Actualitate Internă Featured

EXCLUSIV DEZVĂLUIRI. Ivan Ceban și frații săi pro-ruși din PSRM fac afaceri pe bani grei cu posturile-cheie din Primăria Municipiului Chișinău. Sumele semnificative de finanțe publice deturnate în cadrul unei rețele subterane. Ce se ascunde în spatele numirii lui Alexandru Ciugureanu la conducerea Pieței Centrale

EXCLUSIV DEZVĂLUIRI. Ivan Ceban și frații săi pro-ruși din PSRM fac afaceri pe bani grei cu posturile-cheie din Primăria Municipiului Chișinău. Sumele semnificative de finanțe publice deturnate în cadrul unei rețele subterane. Ce se ascunde în spatele numirii lui Alexandru Ciugureanu la conducerea Pieței Centrale

La 13 februarie anul în curs, primarul Ion Ceban l-a numit pe controversatul Alexandru Ciugureanu (fiu al fostului judecător Mihail Ciugureanu și consilier PSRM în Consiliul Orășenesc Codru / foto dreapta sus) în funcția de director interimar al Întreprinderii Municipale Piața Centrală. E vorba despre o sinecură râvnită de mulți, care, inevitabil, în trecut a mai făcut obiectul unor scandaluri cu iz penal. 

Amintim că Alexandru Ciugureanu e cercetat de procurori, având statutul de suspect, încă din iunie 2022, într-un dosar de trafic de influență, primire de mită și alte fapte de corupție, motiv pentru care, o perioadă, a stat în arest preventiv la Penitenciarul nr. 13 (detalii AICI). Indiferent de optica în care ne-am raporta la această speță, e clar că învinuirile de luare de mită (și alte fapte de corupție) nu ar fi trebuit să-l recomande pentru o astfel de funcție. Dimpotrivă. 

O numire ținută la secret 

Semnată de Ceban, dispoziția prin care Ciugureanu era propulsat în fruntea Întreprinderii Municipale Piața Centrală a fost ținută la secret, în mod deliberat, cu scopul de a nu atrage atenția asupra acestei mutări. Pe lângă lipsa de transparență și păstrarea unei tăceri totale pe marginea subiectului (deși e vorba despre o funcție publică remunerată cu bani publici), tertipul lui Ceban a fost următorul: dispoziția de numire exista pe site-ul Primăriei, însă, sub pretextul ”protejării datelor personale”, documentul ascundea atât numele lui Alexandru Ciugureanu, cât și numele instituției pe care urma să o conducă (detalii AICI). 

Și tertipul a funcționat mai bine de trei luni. Presa din stânga Prutului urma să afle abia în prima jumătate a lunii aprilie că Piața Centrală avea director încă din 13 februarie. Și că acesta este PSRM-istul Alexandru Ciugureanu, individ urmărit penal pentru fapte de corupție. 

Întrebat de jurnaliști de ce a ascuns această numire, așa cum o indică toate evidențele, Ceban nu a clarificat problema, evitând în permanență subiectul. Mai mult, întrebat de ce l-a preferat tocmai pe Alexandru Ciugureanu, primarul rusofil a promis că va reveni ”mai târziu cu niște detalii”, dar nu a făcut-o, încercând să îngroape subiectul.

Cu ce sume vinde Ceban funcțiile de conducere ale întreprinderilor din subordinea Primăriei Chișinău. Mafia socialistă 

În aceste condiții, Podul.md vă dezvăluie, în exclusivitate, adevăratele motive care se ascund în spatele sinecurii oferite pe tavă lui Ciugureanu. Potrivit surselor noastre bine informate de la vârful Primăriei Chișinău, gestul lui Ceban are un dublu scop: să obțină bani de la Ciugureanu și să își consolideze legăturile cu PSRM

Cu privire la primul scop, Ceban i-a solicitat lui Alexandru Ciugureanu suma de 20.000 de euro pe lună pentru a-l numi și a-l menține în funcție. Numirea l-a propulsat pe PSRM-ist în poziția de director interimar, în acest fel, primarul asigurându-se că va menține permanent o pârghie de control asupra lui Ciugureanu. Așadar, interimatul e asigurat doar în temeiul banilor vărsați în buzunarele lui Ceban. 

Cu privire la al doilea scop, același Ceban a impus PSRM să îi transfere sume de ordinul a zeci de mii de euro pe lună pentru fiecare dintre oamenii acestui partid pe care îi numește în funcții publice. Consolidarea legăturilor cu PSRM presupune mai degrabă satisfacerea financiară a unei mafii din conducerea grupării decât o colaborare politică aplicată (cu atât mai puțin la vedere). Potrivit surselor Podul.md, în cazul lui Ciugureanu, acesta contribuie lunar, pe lângă suma de 20.000 de euro direcționată, prin interpuși, către Ceban, și cu 10.000 euro către PSRM.

La un calcul sumar, având în vedere că deja s-au împlinit patru luni de când a fost numit în funcție, Alexandru Ciugureanu i-a plătit lui Ceban o sumă de 80.000 euro, totodată direcționând cel puțin 40.000 euro către structurile PSRM. Și asta se întâmplă în cel mai sărac stat al Europei. 

Podul.md avertizează că Ivan Ceban nu recurge la aceste ilegalități pentru a obține sprijin în Consiliul Municipal Chișinău, ci pentru a-și spori veniturile personale. În realitate, edilul rusofil vinde efectiv posturile de conducere ale întreprinderilor din subordinea Primăriei, cazul Ciugureanu fiind doar un exemplu (vom reveni și cu altele). 

Situația nu arată numai lăcomia fără limite a lui Ceban și parte din practicile ilegale pe care le păstorește, fără ca autoritățile îndrituite să-l deranjeze cu ceva, ci și uriașa sa ipocrizie. În timp ce serviciile secrete rusești încearcă să-l legendeze drept așa-zis ”pro-european”, iată că Ivan și frații săi pro-ruși vând posturile de la stat, deturnând importante sume de bani publici în cadrul unei rețele subterane. 

O familie penală

E bine de știut că și tatăl lui Alexandru Ciugureanu – l-am numit pe controversatul Mihail Ciugureanu – a fost, ani la rândul, un ”client” al Procuraturii Anticorupție. Ex-judecător la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu avea să fie învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea cu bună-știință a unor verdicte ilegale prin intermediul cărora aproximativ 780 de hectare din proprietatea statului au ajuns la Întreprinderea de Stat ”Codrul”, deși aceasta se afla în proces de insolvabilitate. Prejudiciul rezultat se ridică la milioane de lei. 

Acuzațiile au fost lansate încă din septembrie 2014, când fostul procuror general a solicitat acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a-l urmări penal pe magistrat. CSM a respins cererea. Apoi, în iulie 2017, la patru luni după ce Mihail Ciugureanu plecase din sistem, CSM și-a dat acordul pentru urmărirea sa penală. Însă, după tergiversări cu adresă, fostul magistrat urma să fie făcut scăpat printr-un tertip juridic – la 11 iulie 2021, un complet de judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut o hotărâre a Curții de Apel (CA) Chișinău ce anulase o hotărâre a CSM din iulie 2017 prin care se permisese începerea urmăririi penale (detalii AICI). 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.