Wednesday, May 22, 2024
Actualitate Internă

A început procesul bașcanei Evghenia Guțul, acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a fostului partid Șor. Putinista riscă ani grei de închisoare și interzicerea de a ocupa funcții publice

A început procesul bașcanei Evghenia Guțul, acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a fostului partid Șor. Putinista riscă ani grei de închisoare și interzicerea de a ocupa funcții publice

Un tribunal din Chişinău a deschis marţi procesul în care guvernatoarea (başcana) pro-rusă a regiunii autonome Găgăuzia din cadrul Republicii Moldova, Evghenia Guţul, este acuzată de complicitate în finanţarea ilegală a fostul partid pro-rus Şor, relatează Reuters şi presa de peste Prut.

Dar şedinţa de judecată a fost amânată până pe 27 mai, întrucât apărarea a cerut traducerea actelor în limba rusă.

Conform actului acuzării întocmit de procurori, Evghenia Guţul a fost implicată între anii 2019 şi 2022 în canalizarea sistematică de fonduri clandestine către partidul Şor, formaţiune între timp scoasă în afara legii şi care a fost condusă de oligarhul fugar pro-rus Ilan Şor.

La sosirea la tribunal, başcana a acuzat în faţa mai multor zeci de simpatizanţi veniţi acolo să o susţină că este victima unui caz fabricat din motive politice. Ea a declarat apoi presei că şedinţa de judecată a fost amânată după ce a solicitat să i se prezinte actul acuzării în limba rusă.

În acest dosar, în care mai este acuzată şi o secretară din fostul partid Şor, Evghenia Guţul riscă între doi şi şapte ani de închisoare, precum şi interdicţia de a ocupa funcţii publice. Ea este de asemenea inculpată pentru oferirea unor sume de bani pentru participarea la protestele antiguvernamentale desfăşurate de partidul Şor în anul 2022.

Evghenia Guţul a efectuat anul acesta vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu oficiali ruşi, în martie având o întrevedere şi cu preşedintele rus Vladimir Putin. (Sursa: agepres.ro)

Reamintim, de asmenea, că infractorului Ilan Șor a lansat recent, la Moscova, blocul politic Pobeda (Victorie). Ulterior, mai multe persoane care participaseră la evenimentul de lansarea au încercat să introducă în R.Moldova suma de un milion de dolari (cash). Banii au fost confiscați chiar pe Aeroportul din Chișinău unde „cărăușii” Pobeda au făcut un scandal monstru în momentul în care autoritățile îndeplineau formalitățile  vamale, fiind necesară intervenția forțelor de ordine.

CITEȘTE ȘI: Maia Sandu critică dur sistemul de justiție din R.Moldova care opune o rezistență acerbă la reforme, astfel că infractori ca Ilan Șor ajung să scape nepedepsiți și să facă, în continuare, jocurile Moscovei

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.