Actualitate Internă

Antony Blinken vine la Chișinău „pentru a reafirma sprijinul SUA” / Un sondaj recent a indicat că cetățenii din R.Moldova vor în UE, dar nu și în NATO

Antony Blinken vine la Chișinău „pentru a reafirma sprijinul SUA” / Un sondaj recent a indicat că cetățenii din R.Moldova vor în UE, dar nu și în NATO

Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, se va deplasa, în perioada 28-31 mai, în R.Moldova și Cehia, urmând ca la Praga să participe la o reuniune informală a miniştrilor de externe din ţările NATO, a indicat vineri Departamentul de Stat într-un comunicat

Oficialul american va avea o întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu alți oficiali „pentru a reafirma sprijinul SUA pentru progresul Republicii Moldova în vederea aderării la UE și în domeniul securității energetice”, precizează Departamentul de Stat al SUA”. Cel mai probabil, întrevederea cu Maia Sandu va avea loc miercuri.

Aceasta este a doua vizită a lui Blinken la Chișinău, prima având loc în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Atunci, oficialul american s-a aflat la Chișinău în contextul turneului pe care l-a efectuat în șase țări din regiune. Antony Blinken a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu care a apreciat susținerea fermă a Statelor Unite ale Americii pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și pentru parcursul european al acesteia.

Noua vizită a secretarului de stat Blinken în Moldova vine la o lună după ce omologul lui moldovean Mihai Popșoi a fost în vizită la Washington, unde a mulțumit diferitelor instituții de stat SUA pentru sprijinul constant acordat țării sale, notează Europa Liberă Moldova.

După începerea războiului din Ucraina, SUA și-au sporit sprijinul financiar pentru Moldova și au sancționat oligarhi moldoveni care ar fi plănuit să destabilizeze țara, exprimându-și repetat sprijinul pentru garnitura politică aflată în prezent la putere la Chișinău.

La 24 februarie 2023, la un an de la invazia rusă pe scară largă din Ucraina, în Congresul american a fost înaintată o rezoluție în susținerea poporului R. Moldova și a guvernului de la Chișinău.

Președinta Maia Sandu a vizitat Washingtonul în decembrie 2022. La întrevederile cu oficiali de la Washington, ea a spus atunci că Moldova își dorește să aprofundeze Dialogul Strategic cu SUA, ca unul dintre principalii săi parteneri de dezvoltare.

În februarie 2023, Maia Sandu s-a întâlnit la Varșovia cu președintele SUA, Joe Biden, cu care a discutat despre consecințele războiului din Ucraina, solicitând sprijinul Americii pentru consolidarea rezilienței economice a Republicii Moldova.

Reamintim în acest context opțiunile moldovenilor în ce privește aderare la UE și NATO indicate de un sondaj recent realizat de CBS Research, la comanda Comunității WatchDog Moldova.

Astfel, dintre respondenții care auziseră de referendumul din toamnă pentru a introduce în Constituție obiectivul aderării țării la UE aproximativ 57% au răspuns afirmativ, în vreme ce doar 34% dintre chestionați au răspuns favorabil ipoteticei aderări a R.Moldova la NATO (peste 47% din respondenți au afirmat că ar vota împotriva aderării Moldovei la NATO).

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.