militară a regiunii separatiste (1). La fel, a afirmat că autoritățile încalcă drepturile locuitorilor Găgăuziei (2), refuză să ofere autonomiei găgăuze subsidiile care i se cuvin (3) și că face același lucru în raport cu regiunea transnistreană (4).
Aceste declarații ale ministrului rus al Afacerilor Externe pot fi ascultate de la 1:24:40.
„Poziția Chișinăului rămâne aceiași – reglementarea conflictului transnistrean poate avea loc exclusiv pe cale pașnică, la masa de dialog și cu reintegrarea plenară a raioanelor de est ale țării în spațiile unice ale Republicii Moldova, în frontierele recunoscute de comunitatea internațională”, se arată într-o reacție a Biroului politici de reintregrare pentru newsmaker.md.
De ce sunt false declarațiile lui Lavrov și care e realitatea
Podul explică de ce declarațiile lui Serghei Lavrov sunt false și au scopul de a manipula opinia publică.
1. Narațiunea potrivit căreia autoritățile constituționale ale R. Moldova vor să transforme regiunea transnistreană într-un „focar de tensiune” nu este nouă. Aceasta a devenit una dintre cele mai importante narațiuni false ale propagandei ruse promovate în R. Moldova după începerea invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei. În acest scop, au fost folosiți politicieni afiliați Kremlinului, dar și canalele de dezinformare în masă.
Falsul a fost „rostogolit” în martie 2023 de Marina Tauber, ex-vicepreședinta fostului partid Șor (declarat neconstituțional) în martie 2023. Membra grupului criminal organizat Șor a afirmat în mod fals atunci că autoritățile statului ar pregăti „provocări” militare pe Nistru, în a doua zi de Paște. Informația a fost demontată de jurnaliștii fact-checkeri.
Tot în martie 2023, pe social media a apărut un fals, în care se spune că R. Moldova s-ar pregăti de război. Autorul filmulețului afirma că exerciţiul JCET-2023, desfășurat de R. Moldova în comun cu armatele Marii Britanii, României şi SUA, ar fi „o pregătire pentru o operaţiune împotriva Transnistriei”. Se menţionează că de pregătire se fac vinovate autoritățile Moldovei, iar pentru „a soluţiona problema”, trebuie susținută opoziţia din ţară. Filmuleţul a acumulat peste 160 de mii de vizualizări. Ministerul Apărării declarase atunci că exerciţiul militar este desfăşurat mai mulţi ani la rând şi nu are nicio legătură cu regiunea transnistreană.
Afirmația precum că autoritățile constituționale sunt gata să atace Transnistria s-a regăsit și într-un filmuleț din octombrie 2023 al jurnalistei din Ucraina Diana Pancenko, care în țara sa a fost inclusă pe lista trădătorilor, fiind dată în urmărire de organele de anchetă. Ea spunea că R. Moldova „calcă pe urmele Ucrainei”, iar Chișinăul „este gata să atace Transnistria”. Afirmațiile au fost dezmințite de Stopfals.md, care a analizat „tezele” din emisiunea de propagandă.
Afirmația potrivit căreia reprezentanți ai puterii de la Chișinău au îndemnat spre rezolvarea pe cale militară a problemei transnistrene nu corespunde adevărului și face parte din aceeași încercare de a denatura situația reală din jurul Transnistriei. În realitate, niciun reprezentant al guvernării nu a declarat vreodată că diferendul transnistrean trebuie sau urmează a fi rezolvat prin forță militară. De asemenea, nici la nivel decizional nu există vreun semn că autoritățile constituționale ar pune la cale o intervenție militară în stânga Nistrului: nu a fost luată nicio decizie și nu a fost propusă nicio modificare sau proiect legislativ în acest sens la niciun nivel al puterii. Serghei Lavrov nu-și probează în niciun fel afirmația.
2. Afirmația despre încălcarea drepturilor locuitorilor din autonomia Găgăuzia este o invenție a regimului de la Kremlin, care încearcă astfel, la fel ca în cazul Transnistriei, să creeze o atmosferă de neîncredere față de guvernarea pro-europeană a Republicii Moldova. Nu a existat și nu există nicio inițiativă sau proiect de lege sau hotărâre de Guvern sau de orice alt nivel care ar atenta la drepturile locuitorilor din UTA Găgăuzia. Declarația reprezintă o invenție a diplomației Federației Ruse și nu este probată în niciun fel.
3. Afirmația potrivit căreia autoritățile moldovene „refuză să ofere autonomiei găgăuze subsidiile care i se cuvin potrivit legii” este, de asemenea, falsă. De fapt, este un subiect creat artificial de propaganda rusă, „umflat” la nivel local de grupul criminal Șor, care a reușit să câștige alegerile pentru funcția de bașcan (un fel de guvernator) al Găgăuziei prin candidatura Evgheniei Guțul, cea care-și face fotografii cu Putin la Moscova și inflamează artificial și deliberat relațiile dintre Comrat (capitala autonomiei) și Chișinău prin declarații și acuzații false dictate de la Moscova.
Una dintre originile declarației false despre privarea Găgăuziei de subsidii vine din toamna anului 2023, când propaganda rusă a interpretat o declarație a președintei Maia Sandu privind asistența financiară oferită primăriilor. Șefa statului a anunțat, în septembrie 2023, că localitățile care nu au susținut integrarea europeană nu vor primi asistență financiară din partea UE, dar ea nu s-a referit și la bugetul de stat. Politicienii pro-ruși și sursele media pro-ruse au fost foarte zgomotoase în a prezenta această afirmație ca una discriminatoare la adresa cetățenilor R. Moldova care nu susțin integrarea europeană, acuzând statul că refuză să finanțeze orice proiect pentru aceste primării. De fapt, Maia Sandu s-a referit doar la asistența din partea UE, nu și la cea care vine de la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, și localitățile care nu-și doresc integrarea europeană vor primi bani de la bugetul de stat.
De altfel, nu a existat vreo declarație sau un proiect de lege care să reducă sau să oprească subsidiile sau indemnizațiile pentru autonomia găgăuză. Dimpotrivă, datele oficiale arată că în ultimii nouă ani volumul transferurilor de la bugetul de stat în Găgăuzia a crescut de trei ori.
O altă origine a afirmației false a lui Lavrov vine dintr-un alt subiect inflamat artificial de propaganda pro-Kremlin: cel al restituirii TVA-ului din bugetul Găgăuziei. Până anul trecut, autonomia găgăuzia nu returna TVA-ul din bugetul său, un privilegiu de care nu beneficia nicio unitate teritorial-administrativă din Republica Moldova. Pentru a nu discrimina în continuare celelalte regiuni, Parlamentul a modificat legislația, iar aici a intrat în joc propaganda rusă, lansând acuzații la adresa guvernării doar pentru că a eliminat o prevedere discriminatorie și anti-constituțională din legislație. Această modificare a fost declarată însă neconstituțională în martie 2023 din motive procedurale, majoritatea parlamentară urmând să vină cu noi modificări legislative.
4. Un alt fals este afirmația că guvernarea „face același lucru” în raport cu Transnistria, adică privează cetățenii din stânga Nistrului de subsidii/indemnizații. Lavrov nu și-a probat în niciun fel afirmația, care este una inventată. Nici de această dată nu au existat decizii sau inițiative ale guvernării de a lipsi cetățenii din stânga Nistrului de indemnizații, subsidii sau de orice alt tip de plăți sau privilegii.
Declarația poate fi legată de o campanie desfășurată în ianuarie-februarie 2024 de regimul separatist de la Tiraspol, de forțele politice pro-ruse de pe malul drept al Nistrului și de canalele media de propagandă rusă, care au acuzat autoritățile constituționale de „blocada economică” a Transnistriei. De fapt, este vorba despre modificări la legislația vamală, adoptate în 2021, dar care au intrat în vigoare în 2024, prin care companiile din regiunea transnistreană vor achita aceleași taxe vamale ca și companiile de pe malul drept al Nistrului. Totodată, la importul mărfurilor în regiunea transnistreană vor fi luate în calcul preferințele oferite în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care este parte R. Moldova. Cu alte cuvinte, până la intrarea în vigoare a acestor modificări, companiile transnistrene erau privilegiate în raport cu cele de pe malul drept al Nistrului, iar modificările din lege nu au fost deloc o surpriză pentru regimul de la Tiraspol, care știa despre ele de cel puțin trei ani. Detalii AICI.