Saturday, Jun 15, 2024
Actualitate Internă

Noi mărturii contra inculpatei Marina Tuber în dosarul finanțării ilegale a partidului ȘOR. Un cuplu a povestit cum a fost determinat să protesteze, la Chișinău, contra cost / Doi jurnaliști de investigație infiltrați printre protestatari au relatat cum au fost sunați apoi de organizatori care voiau să le achite participarea la manifestație

Noi mărturii contra inculpatei Marina Tuber în dosarul finanțării ilegale a partidului ȘOR. Un cuplu a povestit cum a fost determinat să protesteze, la Chișinău, contra cost / Doi jurnaliști de investigație infiltrați printre protestatari au relatat cum au fost sunați apoi de organizatori care voiau să le achite participarea la manifestație

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a avut loc, pe 17 mai, un termen în dosarul finanțării ilegale a ex-Partidului „ȘOR”, în care este inculpată vicepreședinta fostei formațiuni, deputata Marina Tauber, scrie publicația newsmaker.md.

În timpul ședinței, doi martori – șot și soție – au fost audiați. Oamenii au povestit despre cum au ajuns să participe la protestele antiguvernamentale organizate de fostul Partid „ȘOR” și cu cât au fost plătiți. 

Soția a a relatat că, în 2022, un amic de-ai soțului i-a propus acestuia să participe la protestele din centrul Chișinăului contra plată. Ulterior, bărbatul i-a propus martorei să participe și ea. „Soțul mi-a propus să câștig bani ușor, cum s-ar spune”, a declarat aceasta.

Potrivit femeii, amicul soțului său le-a făcut cunoștință cu un bărbat care i-a dus la o anumită Ludmila, care se ocupa cu organizarea protestelor. S-au întâlnit cu un grup de protestatari în Bălți, au intrat într-un autobuz, unde li s-au cerut numele și numerele de telefon. Martorii au explicat că, în baza listelor din autobuze, mai târziu, la aproximativ o săptămână după participarea la protest, erau plătiți banii – câte 400 de lei pentru fiecare persoană. Mai mult, martora a declarat că soțului său i s-a propus 100 de dolari pentru un așa-zis protest în corturi în fața sediului Parlamentului.

Femeia a povestit că, în timpul celui cel de-al doilea protest la care a participat cu soțul său, au nimerit în mijlocul unei încăierări între protestatari și poliție. Astfel, cuplul a fost reținut, întâmplător, împreună cu câțiva scandalagii și au fost interogați. Potrivit mărturiei femeii, procurorul i-a propus soțului său să echipament de înregistrare la următorul protest pentru a fixa ceea ce se întâmplă și, de asemenea, pentru a primi bani sub supraveghere. Mai multe detalii AICI

Soțul a relatat  o versiune similară, însă până la momentul reținerii. Răspunzând la întrebări, acesta a negat că procurorii i-ar fi propus să aibă asupra sa echipament de înregistrare la următorul protest, susținând că, după reținere, nu a mai participat la manifestațiile Partidului „ȘOR”, care între timp a fost declarat neconstituțional și lichidat. Soția a intervenit în timpul mărturiei, aparent pentru a-l încuraj: „Spune adevărul, nu te teme”. Detalii AICI

Cu câteva zile înainte de audierea celor doi soți, doi reporteri ai Ziarului de Gardă care au investigat protestele antiguvernamentale ale Partidului Șor au depus declarații în procesul deputatei Marina Tauber judecată pentru finanțarea ilegală a fostului său partid, între timp declarat neconstituțional și radiat.

Jurnaliștii Natalia Zaharescu și Vasile Ursachi au fost audiați pe 14 mai, în calitate de martori ai acuzării, la Judecătoria Buiucani, care examinează dosarul, scrie și Radio Europa Liberă Moldova. În toamna anului 2022, cei doi s-au infiltrat în rândul protestatarilor aduși în centrul Chișinăului de Partidul Șor și au relatat ulterior că aceștia erau plătiți.

Zaharescu și Ursachi au relatat în instanță că și-au început investigația sub acoperire la Orhei, unde s-au alăturat protestatarilor care au fost aduși organizat la una din demonstrații la Chișinău, ascunzându-și adevărata identitate. La câteva zile după protest, au fost sunați de organizatori și invitați să-și ridice onorariul pentru participare, câte 400 de lei fiecare.

Fostă vicepreședintă a Partidului Șor, deputata Marina Tauber este judecată pentru complicitate la finanțarea ilegală a formațiunii și falsificarea raportului financiar din campania sa electorală din 2021 pentru funcția de primar la Bălți. Procesul lui Tauber durează de jumătate de an.

În același dosar, a avut statut de învinuit și Partidul Șor, ca persoană juridică. Dar formațiunea a fost lichidată în ianuarie 2024 și radiată din Registrul persoanelor juridice, ca urmare a deciziei Curții Constituționale de a-l scoate în afara legii.

Procuratura mai instrumentează un alt dosar de finanțare ilegală a Partidului Șor. Potrivit oamenilor legii, în acel dosar sunt inculpate aproximativ 50 de persoane.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.