Saturday, Jul 27, 2024
Actualitate Internă Cap de pod

Putin l-a transformat pe Ilan Șor în “Medvedchuk 2”. Magnatul condamnat și fugar a devenit favoritul Kremlinului pentru că a acceptat eventualitatea unei ”soluții” radicale – preluarea R.Moldova prin război sau lovitură de stat

Putin l-a transformat pe Ilan Șor în “Medvedchuk 2”. Magnatul condamnat și fugar a devenit favoritul Kremlinului pentru că a acceptat eventualitatea unei ”soluții” radicale – preluarea R.Moldova prin război sau lovitură de stat

Faptul că magnatul condamnat și fugar Ilan Șor a devenit favoritul Kremlinului nu mai e un secret. Apelurile publice și discursurile în favoarea unei apropieri de Rusia (detalii AICI), românofobia, NATOfobia și anti-europenismul de o agresivitate care depășește până și retorica cu care ne-a obișnuit PSRM-ul lui Dodon, îl fac pe Șor un adevărat ”Medvedchuk 2” de Basarabia. 

Pentru cine nu știe, sau a uitat, Viktor Medvedchuk era oligarhul rusofil din Ucraina care spunea prin platourile de televiziuni și declarațiile publice  că statul ucrainean este unul artificial, pledând pentru apropierea acestuia de Rusia și îndepărtarea de Uniunea Europeană (adică, cât mai departe de reforme și justiție, de pensii și salarii europene, și cât mai aproape de lumea criminală rusă,  contrabandă, spălare de bani rusești, servajul colonial neosovietic etc). 

După începutul războiului de agresiune și ocupație al Rusiei în Ucraina, lui Viktor Medvedchuk i s-au înaintat învinuiri pe mai multe capete de acuzare legate de trădare de patrie în favoarea Rusiei, colaboraționism și spălare de bani (detalii AICI). 

”Coincidența” face că multe infracțiuni din cazierul judiciar al fugarului Ilan Șor sunt identice sau aproape identice cu cele din cazierul celuilalt slugoi al Rusiei, Medvedchuk (detalii AICI). 

Mai mult, Șor și Medvedchuk (indivizi putrezi de bogați, primul, condamnat în dosarul furtului miliardului, celălalt, anchetat și investigat pentru spălare de bani) se află în prezent la Moscova, unde sunt coordonați atent de serviciile secrete rusești. Nu excludem că ar sta chiar la aceeași masă, alături de o altă marionetă care și-a trădat patria de dragul lui Putin: Viktor Ianukovici. 

Faptul că Ilan Șor a devenit favoritul Kremlinului – întrucât a fost singurul dintre toți pionii Moscovei din politica moldovenească care s-a putut pune de acord cu șefuleții săi că obiectivul preluării Basarabiei de către Rusia ar putea fi realizat inclusiv prin forța armelor/lovitură de stat – nu a putut să nu-i atragă o anumită ostilitate din partea socialiștilor lui Dodon.   

Deși are un singur centru de comandă, tabăra pro-moscovită de la Chișinău nu este chiar atât de unită cum ni s-ar părea la o primă vedere, iar momentele de tensiune, precum cele două incidente de la așa-zisul marș al ”victoriei”, par să sugereze din plin asta – detalii AICI și AICI

Însă asta NU înseamnă deloc că socialiștii ar fi mai “umani” ca șoriștii, în sensul că ar fi mai puțin interesați de preluarea de către Moscova a puterii în R.Moldova. Ceea ce îi diferențiază pe socialiști de tabăra grupului criminal organizat Șor sunt (detalii AICI) metodele prin care urmăresc să preia controlul statului românesc de la Est de Prut. În acest sens, trebuie punctat că șoriștii s-au pus de acord cu Kremlinul în sensul că și o eventuală lovitură de stat sau o extindere a agresiunii militare rusești sunt metode de luat în calcul pentru atingerea acestui obiectiv. Pe de altă parte, Dodon și ai săi știu că pot prelua puterea și prin alegeri, în primăvara anului viitor. 

Ca răsplată pentru că sunt gata să accepte și să aplaude fără crâcnire absolut toate planurile criminale ale Kremlinului, unii reprezentanți ai grupării Șor sunt decorați cu ordine de stat rusești – detalii AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.