După 21 ani de dominație absolută în fotbalul din stânga Prutului, perioadă în care a eludat cu nerușinare mai multe obligații fiscale față de statul basarabean, profitând cum nu se putea mai bine de înlesnirile și găurile din sistemul financiar-fiscal de pe ambele maluri ale Nistrului, iată că Sheriff Tiraspol a pierdut campionatul de fotbal al R. Moldova.
Trebuie spus că Sheriff Tiraspol a ratat campionatul în condițiile în care beneficiază, în permanență, de tranzacții ilegale și discriminatorii, performanțele bazându-se pe banii obscuri ai concernului ”Sheriff”, care își permite să aducă jucători de top la echipă, oferindu-le salarii lunare de zeci de mii de euro. Echipele din dreapta Nistrului nu pot beneficia de astfel de fonduri și înlesniri.
Desigur, situația nu ar fi fost niciodată posibilă, dacă acest holding condus de oligarhul FSB-ist Victor Gușan ar fi achitat taxele și impozitele la bugetul de stat al R.Moldova, așa cum le achită modestele echipe basarabene din dreapta Nistrului.
Dar, chiar și-așa, profitând de haosul ce domnește în sânul echipei separatiștilor ruși de la Tiraspol, care în acest sezon a schimbat 4 antrenori, ceea ce trădează dezastrul din interiorul clubului, modesta și energica echipă FC Petrocub Hâncești a reușit să producă minunea.
Mai mult, se pare că Sheriff nu va pupa nici măcar locul 2, acesta fiind ocupat de echipa chișinăuiană FC Zimbru cu o etapă înainte de finalul campionatului (detalii AICI).
Din fericire, lucrurile au mers la fel de prost pentru Sheriff și în Cupa Moldovei, acolo unde a fost eliminată de Zimbru Chișinău (0-1 și 1-1 în semifinale). Finala Cupei Moldovei se va disputa între Zimbru Chișinău și noua campioană a fotbalului basarabean, Petrocub Hîncești, pe 25 mai, de la ora 20.00, pe stadionul Zimbru din Chișinău (detalii AICI).
Petrocub Hâncești – o poveste frumoasă care a început într-un sat basarabean
Istoria micuței echipe Petrocub din Codrii Basarabiei a început în Sărata Galbenă, un sat situat la circa 16 km de centrul raional Hâncești. Inițial, începând cu 1992, clubul Spicul a prins să evolueze în campionatul național. După ce în sezonul 1992/93 a devenit campioană a Diviziei B (Seria Sud), echipa a promovat în Divizia A. Până în 1999 a jucat destul de modest, ocupând locuri mai mult în subsolul clasamentului.
Începând cu sezonul 1998/99 formația condusă de președintele Leonid Pascaru a fost sponsorizată de un grup de oameni de afaceri din domeniul petrolier, schimbându-și numele în Petrocub-Spicul. Oficial, Petrocub a fost înființat pe 27 noiembrie 1999. Denumirea provine de la abrevierile Petro, derivată de la petrol, și CUB: primele litere ale numelor fondatorilor clubului: Mihail Crăciun, Mihail Usatîi și Alexandru Botnari, explică agora.md.
Petrocub Hâncești are la activ și șase prezențe în cupele europene: câte trei în Europa League și Conference League. Cea mai bună performanță a fost înregistrată în sezonul 2022/23 când s-a calificat în turul trei preliminar al Conference League (detalii AICI).