Externe Actualitate Internă

Președintele Poloniei, apel adresat liderilor europeni: "Să deschidem cu adevărat ușa UE pentru Ucraina și R. Moldova!". Andrzej Duda trece în revistă avantajele pe care apartenența la blocul european le-a adus țării sale: Salt economic, dezvoltarea infrastructurii, sporirea prosperității societății poloneze

Președintele Poloniei, apel adresat liderilor europeni: "Să deschidem cu adevărat ușa UE pentru Ucraina și R. Moldova!". Andrzej Duda trece în revistă avantajele pe care apartenența la blocul european le-a adus țării sale: Salt economic, dezvoltarea infrastructurii, sporirea prosperității societății poloneze

Uniunea Europeană trebuie să deschidă calea de aderare pentru Ucraina și R. Moldova, respectiv să ofere Kyivului tot ajutorul de care are nevoie pentru a învinge în războiul contra invadatorilor ruși și pentru a reconstrui ulterior Ucraina, a declarat președintele polonez Andrzej Duda în cursul zilei de vineri. 

Duda a făcut declarațiile în cauză la Vilnius, unde a marcat apropierea aniversării a 20 de ani de la aderarea Poloniei și Lituaniei la UE. Duda și omologul său lituanian, Gitanas Nausėda, au participat la o conferință intitulată "The Idea of Europe Forum", ce s-a desfășurat la Universitatea Vytautas Magnus.

"De 20 de ani, națiunile noastre au participat la comunitatea europeană", a spus Duda la eveniment. 

"A fost o alegere clară, lipsită de ambiguitate și fundamentală. Pentru noi, apartenența la UE reprezintă o ancorare permanentă și durabilă în lumea Occidentului. Sperăm să co-creăm și să consolidăm spațiul european al libertății, securității și dezvoltării", a adăugat președintele polonez. 

Președintele a continuat spunând că apartenența la bloc a fost o decizie suverană atât a Poloniei, cât și a Lituaniei, hotărâre care a avut ca rezultat "un salt economic, sporirea comerțului și intrarea ambițioasă pe piețele internaționale", precum și dezvoltarea infrastructurii, respectiv o "multiplicare a prosperității societăților noastre". 

Întrebat în legătură cu cele mai mari provocări cu care se confruntă UE în prezent, președintele Duda a replicat că este vorba despre capacitatea de a pune la dispoziție aceleași oportunități potențialilor noi membri.

"Din păcate, astăzi, realitatea noastră constă în invazia rusă în Ucrainei și în potențiala amenințare a unei invazii rusești asupra altor țări", a zis Duda, adăugând că, în pofida acestei situații, "trebuie să deschidem cu adevărat ușa UE pentru Ucraina și Moldova". 

"În ciuda războiului și a potențialelor greutăți legate de reconstrucția Ucrainei după război, trebuie să facem față acestei sarcini", a continuat Duda, argumentând totodată că UE trebuie să ajute Ucraina să se reconstruiască și să devină în viitor un membru cu drepturi depline al blocului european. (sursa: TVP World)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.