Saturday, Jul 27, 2024
Actualitate Internă Focus

În sfârșit: Ministerul Educației de la Chișinău va semna un protocol de colaborare în domeniul sportului între R.Moldova și România. Deși important, pasul e unul mic și NU prevede investiții românești în sportul din stânga Prutului

În sfârșit: Ministerul Educației de la Chișinău va semna un protocol de colaborare în domeniul sportului între R.Moldova și România. Deși important, pasul e unul mic și NU prevede investiții românești în sportul din stânga Prutului

Ministerul Educației și Cercetării de la Chișinău și Agenția Națională pentru Sport din România vor semna un Protocol privind cooperarea în domeniul sportului. Documentul – care prevede organizarea unor evenimente comune la diferite discipline sportive, schimb de experiență privind organizarea de competiții și acțiuni de promovare a sportului, dar NU și investiții românești în sportul basarabean, așa cum ar fi fost cazul – a fost aprobat zilele trecute de Guvernul de la Chișinău.

”Avem deja o experiență bună, am organizat împreună maratonul Rubicon în acest an, au alergat sportivii noștri din Chișinău la București, anul viitor sperăm să alerge de la București la Chișinău, depunem împreună proiecte Erasmus pentru a accesa finanțări europene. Pentru a putea da un nou impuls relațiilor noastre de colaborare, urmează să semnăm un Protocol între Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Agenția Națională pentru Sport din România privind cooperarea în domeniul sportului”, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul ședinței de Guvern, potrivit ziarulnațional.md (detalii AICI). 

Documentul mai prevede stagii de pregătire pentru specialiștii din domeniu și tabere sportive. Specialiștii din cele două state vor face schimb de experiență privind organizarea diferitor competiții sportive și a altor evenimente de promovare a sportului, inclusiv pentru copii, femei și persoanele cu dizabilități. Vor fi împărtășite și modalitățile de lucru în domeniul medicinei sportive și al activităților antidoping, scrie ziarulnațional.md.

De asemenea, reprezentanții din cadrul federațiilor naționale și cluburilor sportive vor participa la seminare de formare, conferințe și forumuri pentru analizarea evoluțiilor în domeniul sportului. Protocolul va fi semnat pentru o perioadă de cinci ani. 

Acest pas, deși unul important, cu potențial de extindere asupra mai multor arii de cooperare, este unul mic și NU prevede niciun fel de investiții românești în sportul basarabean, care se află pe moarte, fiind o ramură pe cât de importantă, pe atât de neglijată de către toate guvernările de la Chișinău. 

Anterior, Podul.md a avertizat că autoritățile de la Chișinăul sunt incapabile să stopeze declinul sportului din R.Moldova. Deși beneficiază de un parteneriat strâns cu România, care pompează sume considerabile în stânga Prutului, moldoveniștii de la Chișinău, indiferent de culoarea guvernamentală, au preferat să nu includă și sportul în cooperarea bilaterală cu România din dreapta Prutului (detalii AICI)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.