Actualitate Internă

Maia Sandu critică dur sistemul de justiție din R.Moldova care opune o rezistență acerbă la reforme, astfel că infractori ca Ilan Șor ajung să scape nepedepsiți și să facă, în continuare, jocurile Moscovei

Maia Sandu critică dur sistemul de justiție din R.Moldova care opune o rezistență acerbă la reforme, astfel că infractori ca Ilan Șor ajung să scape nepedepsiți și să facă, în continuare, jocurile Moscovei

Președinta Maia Sandu a vorbit, într-o întâlnire la Bruxelles, cu membri ai diasporei, că ar fi ideal ca ancheta în privința susținătorilor blocului „Pobeda”, suspectați de a fi adus de la Moscova peste un milion pentru finanțarea formațiunilor controlate de fugarul Ilan Șor, să aibă un rezultat final.  Asta depinde însă foarte mult de sistemul judecătoresc, care ar opune „o rezistență fără precedent” în a se reforma, a arătat lidera de la Chișinău. 

Ea a explicat auditoriului că nu președintele trebuie să facă demersurile necesare pentru ca cei vinovați să fie trași la răspundere, ci instituțiile statului, fiecare pe zona sa de responsabilitate.

CITEȘTE ȘI: „Cărăușii Victoriei” ai lui Șor au încercat să aducă de la Moscova peste un milion de dolari, însă polițiștii le-au dejucat planul. Continuarea spectacolului de la aeroport

„Din câte am văzut, organele s-au autosesizat. Nu trebuie Președinția să facă demersuri, pentru că în asemenea cazuri avocații celor care comit asemenea infracțiuni spun că se implică politicul. Deci, instituțiile noastre s-au autosesizat, are loc o anchetă. Important să vedem o finalitate. Noi vedem instituții care își fac treaba bine - Poliția, Serviciul de Informații și Securitate, iar după asta se ajunge la o altă etapă, într-o anumită instituție, unde nu se mai întâmplă nimic. Deci, astfel de cazuri trebuie sancționate, pentru că ele contravin legislației R. Moldova”, a arătat Maia Sandu.

În același context, Maia Sandu a precizat că reforma justiției nu se derulează așa cum și-ar dorit, deoarece unele persoane cu o reputație proastă insistă să rămână și să influențeze și mai departe lucrurile în sistem.

„Planurile noastre inițiale au fost că aceste etape de curățare a sistemului se vor întâmpla mai repede. S-a întâmplat mai încet, pentru că pe parcurs a apărut o întrebare, apoi alta. O piedică a creat-o, de exemplu, Curtea Supremă de Justiție. La fiecare acțiune a guvernării, cei din sistem, care își doresc să păstreze corupția, au venit cu lovituri. Unele lucruri nu au putut fi prevăzute, dar pe altele puteam să le prevedem la bine. Nu trebuia să ne așteptăm că va fi o reformă care va merge pe linie dreaptă. Ne-am imaginat că în sistem sunt mai mulți oameni care își doresc ca lucrurile să se facă corect acum. Nu zic că nu sunt oameni corecți în sistem, dar nu există curaj din partea celor care nu încalcă legea. În același timp, există un tupeu enorm din partea celor care au comis abuzuri în toți acești ani și care sub toată insistența vor să rămână”, a conchis președinta Sandu. Sursa: ziarulnational.md

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.