Actualitate Internă Focus

Fost ofițer antitero în cadrul SRI: "România, NATO, SUA nu-și permit să lase R.Moldova ocupată de Federația Rusă!" / "Râul Nistru e bun să ne apărăm pe el!"

Fost ofițer antitero în cadrul SRI: "România, NATO, SUA nu-și permit să lase R.Moldova ocupată de Federația Rusă!" / "Râul Nistru e bun să ne apărăm pe el!"

Făcând noi precizări privitoare la scenariul în care România va fi nevoită să apere militar Republica Moldova, prezentat inițial în luna martie în cadrul unei conferințe SSWP, profesorul universitar doctor Cristian Barna, cu o experiență de două decenii în cadrul Serviciului Român de Informații, de la ofițer antitero la poziția de pro-rector al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul", a atras atenția că ar fi o lipsă de pragmatism din partea României să decidă să se apere pe propriul teritoriu de hoardele ruse în loc să o facă pe linia Nistrului. 

DECLARAȚIILE INIȚIALE: 

România va apăra militar R. Moldova în cazul unui atac rusesc! Asigurările oferite de profesorul Cristian Barna, fost ofițer antitero în cadrul SRI: "România a masat trupe care să poată interveni foarte repede! Ceea ce nu se va întâmpla niciodată e ca în Moldova din partea Nistrului dinspre România să vedem vreun picior de rus!" / Conferință SSWP&FSPUB

De asemenea, expertul în securitate a scos în relief că România, NATO și SUA nu-și permit să lase Federația Ruse să ocupe Republica Moldova, chestiune confirmată, de altfel, de proiectul de lege care, după adoptare, va crea cadrul legislativ necesar trimiterii de trupe în străinătate cu scopul protejării cetățenilor români.

"Am mai zis-o și o spun din nou: România nu-și permite, NATO nu-și permite, SUA nu-și permit să lase Moldova ocupată de Federația Rusă! Nu își permit acest lucru! De ce? România trebuie să fie pragmatică! Asta nu am spus-o atunci, dar v-o spun acum. Îmi pare rău acum pentru frații noștri moldoveni, dar România trebuie să fie pragmatică și să înțeleagă că dacă noi vrem să ne apărăm în România, respectiv să ne luptăm cu rușii în România, atunci suntem fraieri. Am putea să o facem pe teritoriul Republicii Moldova dacă chiar este cazul. Râul Nistru e bun să ne apărăm pe el. În legătură cu Transnistria, îmi pare rău pentru ei, dar dacă nu înțeleg ce înseamnă Uniunea Europeană și ce valențe de bunăstare le poate aduce, atunci pot să rămână unde vor ei. Însă, România trebuie să înțeleagă că forțele pe care trebuie să și le pregătească nu sunt doar să-și apere teritoriul național, ci să-și apere și interesele de securitate. Dacă cineva consideră că proiectul de lege privind apărarea națională, care se află în dezbatere și transparență decizională, arată că România devine o țară invadatoare, se înșală! România precizează în proiect că Armata Română va apăra interesele cetățenilor români oriunde peste hotare. Ei, oriunde peste hotare înseamnă și în Republica Moldova. Să fie clar! Și nu trebuie să ne ferim să spunem acest lucru!", a precizat Cristian Barna. 

Totodată, întărind cele spuse de generalul (r) Marius Crăciun pe parcursul aceleiași conferințe, organizată de think tank-ul studențesc SSWP în Senatul României, Cristian Barna a enunțat motivele pentru care apărarea pe teritoriul României ar fi problematică. 

Nu în cele din urmă, fostul ofițer SRI i-a îndemnat pe cei peste 100 de studenți prezenți la conferință să se pregătească pentru scenariul apărării efective a României, respectiv să se alăture Armatei Române. 

"Cum a zis domnul general, să ajungă 500 de tancuri până la Focșani, Nămoloasa, Galați, ca să folosesc o exprimare din Primul Război Mondial, ca să ne poată apăra, e cvasi-imposibil. Și mai este un banc și anume că România trebuie să reziste 72 de ore dacă invadează Federația Rusă până vine NATO. Ei, domnul general tocmai v-a spus că 72 de ore nu sunt de ajuns să vină NATO. Ca atare, ce trebuie să facă România? Să învețe să se apere singură. Veste proastă: nu știe să o facă. Astfel, ce se întâmplă? Vin 10.000 de americani și de francezi la baza de la Kogălniceanu și la baza de la Cincu să se asigure că ne apără ei pe noi. Și aici consider că este o mare discuție ce trebuie să se poarte. Am un mare respect pentru uniforma militară, pentru că am purtat-o la rândul meu, iar eu cred, și v-o spun aici, că nu miniștrii, nu politicienii ne vor apăra, ci soldații. Dacă se va întâmpla ceva, soldații ne vor apăra, nu altcineva. Ca atare, nu aș putea să nu vă îndemn să îmbrăcați haina militară. N-aș putea să nu vă spun că aveți destulă minte, fiind aici, ca să puteți deveni ofițeri ai Armatei Române pe oricare din nivelurile sau în oricare din structurile pe care dumneavoastră le veți considera potrivite pentru viitoare carieră. Nu ne apără nimeni, pentru că noi nu suntem apărați de NATO, ci noi suntem NATO! România este în NATO și România trebuie să contribuie la apărarea NATO, context în care vă dau o veste proastă. Domnul general Ștefan Dănilă este primul pe care l-am auzit spunând asta foarte sincer: «Nu, nu suntem pe flancul estic al NATO, ci pe frontul NATO!». România este în momentul de față pe linia de front a NATO", a mai zis Cristian Barna pe parcursul SSWP Forum, eveniment desfășurat pe 18 aprilie. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.